VARNING: Den här bloggposten kan innehålla spoilers för dig som inte spelat eller inte kommit så långt i Mass Effect 3. Läs på egen risk.

Igår ägnade jag mig åt att sopa upp en mängd små uppdrag som behövs göras innan Priority: Tuchanka. Bland annat undersökte jag en rad försvinnanden på Benning där Cerberus misstänktes ligga bakom, men som egentligen inte var Cerberus alls. Undrar vilka det handlade om?

För er som är completionists – vilket jag också är – så är följande uppdrag omöjliga att genomföra på Citadellet efter att man varit på Tuchanka. Under min förra genomspelning missade jag nästan alla, och det gjorde mig lite ledsen, så klart. Nu missade jag å andra sidan inga, så lite bättre.
Benning: Evidence
Citadel: Alien Medi-Gel Formula
Citadel: Barla Von
Citadel: Biotic Amp Interfaces
Citadel: Hanar Diplomat
Citadel: Improved Power Grid
Tuchanka: Turian Platoon

ME3_Tuchanka

Benning: Evidence
Det här uppdraget kan jag få på Citadellet, i Citadellets Ambassad. Dominic Osoba står och pratar i sin comm device med någon om sin son. Sonen har försvunnit på planeten Benning och Osoba får inga svar, vare sig ifrån krigsministeriet eller ifrån sonens pluton.

Shepard tar på sig uppdraget att undersöka sonens försvinnande genom att åka till Benning. Det finns en liten catch med det här uppdraget. Jag kan inte landa på Benning förrän jag genomfört antingen Tuchanka: Turian Platoon eller Attican Traverse: Krogan Team. Först då får jag uppdraget N7: Cerberus Abductions och kan landa på planeten. Eftersom jag får nästan alla uppdrag som har med Tuchanka att göra i samma veva så – häpp – gjorde jag dem i samma veva som jag fick dem och gick alltså miste om en hel del speltid på det viset.

N7: Cerberus Abductions går fortfarande att göra efter Priority: Tuchanka, men en del av uppdragsgivarna försvinner ifrån Citadellet efter vissa händelser där. Vilket då leder mig till de övriga uppdragen jag gjorde under gårdagen. Jag fortsätter prata om Benning och vad som händer där lite senare i bloggposten.

Tuchanka: Turian Platoon
Inför det här uppdraget är det intressant att prata med Primearch Victus. Det visar sig nämligen att det är hans son som lett patrullen som strandat på Tuchanka, och att veta om det öppnar så klart för lite intressant dialog mellan Shepard och Victus.

Det som hänt är följande. Efter det diplomatiska mötet mellan salarians, krogan och turians har både Victus och Wrex lite uppdrag åt Shepard. Wrex vill att Shepard hittar försvunna scouts, medan Victus som sagt vill ha hjälp med att rädda en pluton Turians som kraschlandat på Tuchanka, mitt ibland Reapertrupperna. Det är ett ganska straight forward uppdrag. Jag träffar för första gången på en Harvester, vilket är intressant, och jag får användning för min Scorpion som jag betalt dyra pengar för att uppdatera. Jag har tre favoritvapen i ME3. En av dem är Scorpion. Jag återkommer till varför i en senare bloggpost, jag lovar.

Tuchanka: Turian Platoon är ett ganska straight forward, slåss ifrån cover-uppdrag som egentligen inte borde vara så svårt. Det är ett par Harvesters som kan ställa till det för spelaren, men i slutstriden finns ett moheffavapen som hjälper till rätt ordentligt.

Tuchanka: Turian Platoon leder till Tuchanka: Bomb, som måste göras inom bara ett par uppdrag efter Tuchanka: Turian Platoon, annars missar man det. Så det gjorde jag så klart efter Turian Platoon.

Tuchanka: Bomb
Efter Turian Platoon får jag mig lite cutscenes till livs. Bland annat berättar Mordin Solus att botemedlet mot Genophagen är klart och att det kan dissemineras genom The Shroud, en atmosfärgenerator som hjälpt till att rensa luften på Tuchanka. Wrex är så klart förbannad på allt och alla som rör sig så det blir ett par spända minuter i War Room ombord på Normandy. Men Shepards diplomati lyckas lösa det mesta och jag får uppdraget Priority: Tuchanka här. Och Bomb, så klart.

