Jag borde ha skrivit om det här för länge sedan, men jag har varit upptagen med livet på ett spelföretag. Det är dags att göra uppror och dags för ett upprop även inom spelbranschen.

Vi spelar inte med

Som en del av rörelsen #metoo bryter vi tystnaden.
I chattrummen, på kontoret, i kommentarsfältet, på sociala medier och på e-sportarenan blir vi ifrågasatta, förminskade och trakasserade.

Online får vi höra att vi är inkompetenta, attention whores, och på företagen att vi måste vänja oss vid de nedvärderande kommentarerna maskerade som “skämtsam jargong”.

På e-sportturneringarna blir vi ombedda att skicka nakenbilder, gå tillbaka till köket och får höra att det måste vara en man som spelar på vårt konto.

Vi har fått nog!
Äntligen är det dags för ett upprop för oss inom spelvärlden. Berättelserna kommer från spelmedia, spelbranschen och e-sporten och berättas av kvinnor, icke-binära och transpersoner.
Vi vittnar om allt från sexuella trakasserier till härskartekniker och om att bli förminskande av från våra kollegor, chefer och medspelare.

Tyvärr har det dåliga beteendet normaliserats och spelkulturen har gått från att vara välkomnande till en sluten pojkgrupp där vi fått kämpa för att göra oss hörda och bli tagna på allvar. Men det behöver inte förbli så, tillsammans kan vi göra skillnad och med hjälp av det här uppropet kan vi uppmärksamma ett beteende som har gått alldeles för långt. Ett beteende som inte är okej och som inte bör accepteras som en ”del av vårt jobb”.

Att underteckna uppropet behöver inte innebära att man personligen har blivit utsatt för övergrepp, kränkningar eller trakasserier.

Men om du har något att berätta så får du gärna bidra med en kort beskrivning av vad du varit med om, antingen genom formuläret eller genom att maila till vispelarintemed@gmail.com Alla berättelser kommer att vara anonyma.

För mig har både #metoo och nu #vispelarintemed varit en rörelse där jag kan stötta, men inte blivit särskilt utsatt. Sexuella trakasserier är inte vad jag har råkat ut för. Istället har det varit mobbing, nedlåtande kommentarer, kränkningar och baktalande det har handlat om. Att jag inte blivit anställd på grund av att jag är feminist. Att jag har blivit ombedd att hålla tyst om hur jag har blivit behandlad och samtidigt inte fått något stöd på arbetsplatsen jag har jobbat på. Att jag är mer eller mindre bränd på den svenska arbetsmarknaden eftersom jag är feminist och har engagerat mig för att skapa en bättre spelkultur. I allt detta har jag sluppit sexuella trakasserier. Okej, jag har inte sluppit dem på Xbox Live, men å andra sidan vet ingen hur jag ser ut där.

Efter backlashen ledd av GamerGate-anhängare så är det dags att ta de där två stegen framåt igen. Skriv under. Stötta marginaliserade grupper inom spelbransch och spelkultur.