Recensionen publicerades första gången i Fenix nr 4 2008.


Lords of Summer är det fjärde supplement till Changeling – the Lost och den här gången är det bortbytingarnas samhälle som är på tapeten. I Lords of Summer hittar jag mängder av information om freeholds, de fyra hoven och nya ordnar.

Vart jag än bläddrar i boken dyker det upp små stycken som gör att det sprakar i hjärncellerna. Författarna vet hur man skall skiva story hooks som funkar för de mest varierande äventyr, och det om något tyder på att de känner Changeling både utan och innan.

Vad innehåller boken? Det första kapitlet går in på freeholds, var deras commons kan tänkas ligga och de problem som är förknippade med just den typen av freehold, hur skötsel och ekonomi går till och vilka rykten som rör sig i samband med en viss typ av freehold. Det låter torrt, men det är verkligen inspirerande.

Andra kapitlet är det jag har minst intresse av, eftersom det handlar om de olika hoven. Intrigspelande har aldrig passat mig, inte heller politik, men för den som tycker om den typen av spel är det ett smörgåsbord av machiavelliska konspirationer och rivalitet hoven emellan. Här hittar jag också en uppsjö nya kontrakt, ritualer och titlar att glädja mina spelare med.

Det sista kapitlet handlar om ordnar och titlar och hur de påverkar, vilket inflytande de ger och hur det inflytandet kan användas i en kampanj. Det finns tolv olika ordnar i kapitlet, var och en med sina speciella privilegier och egenheter. Roligast är det dock att läsa om ryktena som går runt varje orden. Inte nog med att de skapar en oefterhärmlig stämning, de är utmärkta startpunkter för ett äventyr eller en kampanj också.

Tragiskt nog, får jag väl säga, så fortsätter Changelingmodulerna att tappa utseendemässigt. Omslaget är ganska bedrövligt med sina krockande färgskalor och grälla kontraster, dessutom är motivet inte särskilt intressant heller. Sanningen att säga så tror jag dessutom att det kvittar hur mycket jag klagar på det, grafikerna på White Wolf kommer ALDRIG att sluta lägga bilder bakom texterna. Den enda trösten jag kan hitta i Lords of Summer är åtskilliga skickligt genomförda teckningar.
Letar du efter en bra bok om hur bortbytingarnas vardagsliv – i den utsträckning man kan kalla det vardagsliv – ser ut? Eller har du så här till sommaren tappat all inspiration? I bägge fallen rekommenderar jag Lords of Summer. Inspirationen finns här, det är bara att öppna bokpärmarna och börja läsa.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,