Nej, vi pratar inte om luddiga ben här, även om det kanske skulle kunna vara applicerbart åtminstone på mig. En intressant diskussion på twitter, inledd av den alltid lika oefterhärmliga @nefalia, tätt följd av @grunka och @Peter_Carrot fick mig så klart att hoppa in och bluddra lite.

Wikipedia har det här att säga om termen ludologi:

Ludologi (av latin ludo ‘spela’ och grekiska -logia ‘lära’, ‘vetenskap’) är studiet av spel. Begreppet skapades i slutet av 1990-talet av den uruguayanske spelkonstruktören och teoretikern Gonzalo Frasca[1].

Datorspel har under de första åren av dess existens i brist på erfarenhet analyserats med samma termer och begrepp som vanligtvis används vid analys av film och TV-produktioner. TV- och datorspel har till skillnad från de flesta film- och TV-produktioner ett betydande inslag av interaktivitet vilket i stället låter sig beskrivas mer precist med hjälp av termer och begrepp som ryms inom ludologin.

En sammanställning av spel skapade av till exempel en person eller ett företag kallas ludografi, jämför med diskografi.

En vidareutveckling för oss spelgalningar skulle alltså enligt förslag från den eminente @grunka till exempel bli ludeast, något jag själv känner mig mycket sympatisk inför.

Så nästa gång någon frågar om du är gamer så kan du svara “jag är mer än en gamer. Jag är ludeast!”

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,