Det börjar bli något av en följetång. Idag såg jag på fejjan att min goda vän Jens hade länkat till en bloggpost där GothCons jämställdhetsagenda var En Dålig Sak™, samt ett påstående om att jag gått till personangrepp på sagda bloggare. Istället för att göra det här till någon slags bloggfejd så tänkte jag resonera runt varför utrymmen som Isis på Sveriges största konvent GothCon behövs. Varför utrymmen som FemCon behövs.
Det första jag tror är viktigt att förstå är att vare sig Isis eller FemCon är kvinnoseparatistiska utrymmen, det vill säga utrymmen enbart för de som identifierar sig som kvinnor. Däremot är de säkra utrymmen. Platser där det är okej att vara precis som en är utan att vara rädd för att faktiskt vara den en är.
Ett förhållningssätt som jag tror många kan ha svårt att sätta sig in i är det faktum att i varje utrymme som är dominerat av ett eller annat kön, sexualitet etc, så söker de som inte hör hemma där – de som inte tillhör den dominerande gruppen – sätt att navigera det utrymmet. Det kan variera ifrån att emulera gruppens beteende, bete sig på ett sätt som gruppen förväntar sig av minoriteten etc. Det som är viktigt att förstå här är att det inte har med vare sig den dominerande gruppen att göra eller med minoriteten. Det är så vi människor fungerar när vi ställs inför en uppdelning mellan två grupper där ena delen är större än 70 – 80%. De som inte passar in, de som inte navigerar utrymmet, de blir utsatta för tillrättavisningar. De måste hålla sig inom gruppens normer, annars blir de bestraffade.
Konvent har varit och är till viss del fortfarande mansdominerade utrymmen. Det betyder att kvinnor och flickor som kommer dit konstant måste navigera det utrymmet för att få lov att delta. Det är aldrig ett självklart och kravlöst deltagande. Det handlar hela tiden om att anpassa sig och hitta strategier för att inte straffas eller bli utstötta av gruppen. Det kan handla om allt från att skratta åt en kommentar som kanske inte är så rolig, få frågat “var är din pojkvän?” eller “spelar du spel?”. Det kan handla om att tänka på klädsel och hur den kan uppfattas, hur en fråga skall ställas för att inte resultera i utfrysning eller förminskande etc etc etc. Allt det här kan ske på både omedveten och medveten nivå. Det är utmattande.
Att då skapa utrymmen, oavsett minoritet, som är säkra där personerna inte behöver navigera utan bara kan vara är viktigt om majoriteten är intresserad av att inte längre vara en majoritet. Majorieten kan bjuda in fler aspekter, fler erfarenheter, fler personer till sammanhanget. Det betyder dock att majoriteten måste ta ett steg tillbaka och faktiskt tillåta den typen av uttryck. För min del tog det 27 år innan jag fick uppleva att kvinnor faktiskt inte bara är välkomna till de mansdominerade bastioner som konvent tidigare har varit utan även uppskattade deltagare.
Det gör mig gott att se att GothCon kämpar på med jämställdhet. Det gör mig gott att se att konvent som FemCon existerar. Hade de funnits när jag började spela hade jag kanske tillbringat mindre tid med att försöka ta mig fram och förstå hur jag skulle bete mig utan att bli utstött, och mer tid med att ha roligt.
Det är egentligen det det handlar om. Att få delta på lika villkor.
2014-04-22 at 09:28
När jag inser att jag inte bara ändrar mig utan kan uppfattas som jobbig när jag visar min rätta sida, det var då jag började förstå att det är inte “bara att låta tjejerna va med.” Det behövs olika utrymmen som du beskriver.
Just deltagandet på det egna villkoret är så himla viktigt men glöms ofta bort, i mängder av grupper. Tack för du upplyste om det.
2014-04-22 at 12:19
Jag tror att förutom att varit dominerat av manliga så har det också varit dominerat av mer eller mindre självvalda outsiders.
