Bakgrund
Det här rollspelet är en kombination av en gammal idé om att göra ett enkelt rollspel, min passion för pyssel, och upphittandet av ett litet block ifrån Muji. Blocket fick bli format och idén tog form utifrån formatets begränsning.

Nyckelringsrollspel00

Regelsystemet är inspirerat dels av Tunnels & Trolls och dels av Storytellersystemet. Jag ville ha ett tydligt system som gav spelaren klara hintar om hur duktig eller klumpig rollpersonen är bara genom att titta på den. Varje ifylld prick på respektive egenskap motsvarar en sexsidig tärning. När rollpersonen stöter på ett hinder får spelaren slå för att se om hon lyckas ta sig runt det. 1 -3 är ett misslyckat slag, 4 -6 är ett lyckat slag. Om spelaren misslyckas med slaget kan hon lägga till en färdighet för att öka på resultatet.

Nyckelringsrollspelet05

Varje färdighet ger så mycket i plus på ett tärningsslag som antal prickar rollpersonen har i färdigheten. Om rollpersonen har mer än en prick i färdigheten kan spelaren fördela sina poäng över fler än en tärning. Om motståndet rollpersonen stöter på är aktivt, dvs ett monster eller liknande, så slår monstret sina tärningar och lägger till sina färdigheter. Rollpersonen måste sedan komma över motståndarens resultat med sitt eget slag. Mycket enkelt och förvånansvärt effektivt. Rollpersonen har hälsa (kroppspoäng) och ego. Hälsa förlorar rollpersonen i fysiska strider och ego förlorar rollpersonen i sociala situationer. Om rollpersonen får noll i hälsa dör hon, och får hon noll i ego blir hon djupt deprimerad eller utskämd.

Nedan finns en kort video som berättar om spelet. Stora händer! I videon berättar jag om hur man kombinerar kartorna, vilket börjar 02:00.

Videon under berättar hur man skapar en rollperson.

Annons

Rollspelet innehåller regler för hur det skall spelas, en rad uppdragskort, platskort, hinderkort och avslutskort, allt för att göra rollspelet så enkelt att spela som möjligt. Det innehåller även motivationskort för spelarna och rollformulär.

Lyxutgåvan kommer i en liten ask med en tärning och en liten penna. Lyxutgåvan finns i en begränsad upplaga.

Men några nyheter har det dykt upp. Uddast bland dem är nog Nyckelringsrollspelet från Åsa Roos. Det är ett förtjusande litet spel på en nyckelring, med riktigt bra regler och känsla trots sin storlek (Är det det minsta rollspelet någonsin? I fysisk storlek? Jag känner i alla fall inte till något mindre). Den första upplagan sålde snabbt slut men en ny är på gång. Köp det om ni får tillfälle.

– Nyhetssvepet, speltidningen Fenix

EDIT: Tyvärr är rollspelet slutsålt och jag har inte planerat att trycka nya än på ett tag. Ett av mina projekt är att översätta det till engelska, samt att göra ett “Äventyrshäfte” som innehåller fler kort.