Tyvärr har jag absolut noll och ingen möjlighet att närvara på Nordic Game, och därmed heller ingen möjlighet att åka på det jämställdhetsmöte som dataspelsbranschen har kallat till på just Nordic Game Conference.
Torsdag 29 april kl 11.00 i konferensrummet Mariehamn (en trappa upp)
Endast 10% av de anställlda i svenska spelutvecklingsföretag är kvinnor, enligt Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex 2008 (PDF). Den andelen är lika låg i tidigare sammanställningar, bland studenterna på spelutvecklingsutbildningarna och dessvärre också bland ansökningarna till spelutvecklingsutbildningarna, vilket antyder att problemet inte går över av sig själv med tiden. Samtidigt visar publikundersökningar att kvinnor spelar spel i samma utsträckning som män och med små skillnader i genrepreferenser och engagemang. För svenska spelutvecklare är detta en ödesfråga, om vi inte kan attrahera fler kvinnor går vi dels miste om halva kompetensen och dels riskerar vi att utveckla spel som inte är intressanta för stora delar av publiken. Det är inte en personalfråga utan en strategisk fråga. Spelplan-ASGD och medlemsföretagen har under lång tid drivit ett omfattande jämställdhetsarbete, men det har hittills gett begränsade resultat. Alla kan vara överens om att det vore önskvärt med fler kvinnor i spelutvecklingsföretagen, men frågan är hur vi lockar dem till vår bransch. Spelplan-ASGD:s styrelse och årsmöte har därför beslutat att utvidga jämställdhetsarbetet och detta möte är det första steget i det arbetet. Mötet är öppet för allmänheten och syftar till att identifiera konkreta åtgärder som kan ha effekt på lång såväl som omedelbar sikt och som medlemsföretagen och föreningen kan genomföra. Sprid därför gärna denna inbjudan till andra som kan vara intresserade.Per Strömbäck
VD Spelplan-ASGD (en del av Dataspelsbranschen)
Jag tycker att det är intressant att höra att Spelplan-ASGD med medlemsföretag har drivit omfattande jämställdhetsarbete, eftersom jag själv inte sett röken av det. Jag är dessutom glad över att Dataspelsbranschen tar det här på allvar.
Min kritik handlar om att när jag och andra med mig lyft problemen, så har det allt som oftast viftats bort med att Spelplan-ASGD och Dataspelsbranschen redan har ett omfattande jämställdhetsarbete på gång, utan att få, eller för den delen hitta, något egentligt svar på vad som har gjorts.
Min lista finns kvar. Jag klipper in min Prezi en gång till här. Jag är nämligen högst angelägen om att det här arbetet faktiskt händer.
Action plan on Prezi
Jag uppmanar alla som har möjlighet och är i närheten av Malmö att gå dit och diskutera.
EDIT: Det finns lite övrig problematik jag gärna tar upp i samband med det här jämställdhetsseminariet. Det första är att det hålls i Malmö på Nordic Game Conference.
Det kostar 595€ att gå in på konferensen, 150€ om man är student. (Hela prislistan.) Det sätter stopp för ett brett deltagande. Jag tvivlar på att människor går på Nordic Game Conference enbart för att delta på ett jämställdhetsseminarie. Jag kan exempelvis inte närvara på grund av priserna.
Jag tror inte att syftet har varit att stänga ute intressenter, men jag tycker ändå att det kunde varit lite bättre valt. Det måste finnas andra forum som fungerar lika bra, där inträdet inte är ett hinder för att delta.
Jag är också tveksam till Nordic Game Conference som forum för ett sådant här arbete. Jag vet att många av branschens större aktörer har möjlighet att närvara. Vi som inte tillhör de större aktörerna är inte lika självskrivna besökare. Frågan blir då om det här seminariet inte blir ännu ett priviligierat forum för de som har råd och de som redan är involverade i processen. I ett sådant här sammanhang hade det enligt min åsikt varit mer värdefullt att bjuda in de som vanligtvis inte får lov att uttala sig i ett sådant här sammanhang.
