I sann “plug free indie-games”-anda tänker jag idag tipsa om rollspelet Siege som går att tanka hem gratis eller köpa (köp det, stöd utveckling etc) som en PDF härifrån: Tabletop Manifesto – Siege. Bloggen i sig är värd att hålla koll på, för Andrew Smith som skapat Siege formligen sprutar ur sig bra, korta spel.
Siege kommer ifrån den australiensiska rollspelsscenen och jag gillar det mesta de gör down under. Det är trevligt att se stuff som har en liten annan influens än både de svenska och de amerikanska rollspelsutvecklarna, även om det så klart är svårt att säga att det finns en distinkt “smak” för de olika länderna. Snarare är det nog beroende på vilka cirklar man rör sig i. Jag – som inte rör mig i några cirklar alls – tar in alltihop och analyserar istället.
Siege utspelar sig under ett par timmars hektisk aktivitet och är ett gisslandrama för tre till fem personer. Det är 23 sidor långt och har relativt okomplicerade regler vilket gör det till ett perfekt rollspel att spela om man har ont om tid eller bara vill ha lite kul någon kväll utan att dra igång en moheffakampanj. Jag har Siege (tillsammans med en rad andra PDF-rollspel som jag fått i tjänsten (dvs av Fenix)) på min iPad Mini och det är faktiskt en helt okej plattform att läsa och spela ifrån även om jag varje dag i veckan föredrar böcker framför läsplattor, inte minst när det handlar om referensmaterial, som ju rollspel i allra högsta grad är. 23 sidor text hjälper förstås. Ju kortare desto bättre.
Siege är superenkelt att komma igång med och har fyra grundläggande steg som i princip utgör hela spelet. Välj typ för varje rollperson/ spelare (polis, gisslan eller gisslantagare), ge rollpersonen lite färdigheter och kött på benen, spela ut scener i äventyret som påverkar rollpersonernas förhållande till varandra och driver handlingen framåt och slutligen – ge varje rollperson en epilog.
För att vara ett så superduperenkelt spel är Siege förvånansvärt spelbart. Jag misstänker att det har med den begränsade premissen att göra.
Bra regler, relativt kort speltid, indiespel och hey – gratis (men jag tycker att du skall betala så klart).
Leave a Reply