För er som följer mig på twitter och kanske även på andra ställen runt om i internätet, så vet ni förmodligen att jag för tillfället letar arbete.

Det som stör mig i mitt arbetsletande är dock två saker:
1. Ligger mitt engagemang för jämställdhet och för ett breddande av den redan existerande spelfloran mig i fatet
2. Är min könstillhörighet ett problem?

Upphovet till de här funderingarna var en fråga jag fick av ett företag jag sökte jobb hos. Mitt jämställdhetsarbete är tydligen välkänt även där och frågan jag fick var “kommer ditt engagemang för feminism att vara ett problem för dig?”. Frågan ställdes förmodligen i all välmening och sanningen att säga reflekterade jag inte vidare över den där och då, det var först vid ett senare tillfälle när jag hade nekats jobb på ett annat företag som jag ens reagerade.

Inte för att jag nekades jobb, det är jag van vid, men för att tanken slog mig att det faktum att jag nekades jobb kanske, kanske hade med mitt engagemang att göra. Visst låter jag paranoid? Misstanken om att jag inte får ett jobb på grund av mitt engagemang är lite jobbig, men senast idag hade jag en diskussion med en annan speldesigner som berättade lite om hur rekryteringen på ett annat stort svenskt företag gått till.

En rad personer hade headhuntats till företaget och var samtliga mycket kvalificerade för jobbet. De kallades alla till intervju, men i slutändan var det en kompis kompis som fick jobbet för att personen “gillade spel” så mycket. Haken? De som headhuntades var alla kvinnor, det var inte personen som anställdes.

Det är anekdoter, så klart och som sådana så skall de förmodligen tas med en nypa salt, men tänk om det faktiskt är så att svenska spelföretag inte anställer kompetenta kvinnor, just på grund av att de är kvinnor? Misstanken är en ful en, och jag tycker inte om att gå omkring och vara paranoid på grund av att jag råkar tillhöra ett visst kön. Det vore avsevärt mycket skönare, och långt mcket lättare att hantera, att ett nekande till anställning faktiskt beror på att jag inte har rätt kompetens för jobbet, och inte vad jag har mellan benen, men som kvinna och som jämställdhetsivrare är det ibland svårt att släppa den misstanken, just på grund av de här anekdoterna som dyker upp med jämna mellanrum bland kollegor och kontakter.

Jag hoppas innerligt att det handlar om min kompetens, och att min kompetens inte bedöms efter mitt kön.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,