Nu är den äntligen här (och har varit ett par dagar). Tropes vs Women in Video Games. Anita Sarkeesians pågående kritiska analys av datorspel.

Jag tänkte bädda in alla tre. Kolla på dem i ordning, det tar ungefär en timme. Det jag gillar mest med del tre är det faktum att Sarkeesian tar upp både kulturella problem med stereotyper – att det handlar om förstärkande av redan existerande fördomar – och att det inte är en lösning att bara byta kön på spelarpersonerna, något som annars är en ganska vanlig diskussion när en pratar om det här. En annan vanlig argumentation mot objektifiering av kvinnor är så klart att “män också blir objektifierade”. Men det visar sig om en läser om manlig objektifiering att vi har mycket svårt att se män som objekt – vi är upplärda i att de är subjekt – medan kvinnor knappt kan gå ut utan att bli bedömda efter deras viktigaste tillgång, det vill säga deras kroppar.

Jag gillar också att Sarkeesian tar upp problematiken med “ironisk” sexism, eftersom det har visat sig att sexistiska skämt, och indeed ironisk sexism, förstärker sexism genom att säga “det här är tillåtet, vi tycker det är kul”.*

Jag gillar också det slutgiltiga spelkonceptet, som jag också har inkluderat i den här listan. Legend of the Last Princess är fantastiskt underhållande.

Del 1

Del 2

Del 3

Legend of the Last Princess

___________________________
* DN-artikel om sexistiska skämt