Jag menar att medverkande aktivt skall bjudas in, och att professionella jämställdhetskonsulter borde finnas med på samtalet för att hjälpa diskussionen framåt. Jag vet inte om det redan är så. Jag har absolut inga claims på att vara en viktig röst i det här sammanhanget, det finns garanterat de som är mer kunniga och som har större berättigande att vara på plats. Det är bara synd att vi som inte har råd, vi som inte är stora aktörer, vi som inte redan åtnjuter privilegiet att vara en del av mainstreamutvecklarna blir utestängda på grund av plats och pengar. Det finns hur många möjligheter som helst att skapa ett forum där många fler kan vara med och bidra med sina tankar och idéer. Jag hoppas att det kommer fler tillfällen, som inte kostar riktigt lika mycket att delta på.
Läs även andra bloggares åsikter om kvinnosyn, spelkultur, spelbranschen, dataspelsbranschen
2010-04-26 at 09:38
Så det är alltså 100 procent säkert att man måste betala inträdet till Nordic Game för att kunna gå på mötet trots att de skriver “Mötet är öppet för allmänheten”?
2010-04-26 at 09:43
Jag vet faktiskt inte. Det är oklart, men allt annat på konferensen kostar ju inträdet, så jag har svårt att se hur det skulle kunna vara gratis.
Dessutom finns seminariet inte med någonstans på hemsidan, vad jag kan hitta.
Jag vet helt enkelt inte.
2010-04-26 at 09:44
Vilket iofs kan göra min kritik lite väl bitsk, men då får jag väl be om ursäkt för just den biten vid senare tillfälle. Om jag har fel.
2010-04-26 at 10:45
Tycker att kritiken är befogad. Informationen är oklar och dåligt spridd bland allmänheten. Det kommer att bli långt ifrån tillräckligt med folk på mötet 🙁
2010-04-26 at 12:17
En plats som domineras av datorspelsutvecklare vore en alldeles utmärkt arena för bred implementation av social media-teknik och IT-möten. T ex nätsända liveupptagningar från seminarier, twitterflöden, bloggportaler med bloggar om konferensen och dess deltagare.
Det skulle uppfattas som positivt om en bransch, som traditionellt sett ses som lite “suspekt” (mtp alla “forskningsrapporter” om hur farliga datorspel är) öppnade upp med bred transparens. Vidare skulle det möjliggöra effektiv gräsrotsinput för t ex Dataspelsbranschens jämställdhetsarbete, så istället för en läpparnas bekännelse för Executive CEO:s fick vi en dialog med de som faktiskt berörs av jämställdhetsarbetet – konsumenterna och alla grunts på industrigolvet.
Jämställdhet är väl knappast en industrihemlighet, så OM seminariet/erna om just jämställdhet är öppna för allmänheten kanske arrangörerna kunde sätta upp en virtell kanal för allmänheten?
Fast då gå de miste om inträdet förstås … och kanske är det “the buck starts here” som får prioritet över öppenhet?
Ivf skulle det vara hemskt intressant att på nationell distans, sittande i Stockholm, kunna ta del av Dataspelsbranschens revolutionerande jämställdhetsarbete, presenterat i Malmö. Fast vi får väl håla till godo med något memo från Per Strömbäck. Igen.
2010-04-26 at 14:51
Hej Åsa
Kul att du uppskattar initiativet, det sker ju delvis mot bakgrund av de synpunkter som du och andra framfört. Det är tydligt att vårt jämställdhetsarbete måste bli både bättre och synligare och detta är en del av den processen. Nordic Game är branschens viktigaste mötesplats och därför väljer vi att hålla mötet där, helt enkelt för att fånga så många som möjligt som är berörda. Det betyder förstås inte att vi kan fånga alla som bör vara engagerade i processen vid det tillfället, men å andra sidan är detta säkert inte det sista mötet som vi arrangerar på det här temat. Tack för dina fortsatta bidrag till arbetet. Tyvärr kan jag inte se din Prezi, men om du har tid får du väldigt gärna skicka den på mail till per.stromback@dataspelsbranschen.se. Tack! /Per
2010-04-26 at 14:57
Det går inte att skicka Prezi per mail, men du kan kolla på den på deras hemsida här: http://prezi.com/r1h3vmvdqkha/action-plan/
Det är möjligt att det krävs en plugin för din webläsare för att du skall kunna se den.