Initiativ för att släppa in kvinnliga nördar är också initiativ för att släppa in vanligt folk (kvinnor som män). Det kan vara hotande för den som inte har någon makt i omvärlden att omvärlden ska läcka in i subkulturens ytor.
Men det vi sett hittills är i huvudsak att subkulturen har läckt ut i samhället. Så det finns inget farligt med korspollinering, även om vissa rädda personer basunerar ut det i tid och otid.
2014-04-22 at 14:08
Väl skrivit!
Jag är dessutom otroligt glad att det finns en grupp som Geek Woman unite på FB där kan en diskutera allt utan att riskera att någon man som tycker sig ha tolkningsföreträde kommer och lägger sig i. Ibland kommer kvinnor som tycker sig ha tolkningsföreträde och lägger sig i men i nio fall av tio är de mycket lättare att hantera.
Och med det såklart inte sagt att vi som tycker om att ha en fristad hatar den grupp vi ibland vill bli fria från, bara att det är skönt att få ha lugn och ro i bland.
2014-04-22 at 19:03
Jag tycker att det är trevligt med initiativen på Gothcon, men jag tycker att artikeln överdramatiserar saken. Tjejer har alltid varit en del av Gothcon, om än i ständig minoritet. Jag känner själv många som har återkommit år efter år. De hade knappast gjort det om de hade känt sig obekväma i miljön. Andelen tjejer i Gotconstaben är ständigt något högre än andelen tjejer bland deltagarna. Jag tror inte att de engagerar sig i en organisation de känner sig obekväma med.
Jag tolkar inlägget som ett uttryck för en person som känner sig obekväm i miljöer där det finns fler män än kvinnor. Det är bra att Gotcon kan skapa en submiljö där inläggsskribenten trivs, men huvuddelen av besökarna hjärtligt ointresserade av vad det är för kön på med- och motspelare.
2014-04-22 at 20:23
Jag skall svara lite mer ingående på det här inlägget när jag kommer hem, men jag kan säga att du har fel i din bedömning av artikelförfattaren.
2014-04-22 at 22:25
Let’s get the party started.
1. På vilket sätt anser du att bloggposten är en överdramatisering? Vsd menar du när du säger så?
2. “Tjejer har alltid varit en del av GothCon, om än i ständig minoritet” – ja det stämmer. Varför tror du att det är så? Vad är din förklaring till att det är en sådan snedfördelning? Eller för den del varför de flesta besökare består av vita unga män ifrån svensk medelklass?
Du tolkar inlägget som ett uttryck för en person som känner sig obekväm i en miljö där det finns fler män än kvinnor, säger du. Vad får dig att tolka inlägget på det viset?
Du säger också att huvuddelen av besökarna är ointresserade av vad det är för kön på med- och motspelare. Du har aldrig funderat över om det kanske beror på att huvuddelen av besökarna är män?
2014-04-23 at 01:30
Bra skrivet!
Enligt min erfarenhet så finns det alltid en klick människor som anser sig ha mer rätt än andra, att skapa utrymmen där dessa inte har övertaget är både intressant och ofta nödvändigt för att utvecklas.
En sådan här satsning görs för organisationen valt att ställa frågan “hur kan vi bli ännu bättre?”, det är för mig ett tecken på att vilja skapa något just du gillar.
Det är samma val som gör att det spelas andra rollspel än första utgåvan av Dungeons & Dragons.
På samma sätt är det naturligt att vara misstänksam mot det okända och förändring, det är egenskaper som håller oss levande.
En sån här satsning innebär på sikt att ytterligare en grupp kan delta snarare än att de behöver skapa sitt egna konvent.
Det gör mig både nyfiken och hoppfull inför framtidens konvent.
2014-04-23 at 07:06
“Platser där det är okej att vara precis som en är utan att vara rädd för att faktiskt vara den en är.”
Vad är en “är” för någonting?
2014-04-23 at 07:37
I det här fallet handlar det om identitet, men jag misstänker att det inte var det du var ute efter, utan språkbruket.
