Hey, booth-babe!

Posted by: on Sep 20, 2011 | 4 Comments

Åh, den här posten. Den har legat och grott, blivit vattnad av en artikel i Gamesauce från 2010 och fått näring av tjejerna som stod i bikini med random spelnamn tryckt på rumpan på Gamescom 2011. Det är en blandning av tradeshows och tanken på att sex säljer som har fött fram booth-babe-släktet. Jag är något kluven inför företeelsen. Det är min fasta övertygelse att kvinnor är fria att göra vad de vill med sina liv, inklusive att på egen hand reducera sig till ett säljredskap, en kropp. Det kan finnas syften och resonemang bakom som jag inte känner till. Därför tänker jag inte problematisera (så mycket) runt kvinnorna som lånar ut sina kroppar till att bli säljobjekt. De skulle inte stå där i bikini om företaget vars namn de har tryckt på arschlet inte betalade dem för det.

venndiagram_boothbabe

Jag tycker heller inte att det är en konstruktiv lösning att klaga på kvinnorna, eftersom det förflyttar ansvaret från företaget till personen, och victim blaming/ shaming*, är rent generellt sett korkat. Även om jag är övertygad om att kvinnorna i det här fallet inte är offer. De har bara mycket mindre ansvar för hur tradeshow-golven ser ut än eventföretagen som hyr in dem.

Så ansvaret för kvinnan på höga klackar och med Battlefield 3** på rumpan ligger till fullo hos företaget som bestämde sig för att anställa en sådan person. Det kan ha varit ett annat namn tryckt på hennes bikiniunderdel. Ärligt talat kollade jag inte så noga. Jag var upptagen med att vara besvärad över att det gick omkring kvinnor i bikini som poserade med unga män på Gamescom.

Men till problematiseringen:
1. Kvinnorna som hyrs in har ofta ingen insyn eller kunskap om spelen de representerar. Deras närvaro – till skillnad från säljpersonal (som oftast är manlig) – är endast till för att män som går runt på mässan skall kunna ha något att titta på och lockas till båsen med.
2. Kvinnornas brist på kunskap och insyn avspeglas i en större uppfattning om att kvinnor inte kan något om spel. Det är en förenkling, men den är relevant för diskussionen.

Resultatet av det här är att på mässor som Gamescom och liknande, så förstärks uppfattningen om att kvinnor inte kan något om spel. Och om vi gräver ännu djupare, återigen i relation till den artikel som fanns med i Gamesauce, så lär vi oss därigenom att booth-babe agenturen Charisma +2 hyr in snygga gamertjejer och “lär dem att bli sexiga”. Jag citerar direkt ifrån artikeln:

So I had pretty girls, but some of them had not even worn heels before. Even fewer knew how to put on glamorous make-up or talk to people without using a keyboard. Fortunately, I had been modeling since I was 13, so I was prepared to teach them how to succeed.

Som enbart passionerade gamers duger inte tjejerna, utan de måste göras om för att passa in i en mall av vad en kvinna är för att vara attraktiv. Artikelförfattaren går in på det med:

The highest paid booth babes are, in a word, perfect. They have extensive promotional experience, no detectable body fat, perfect faces with white teeth, pleasant voices, and exuberant, infectious personalities. They work out on a regular basis. They also eat right and have a natural proclivity to shining when out in a crowd.

Med andra ord kan gamers som vill bli booth babes – åtminstone kvinnor – “bli snygga” först när de har lärt sig att bli rätt sorts kvinna. Och rätt sorts kvinna – alltså de som redan vet hur man är snygg – är förmodligen inte en gamer. Kompetens räcker inte. Du måste vara snygg också, för annars säljer du inte, vare sig genom din kropp eller din kunskap. Välkommen till antydningar och lager på lagerträsket som aldrig tar slut.

Min högst personliga önskan är att eventarrangörer genom förläggarna lägger ner den cyniska synen på kvinnor som en frestelse och något man kan sälja produkter med. I samma veva blir vi av med den sexualneurotiska synen på mannen som en korkad konsument, ledd av sitt könsorgan allena.

