Det har gått deflation i ordet “spel”. Något som tidigare betydde allt från poker till Monopol via ett eller annat konfliktspel (ni vet det där där man med milimeterprecision flyttar en gubbe från en position till en annan och sedan plockar fram eldgivningstabellen för att räkna på skada och… Ja, ni fattar) har reducerats till digitala spel. Och pratar man om gamers, eller datorspelare, ja då blir definitionen ännu snävare. 

En gamer är en person som spelar TV- eller datorspel. Ofta syftas på en mer seriös sådan person, som tar spel på allvar, någon som tävlar i e-sport, eller någon som tillhör en subkultur uppbyggd kring datorspel.

(Wikipedia)

Jag föreslår därför att vi som anser att spel är mer än den begränsade och genresnäva företeelsen det har blivit under spelbranschens tumme, går samman och återtar bredden av spelbegreppet. Hur kan vi annars förändra spelbranschen? Ord definierar oss, definierar vad vi är. De identifierar oss på olika sätt, ger oss sammanhang. 

Jag är en gamer.
Det innebär att jag spelar spel, spelen kan vara både datorspel och analoga spel
Det innebär att jag spelar alla eller några genres, och att jag inte värderar Call of Duty högre än Uno, båda spelen har sina egna förtjänster
Jag är en gamer.
Det innebär att jag inte bortser ifrån min eller andras spelupplevelse, oavsett vilket spel som spelades, eller hur duktig spelaren är på det
Det innebär att jag inte sätter en statusstämpel på mig eller andra som spelar
Jag är en gamer
Det innebär att jag kan se spel både som konst och som underhållning och som sport
Det innebär att jag är kritisk mot enkelspåriga förklaringar som begränsar både mig och sättet jag spelar på

Hjälp gärna till med manifestet. Jag diskuterar mer än gärna vad som skall ingå i det och hur det skall framföras.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,