Den här recensionen publicerades ursprungligen i speltidningen Fenix, nr 5 2007

“Likstorm” är den avslutande delen av äventyrsserien “Den Svarta Solen” och som sådan är den passande storslagen och omfattande. Jag skulle nästan vilja kalla den episk. Spelare som bjuds på denna mörka vandring till äventyr kommer sannerligen att få en fest för fantasin. Däremot tycker jag lite synd om spelledaren som skall ta sig igenom det först. I inledningen står att man bör läsa äventyret en gång för att få en känsla för det. Jag skulle vilja lägga till att man även skall rita släktträd och ta anteckningar. Strukturen är långt ifrån logisk och som spelledare kommer du att bli förvirrad över hur spelledarpersoner relaterar till varandra och vilken roll de har.

Bortsett från det är det ett välmatat (om än ibland lite väl styrt) äventyr, med mycket nytt att undersöka, varelser och platser man kan återanvända och en rejäl injektion stämning till din Trudvangskampanj.

En annan sak som framträder tydligt i “Likstorm” är att de kvinnor som finns med i äventyret till stor del är de som representerar antagonisterna. Utan att avslöja för mycket så är kvinnor underrepresenterade som spelledarpersoner, vilket är synd, eftersom de som faktiskt finns med antingen jobbar aktivt emot spelarna, eller på annat sätt är delaktiga i att saker går åt skogen.

Den grafiska formen är passande, och den är behagligt följsam för ögonen. Illustrationerna är likaså av hög klass, och jag tycker mycket om Per Sjögrens och Jonas Valentin Perssons bilder som både är stämnigsfulla och följer berättelsen mycket väl. Omslaget är härligt Trudvangskt, även om jag själv har svårt för Paul Bonners monsterhuvuden.

Språket är tyvärr inte lika vackert att läsa som att titta på. Det är korrekturmissar, punkter mitt i ord, felstavade ord och så vidare. Om man som jag hänger upp sig på dylikt skall man ta ett djupt andetag innan man kastar sig in i texten. Bryr man sig mindre, ja, då fungerar det nog att läsa ändå.
Slutgiltiga omdömet blir att det här äventyret självklart skall köpas om man redan spelat de inledande delarna av “Den Svarta Solen”, men att man bör förbereda sig på en hel del pluggande innan man kan spelleda det.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,