Jag har använt pronomet “en” istället för “man”. Om du läser meningen med det i åtanke så kanske det förtydligar den för dig.
2014-04-23 at 07:48
Jahaaa! Då blev det genast tydligare. 🙂
Men varför? När jag provar olika meningar där “en” som pronomen “passar in” så får jag för mig att det är en objektsform, dvs dig, honom, henne, dem (med m på slutet) etc. Dvs blir det lite som att säga “… som dig är utan att vara rädd för att faktiskt vara den dig är.”
2014-04-23 at 08:04
Läs här. Det bör förtydliga.
2014-04-23 at 08:20
Tack för länken och förtydligandet. Jag tycker dock fortfarande att det är grammatiskt problematiskt, eftersom det finns ett räkneord som heter en som gör att det finns risk för missuppfattning, och smått onödigt eftersom man som pronomen alltid är könsneutralt. Men jaja, det är väl upp till var och en (här som objektsform).
2014-04-23 at 08:35
Jag har förstått att du tycker att det är problematiskt. Språkrådet har dock inga problem med det, inte jag heller.
Jag anser dock att den här diskussionen är oviktig i sammanhanget. Det står dig naturligtvis fritt att nagelfara språkbruk om du så önskar, men räkna inte med fler svar, åtminstone inte från mig.
2014-04-23 at 09:14
Jag hade inte förväntat mig något mer svar heller. Jag tänkte mig min förra kommentar som ett konstaterande och en sista kommentar på det spåret. Men som sagt, jaja.
2014-04-23 at 09:53
@Jacob
Såsom varandes gamer, normativ (vit, straight, man) och föredetta GothCon-stabsmedlem så tänkte jag belysa några punkter i din post. Det är först dom senaste åren jag förstått många av dom här sakerna till fullo. Jag har såklart varit vagt medveten om dom innan dess också, men man har liksom blivit “hemmablind”.
“Jag tycker att det är trevligt med initiativen på Gothcon, men jag tycker att artikeln överdramatiserar saken. Tjejer har alltid varit en del av Gothcon, om än i ständig minoritet. Jag känner själv många som har återkommit år efter år. De hade knappast gjort det om de hade känt sig obekväma i miljön.”
Din sista mening är ett antagande utan någon statistisk grund. När jag började engagera mig i GothCon var det extremt få tjejer där. Några få medföljande flickvänner och några enstaka faktiska gamers. Det har krävt ett aktivt arbete från vissa personer inom styrelsen för att öka andelen tjejer på konventet. Jag tänker inte gå in på exakt vad som gjorts, för vissa av sakerna har inte varit sanktionerade av GothCons styrelse utan har gjorts på initiativ av egenmäktigt agerande individer och har i vissa fall skett “bakom kulisserna” för att göra arbetet mer smidigt. Anledningen till att jag inte går in i detalj på exakt vad som gjorts är att det skulle starta en irrelevant diskussion om huruvida det var rätt eller fel, utan vi nöjer oss med att konstatera att det är en aktiv ansträngning som hjälpt till att ge tjejer mer plats på konventet. Under de år jag var inblandad i GothCon skedde stora förändringar. Jag ser Isis och dylika initiativ som att det fortfarande finns ett behov av arbete på den fronten.
“Andelen tjejer i Gotconstaben är ständigt något högre än andelen tjejer bland deltagarna. Jag tror inte att de engagerar sig i en organisation de känner sig obekväma med.”
Nu handlade det inte om organisationen GothCon, utan om spelhobbyn och konventsvärlden i allmänhet.
“Jag tolkar inlägget som ett uttryck för en person som känner sig obekväm i miljöer där det finns fler män än kvinnor. Det är bra att Gotcon kan skapa en submiljö där inläggsskribenten trivs, men huvuddelen av besökarna hjärtligt ointresserade av vad det är för kön på med- och motspelare.”
Detta har besvarats tidigare.