VARNING: Nedanstående post kan uppfattas som sarkastisk!

En arbetskamrat* sade till mig för ett tag sedan att män alltid har en åsikt. Av någon anledning pratade vi om grillning , kanske på grund av att det på balkongen på jobbet står en monstergrill som några av de äldre och visa skäggen bestämt skall stå där. Det något yngre och skägglösa teamet° som gör varje dag underbar hade sedemera bestämt att det skulle grillas. I samband med det fick jag en förklaring på hur Män Tänker™. Min medarbetares förklaring på hur Män Tänker™** gick något i stil med följande:

  • Alla män föds med en Åsikt I Frågan
  • Alla män anser att deras Åsikt Är Den Enda Rätta
  • Alla män anser att Det Är Din Skyldighet Att Lyssna På Deras Åsikt

Med andra ord lite som ICA-reklamen. Som en annan arbetskamrat*** snabbt och lätt googlade fram.

Nu när du har sett på en film vill jag påpeka att den här bloggposten innehåller potentiella spoilers om du har tänkt att spela Joe Dever’s Lone Wolf. Jag citerar en hel del ifrån spelet. Nedan hittar du någon slags trailer för spelet.

Jag blev påmind om den manliga världsbilden, både i en diskussion på Facebook och i spelet Lone Wolf som jag har recenserat för det kommande numret av Speltidningen Fenix. Det finns en självklarhet i hur män förväntar sig att deras åsikter skall tas som sanna.**** När jag spelade Lone Wolf på paddan så märkte jag hur huvudpersonen det är meningen att jag skall spela, det vill säga Ensamma Vargen, har en ganska arrogant inställning till andra människor. Han förväntar sig att de skall buga och skrapa med foten, han blir arg när de inte gör det och anser sig ha rätt till den sortens underdånighet. Så träffar han en kvinna som heter Leandra och hon bockar, bugar och skrapar INTE med foten. Jag gillar Leandra, men vargen gör det inte och uttrycker tankar som jag bara inte känner igen i sammanhanget.

From out of the shadows the girl comes running towards you.
“Who are you?” she demands to know.
“I am Lone Wolf and I am your liege lord.” you reply, taken aback by her impertinent tone. “And who are you?”
“I am Leandra. Jen Redalion is my father.”

Leandra’s voice is tense and irritable. It’s as if she resents having to answer your simple questions. This is not how the villagers would normally address their liege lord, and you assume she must be in a state of shock.

Ensamma Vargen förväntar sig alltså att Leandra skall bocka, buga och skrapa med fötterna när han – den mäktiga hjälten, hennes Freyarl kommer in där och ba’ “jag räddar dig lilla kickan”. Är det så män**** ser på världen? Enligt ovan diskussion om grillning verkar det ju vara så. Men det slutar inte där, det finns lite skön victim-blaming i andra kapitlet också, och lite självförhärligande attityd som bara får mig att skaka på huvudet. Till saken hör att Leandra agerar. Hon tar tag i saker, hon får saker gjorda. Ibland misslyckas hon (eller blir tillfångatagen – wow vilket nytänk!) men hon är inte passiv. Attityden från vargen när hon agerar på egen hand är bara under all kritik. Det är möjligt att Dever har tänkt sig något särskilt med Leandra, men sättet han presenterar vargens tankar på får mig rent ut sagt att resa ragg. Pun intended.

I andra akten blir Leandra tillfångatagen. Då tänker vargen det här:

Suddenly a scream pierces the night; it is the fearful cry of a young woman. It is Leandra and she is in trouble! You hear distant growls of the enemy and they galvanize you into action.

You turn in the direction of Leandra’s plaintive scream and hurry as fast as you can through this difficult timberland. You know that she has brought this upon herself, but you feel compelled nonetheless to go to the aid of this feckless girl.

Feckless översätts vanligtvis till oansvarig, att sakna karaktär. Yay Dever! Här har du byggt upp en aktiv, bra kvinna, och så tvingar du mig som spelar vargen att tycka saker om henne som jag inte alls tycker. Men det är kanske på det här viset när man är man och någon inte håller med?

