Eller faktisk (dålig imho) attityd?
På Facebook letar Rättviseförmedlingen efter intressenter som kan prata e-sport, och som inte är män. Texten lyder som följer:
Hjälper redaktion att hitta andra än män som kan figurera i deras TV-program om esport*, där nästan alla inblandade är nu män (både spelare och spelexperter). De letar alltså esport-intresserade gäster eller panelexperter som kan uttrycka sina åsikter och dela med sig av sina kunskaper. Har ni tips? Namn och info nedan, tack! *Se länken.
– Länk
I den kommentarstråden säger Daniel “Skillb0t” Matros följande:
Lol på att 90% av namnen inte har något som helst med e-sport att göra. Man kan inte uttala sig om e-sport om man inte har spelat det. Kolla med gamla CS-klanen som bara bestod av tjejer eller Ubisofts Fragdolls. E-sport är inte att bara “spela” ett spel. Det är att tillsammans som lag kämpa sig upp i ligor, lägga ner 6-7 timmar per dag på att bara nöta taktiker.
Att skriva några artiklar om ett spel för att sedan kalla sig e-sportare är som att gå på Friskis en gång i veckan och kalla sig för elitidrottare. Mycket bra tanke bakom det hela och jag hjälper hemskt gärna till att leta fram kvinnliga talanger inom e-sportvärlden. Är själv insatt och har spelat e-sport sedan 02.
Åsikterna är inget nytt, det vet jag. Men jag tycker att det är trist attityd, särskilt eftersom Daniel Matros är Global Community Manager på DICE. Det skickar i mina ögon en signal om att de enda som får lov att uttala sig om e-sport är de som spelar e-sport. Och det kommer ifrån en person som jobbar på ett företag som utvecklar spel. Och kan också tolkas – om man vill dra det till sin spets – som företagets attityd i frågan. DICE framstår med andra ord i dålig dager.
Det hade kanske räckt med de sista två meningarna. Det hade i alla fall inte dissat 90% av de namn som redan kommit fram i tråden, och som förmodligen har ett intresse och är insatta trots att de inte spelar e-sport professionellt.
Matros finns också på twitter som @zh1nt0 (vilket jag för övrigt inte kopplade förrän @Ercarret påpekade det, jag följer ju faktiskt Daniel) och han är pingad på det här inlägget.
Läs även andra bloggares åsikter om e-sport, DICE, Daniel Matros, Rättviseförmedlingen, spelkultur
2011-04-13 at 16:05
Mycket skum attityd. Även om jag personligen aldrig spelade om priser upp emot 500 000kr, så har jag ett par landslagsmatcher under bältet. Och jag kan säga att man inte alls måste spela på elitnivå för att varken uttala sig eller kommentera matcherna. Allt som behövs är en djup förståelse för spelet om man ska kommentera matcher. Det stämmer att det inte går att plocka vem som helst från gatan, men inte fan måste det vara någon som själv esportar. Ingen annan sport skulle hålla liknande kriterier för sina kommentatorer. Det finns många sportjournalister som själva inte utövat sporterna de skriver om. Jag förstår absolut inte varför i hela världen esport skulle vara annorlunda.
Daniel är en mer inbiten esportare än jag någonsin var, men här är han helt ute och cyklar. Synd att han verkar vara väldigt vrång när det kommer till att erkänna det. Jag tror dock absolut inte att det är en attityd som ska ses som ett ställningstagande från DICE.
2011-04-14 at 06:45
Vad jag förstår av Daniel så handlar det om att vi tolkar språket olika. Nuff said.
Vad det gäller DICE – tja, uttalar man sig om e-sport på det viset och är Global Community Manager så kan det uppfattas som en reflektion av företagets inställning, och det måste man räkna med. På samma sätt som jag räknar med att jag inte kan säga vad som helst som är kopplat till mitt arbetsområde på Avalanche utan att tänka efter först. Nu är inte jag lika utsatt som Daniel, i och med att jag inte syns i några sammanhang som representant för företaget jag jobbar på, men när jag är satt i samband med företaget är jag mycket mer försiktig med vad jag säger och framförallt hur jag säger det.