Inte helt förvånande för de som känner till mitt missbruk av BioWare-spel, så köpte jag dagen efter att trilogin släpptes Mass Effect till PS3. Anledningen till att jag har köpt samma spel till tre olika plattformar (PC, XBox360 och PS3) är så klart för att jag älskar spelet. Mass Effect är ren kärlek.

Jag har redan recenserat Mass Effect vid ett tidigare tillfälle, så jag tänker inte gå in så jättemycket på spelmekaniken. Den är i stort sett densamma som på XBox 360 och PC. Den största skillnaden är placeringen av knappar. Jag har spelat ME2 och ME3 på PS3 tidigare och knappsättningen är något annorlunda mappad, vilket ställer till det lite för muskelminnet i händerna.

En bugg i spelet som även den ställt till det lite för mig ett par gånger är att laddtider och streaming av innehåll verkar tilltjofsat. Med det menar jag att spelet efter en cinematic eller laddskärm ibland tappar enormt mycket i prestanda. Som lägst hade jag på Therum (ruinerna där man plockar upp Liara) kanske 2 – 3 frames per second (FPS), vilket gjorde det omöjligt att spela.

Min kärlek till infiltrators – näe, nu ljuger jag. Det är inte min kärlek till infiltrators. Det är min kärlek till prickskyttegevär – håller i sin och det är den klassen jag kör även den här gången. Tyvärr visade det sig att jag är lite för opta-tokig, och det orsakade att jag de första tio levlarna spelade helt skevt, med max på ett par färdigheter och inget i andra. Jag dog för mycket när jag spelade så, men väl uppe på level 20 började det jämna ut sig, tack och lov.

Nackdelen med att ha spelat så många gånger på XBox360 är att jag “kan” hela spelet och det sätter lite krokben för mig.

I PS3-versionen följer DLC:t “Bring Down the Sky” med. Tokiga Batarians som riktar en asteroid mot en planet bebodd av människor. Ironin är inte långt borta. I “Arrival” lyckas (inte bästa ordvalet, men ni fattar) ju Shepard förstöra ett helt solstystem, bebott i första hand av Batarians. Balak, antagonisten, är också en person Shepard kan springa in i i ME3.

Det jag gillar mest med Mass Effect på PS3 är ändå trophies. Det var så länge sedan jag maxade ut på trophies/ achievements i Mass Effect på 360:n att jag bara älskar att få göra det igen.

För dig som – i motsats till mig – bara upplevt Mass Effect 2 och 3 på PS3 och inte har en XBox att spela på rekommenterar jag trots alla jobbiga buggar och knepiga kontroller Mass Effect. Det ger en helt ny syn på Commander Shepard och efterverkningarna av hennes härjningar. Gianna Parasini, Kirahee etc är väl värda att få interagera med igen. Det rör sig om 20 – 30 timmars speltid, om du inte är som jag, dvs en completionist och explorer. Jag kan lätt komma upp i 30 – 40 timmars speltid.

Kliv ombord på den ikoniska Commander Shepards resa redan från början. Det betalar sig i slutändan och det är värt allt svärande över Makon.