“I refuse to stand aside and do nothing and allow the Darklords to misuse my invention. I had no intention of getting captured. All I want is to make a difference…”
It does not seem likely that Leandra will change her ways anytime soon. Nevertheless, you have to admit that she has already done more than you could ever have expected from her.
“Well, at least you can count yourself lucky that I was exploring this part of the forest” you say, with admirable restraint. “I have discovered that the passage to the V’Taag lies to the east […]. If you sincerely wish to help me, you can, but you must act more responsibly from now on.”

Åh… detta. Jag bara exploderar. Klapp på huvudet på stackars Leandra och motvilligt erkännande att hon kanske har gjort något bra. Eventuellt. Men fram med pekpinne och mansplaining bara, och vad DUKTIG jag är som inte bara drar till henne!

Leandra emerges from her hiding place and comes rushing to see if you are mortally wounded. She is both relieved and impressed to discover that you have survived such a testing fight.

Wow, liksom. What a MAN! Leandra bara “wow, du är så stark Ensamma Vargen, får jag kräla vid dina fötter lite?”

Jag blev påmind om det här när jag läste kommentarerna till Daniel Io Eyres Post om speljournalistik som har typ exploderat på nätet. En kommentar jag fick – som är rätt vanlig – är att mobilspel inte är “riktiga spel”. Det är ju en himla tur då, eftersom Lone Wolf här ovan till exempel är ett mobilspel och därför inte heller sexistiskt. Men så här ser i alla fall kommentaren ut:

trams

Så med andra ord tramsar jag när jag presenterar fakta ifrån undersökningar, när jag presenterar källor och artiklar som stöttar mina påståenden och mina åsikter. Att sköna snubbar bara kan valsa in och säga vad de tycker tycks stödjas av ovan grillresonemang. Sköna snubbar verkar med andra ord inte behöva så mycket mer än sin egen övertygelse för att framföra en åsikt. Nu är inte det här den enda kommentaren med dylikt innehåll, men det är den tydligast formulerade. Det är svårt att misstolka vad den sköna snubben menar.

Vi som inte är sköna snubbar – i vilket jag räknar in en hel del män, se återigen **** – vi måste presentera fakta för att bli lyssnade på. Vi måste ha så stensäkra argument att det har tagit mig åtminstone 10 minuter att göra snabb research på en kommentar som tar en minut att skriva, läsa det jag refererar till noga noga (ytterligare 20 minuter) så att ingen kan få för sig att det är fel och sedan posta. Trots det går det alltså att vifta bort mina underbyggda argument med trams.

Vad skönt det hade varit att slippa allt det där och bara säga vad jag tycker utan att egentligen behöva förklara varför jag tycker det.

Det ligger åtskilliga hundra timmars läsande, research och källreferenser bakom nästan allt jag skriver här på discordia och andra onlinesammanhang där jag diskuterar spel. Men nej, ack nej. Det är bara trams alltihop. Så tillika är säkert den kommentar på manligt tänkande**** som jag här presenterar. Trams. Låter jag bitter? Jag ÄR fan bitter och frustrerad. Att det skall till så jävla mycket för att bli trodd och sedan bli bortviftad ändå – det är fan inte rätt.

Jag tror de flesta Sköna Snubbar™ har läst den här.

The process of valuing “fact” over “opinion” is one very much rooted in preserving privilege. Through this methodology, the continued pain and othering of millions of people can be ignored because it’s supported by “opinion” (emotion) and not “fact” (rationality).

It is also important because it calls on the marginalized person to do something that is simply impossible, and that is to summarize the entirety of their group’s experiences into a definitive example.

Med det lämnar jag er. Och påminner.

________________
* Marcus – ett av de Bra Äggen™ på mitt arbete. Härmed hyllad för sitt Bra Äggskap™.
° Gisela och Kicki – underbara människor som varje dag lyfter hela kontoret med sina leenden! Mycket Bra Ägg™.
** Många ™ och självklart en viss distans. Nej, jag tror inte att Alla Män Tänker Så Där, lika lite som jag tror att Alla Feminister Hatar Män eller att månen är gjord av ost. Jag lägger fram en hypotes, jag spånar. Ja, jag hittar på en förklaring som passar min egen världsbild, men min poäng är att det gör snubbar också, så varför skulle inte jag få göra samma sak?
*** Hugo, även han ett Bra Ägg™. Hyllad annorstädes på bloggen.
**** För att förekomma diskussionen, se nedan.
Jaws_NotAllMen