Jag har avslutat Mass Effect 3. Det gjorde jag igår kväll med både gråten och andan i halsen. Det flest personer (okej, tre) har frågat mig är om jag gillade slutet. Det är en komplicerad fråga, som inte går att svara på utan massiva spoilers, och jag har ingen större lust att spoila Mass Effect 3 riktigt än.

Det jag kan säga är att jag inte är fullt så besviken som en stor del av fanbasen verkar vara. Jag är en av de där som gillar resan mer än slutet, och det har varit en jävla resa. Det finns mycket som jag har reflekterat över i de olika delarna av Mass Effect och det kommer så klart att ge upphov till en lång rad bloggposter här på discordia. Men just nu är jag som titeln antyder helt shell shocked. Jag har inte riktigt hunnit sortera igenom alla intryck jag har fått av spelserien, och jag har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker än.

Jag älskade hur relationer utvecklas, och att jag får möjlighet att träffa gamla bekantskaper från de tidigare spelen. Det är en gigantisk gråtfest på slutet, mycket ångest, mycket känslor, mycket av allt.

Ett ord jag tycker är lämpligt i sammanhanget är “episkt”. Det är verkligen ett episkt slut. Att det sedan inte lyckas hela vägen är kanske irrelevant. Behöver vi veta allt? Behöver vi få svar på alla frågor?

Uppenbart är i alla fall att BioWare fått mycket kritik för sitt slut.

Softpedia rapporterar, liksom Ars Technica, Game Front och Kotaku. Artikeln från Kotaku är absolut bäst, men den innehåller också flest spoilers, så läs på egen risk.

Avslutningsvis är det fantastiskt att en spelserie gjort så starkt intryck på mig. Det är starka känslor som rörs upp, och det påverkar min investering i spelet, på samma sätt som den tid jag lagt ner på att spela både Mass Effect och Mass Effect 2 räknas mot den oerhörda saknad jag redan känner inför spelserien. Det är lite som att avsluta favoritboken, eller inse att David Tennant aldrig mer kommer att spela Doctor Who, att det som finns är begränsat och att jag aldrig kommer att få mer av det.

Mass Effect är episkt. Det kanske inte är meningen att jag skall förstå allt? I alla fall inte på en gång.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,