VARNING: Den här bloggposten kan innehålla spoilers för dig som precis börjat spela Mass Effect 3. Läs på egen risk.

Fiendeintroduktion
Cerberus Assault Troopers introduceras till spelaren under första uppdraget, på väg till Marsarkivet där Shepard skall möta upp med Liara för att hitta information om ett möjligt vapen som kan hjälpa till att besegra Reapers. De är kallsinniga jävlar, vilket spelskaparna trycker lite extra på genom de handlingar de genomfört för att ta över Marsbasen. Bland annat avrättar de en person på knä när Shepard, Vega och Alenko närmar sig. Det här är inga trevliga snubbar.

ME3_Assault Trooper

Efter den första striden emot Assault Troopers får jag som spelare ännu mer bakgrund till vad som hänt på Marsarkivet, förmodligen avsett att göra mig än mer avigt inställd mot Cerberus som organisation. Det behövs inte. Jag ogillar dem redan, men jag uppskattar spelskaparnas stämningsbyggande.

Egenskaper
Assault Troopers har en rad olika vapen, men jag har inte lyckats fundera fram exakt alla än, eftersom de byter vapen stup i kvarten. Det jag har sett hittills är assult rifle, submachine gun och en elektrisk batong. Den elektriska batongen gav mig en rejält obehaglig överraskning när jag gick in för Heavy Melee-attack på en av Cerberustomtarna och fick en smäll i huvudet som nästan tog livet av mig. Assault Troopers har också frag grenades, precis som Cannibals, och är dessutom smartare, så att ha en grupp Troopers gänga ihop sig emot Shepard är generellt sett en dålig idé. Shepards sköld och armor som Sentinel kan ta en granat på relativt nära håll, men det är inte att rekommendera.

Assault Troopers är som sagt smartare och snabbare i huvudet än Cannibals och de använder dessutom combat rolls mellan olika skydd, så de kan vara riktigt kniviga att träffa. Trots det är de en av de svagaste fienderna på slagfältet, eftersom de saknar sköld och har relativt låg rustning.

Min strategi när jag tar mig an Assault Troopers har alltid varit att gömma mig i skydd och headshotta när de är relativt långt borta. Jag gillar verkligen mitt prickskyttegevär. Throw funkar så där på Assault Troopers, det tar inte ut dem med en smäll, och Overload fungerar inte alls, eftersom de inte har några sköldar. Däremot har jag upptäckt genom mina squad mates att Shockwave är ett bra försvar, liksom Incinerate.

Bakgrund
När vi först träffar på Cerberus trupper så håller de som sagt på att invadera Marsarkivet. Det har skett igenom infiltration och allmänt fult beteende.

Det som dock är mest skrämmande med Cerberus Assault Troopers är att när man gläntar på hjälmen så ser man att de har husk-influerade ögon. De är Reapervarelser, om än i begränsad form.

Jag gillar det här därför att det ger mig en samlad bild av vad som händer. Ja, jag får fler frågor, men jag förstår också vad Illusive Man försöker göra – förbättra mänskligheten, kosta vad det kosta vill – och jag inser hur hänsynslös han är. Som att vid flera tillfällen blivit lurad in i fällor av snubben inte vore nog.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,