När jag frågar ut Primearch Victus om bombuppdraget vill han inte berätta vad det handlar om. Det vill däremot Victus son som leder patrullen som skall desarmera bomben. Cerberus är så klart på plats för att försura tillställningen och uppdraget innehåller bland annat en Atlas, Centurions, Engineers (de jävlarna!) och Assault Troopers.

Uppdraget är minst lika straight forward som Tuchanka: Turian Platoon – in i en massa ruiner, hitta information, möt upp med Victus och håll trupperna ifrån honom medan han desarmerar bomben. Jag är lite stolt över att jag lyckades rensa en hel Cerberusskyttel innan den landat med hjälp av moheffavapnet jag hittade under slutstriden. Det var trevligt. Jag är lite ledsen över att skytteln inte exploderade, men jag kan leva med det.

N7: Cerberus Attack
Mitt i allt Tuchanka så fick jag också uppdraget N7: Cerberus Attack som går ut på att Cerberus attackerar gamla försvarskanoner på Tuchanka för att ta dem i bruk igen. Amiral Hackett skickar dit mig för att se vad det är som är i görningen. N7: Cerberus Attack innehåller en del material till uppdrag som också försvinner efter Priority: Tuchanka, jag tänker specifikt på Citadel: Improved Power Grid. Det ligger ett par gamla ritningar på en av kanonernas kontrollbord. Det här är också bara ett kött och potatisuppdrag, men jag blir introducerad för Cerberus Nemesis här, Cerberus skarpskyttar.

Sagt och gjort, jag rensar mattan med Cerberus och får igång kanonerna igen, den här gången till Alliansens fördel.

N7: Cerberus Abductions
I Cerberus Abductions landar jag på Benning – äntligen – och skall skydda civilister från Cerberusimitatörerna. Det är också ett rakt på sak, inga krusiduller eller särskilda cutscenes uppdrag. Det som skiljer är att jag kan hitta dog tags från Dominic Osobas son här. De ligger mitt i en liten courtyard mellan hus 27 och hus 22 och de är inte lätta att hitta kan jag säga. Enda anledningen till att jag hittade dem var för att jag åt samtidigt och kontrollerade Shepard med en hand och därför hade lyckats vrida ner kameran i marken och sprang på dem. Det är inte helt tydligt vad man kan plocka upp i ME3 alla gånger. I vilket fall som helst så räddade Shepard civilisterna, trots den nackspärrsartade perioden då hon sprang med nyllet mot marken, och hittade bevis för att Dominic Osobas son fallit på Benning.

Avslutningsvis
Mer än så hann jag inte med att spela, men det var en rad små trevliga uppdrag. Utöver detta så scannade jag planeter till höger och vänster och försökte hitta alla de där smågrejerna som försvinner efter Priority: Tuchanka så att den delen av spelet var färdig innan jag idag skall ge mig på ett priouppdrag till. En annan sak som jag upptäckte och som kändes helt fantastisk att upptäcka var Matriarch Aethyta! Hon står i Citadellets presidium, i Apollo’s Cafe där man ibland kan hitta Liara och ibland Kaidan. Att inleda en konversation med henne kan leda fram till en riktigt mysig överraskning. Jag tänker faktiskt inte avslöja vad det är för det är bara sååå bra. Aetytha träffar Shepard på i Mass Effect 2 där hon är bartender i den där baren där Conrad Verner dyker upp. Hennes mamma var asari och hennes pappa var krogan, vilket har visat sig inte minst i Aetythas fula mun. Men som sagt, jag rekommenderar verkligen att prata med Aetytha för hon har en del intressanta saker att säga.

Utöver det levererade jag mercs till Barla Von och lite ritningar och grejer till Huerta Memorial. Spelomgången var på intet sätt exceptionell, men det gjorde inte så mycket. Jag mös i fulla drag ändå.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,