Här är för övrigt en typ av booth babe som får mitt fulla stöd, och faktiskt en hel del av min kärlek.

En ork och en Space Marine var booth babes hos Warhammer 40K. Två meter långa och jättesöta båda två.

En ork och en Space Marine var booth babes hos Warhammer 40K. Två meter långa och jättesöta båda två.

____________________________________
* Intressant sidonot – kvinnor har sexualiserats och fått skulden för det i mer än 1500 år. Kristendomens anfäder var de som började, åtminstone om man får tro Karen Armstrong. Hon för fram ett starkt argument i The Gospel According to Woman. Logiken lyder som följer. Kvinnor är snygga -> för en kvinna att vara snygg är en kroppslig och sexuell frestelse för män -> kroppen är ond, anden är god -> allt som frestar kroppen är ont -> kvinnor är onda (oavsett om de frestar medvetet eller omedvetet) = sexualneuros i ett litet kulturbärande paket. Nästan tvåtusen år av “sex säljer” är inte så lätt att bara vifta bort. Det är bland annat från det här resonemanget som stereotypen om onda förförerskor som frestar hjälten med sin sexualitet kommer. Och ja, hela den ovanstående logikkedjan är så klart grymt förenklad.

** Nej, jag är inte säker på om det var Battlefield 3, men det var i EAs område av utställningen, så EA får skulden av mig. Varsågoda, EA.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 Comments

 1. Kristoffer Nyrén
  September 20, 2011

  Mycket bra skrivit, och jag håller med dig helt och hållet. Tyvärr tror jag alltid att det kommer att finnas en stor grupp människor som delvis styrs av sitt könsorgan när det kommer till affärer, och därmed har jag svårt att tro att boothbabes någonsin kommer att försvinna helt eftersom “sex säljer”.

  Hur många konsumenter säljaren tappar är däremot en annan femma, för jag tror att flera potentiella köpare tappar förtroendet för företaget som anlitat boothbabes och därmed inte köper produkten i slutändan. Jag undrar hur världen hade sett ut om alla spelutvecklare anlitat manliga boothbabes istället, hade det varit fler kvinnor som spelat Xbox 360 då eller bara färre hetrosexuella stereotypa män som spelade?

 2. Frances
  September 20, 2011

  Precis som Kristoffer skriver så är det ju så att sex bevisligen säljer. Dessutom så finns det alltid tjejer som har ett behov att bli bekräftade av deras utseende. Vågar jag även säga att det också är tacksamt att vara den snygga tjejen bland en massa nerdiga killar? Jag hoppas det inte stämmer längre men så var det när jag var en ung äcklig fjortis som inte fattade ett skit. Jag kan förtå att det är ett lockande jobb för en ung snygg tjej. Få uppmärksamhet (baserat på sexighet) + snabba pengar = win?

  Jag blev lite nyfiken på artikeln du har hänvisat till och kunde först inte hitta den på deras hemsida, men om någon vill läsa så finns den i “web-tidningsformat”: http://issuu.com/gamesauce/docs/2010fall

  Medans jag letade efter den hittade jag även a Booth babe confessions: http://www.boothbabeconfessions.com/ Vilket störde mig så mycket att jag måste gå och kräkas lite nu. (Sorry, orkar inte hålla mig vettig och sansad idag.)

 3. Tommy Håkansson
  September 25, 2011

  Jag önskar bara man lade till lite booth hunks. För jag antar att sexualiseringen inte kommer försvinna, så låt den åtminstone jämnas ut lite. Sen skulle de ju spara pengar om de helt enkelt anställde attraktiva tjejer som dessutom har något av ett intresse för spel. Det kan inte vara så svårt att hitta. Speciellt inte om de bara skrotar idén att det MÅSTE vara porrbimbos.

 4. Loading.se — discordia
  January 17, 2012

  […] – jag citerar ifrån en tidigare bloggpost som jag skrivit i ämnet: Det är min fasta övertygelse att kvinnor är fria att göra vad de […]

Leave a Reply