UPPDATERING: Jag vill poängtera att tankarna sattes i rullning av Susanne Möllers (@sussbulle) utmärkta text i DN igår. Det är en stark text och jag rekommenderar den. SLUT UPPDATERING:

Det lär knappast ha undgått någon vid det här laget att Anders Behring Breivik (terroristen, for short) spelade spel för att träna sig inför bomb- och terrordåden i Norge.

Han skriver själv i sitt manifest, ett 1500 sidor långt orerande, att han använde Modern Warfare 2 och andra spel för att träna sig inför uppgiften. Han verkar ha lyckats. Det Breivik säger, och det som har citerats i tidningar runtom, är att han rekommenderar att man går med i en pistol- eller gevärsskytteklubb, men att Call of Duty eller Modern Warfare 2 kan användas som simulationer i träningssyfte.

Av det lilla jag har läst av terroristens manifest* – jag blev både illamående och illa berörd av hans skriverier – så hade han ett specifikt syfte med sitt spelande. Han använde Modern Warfare 2 för att träna scenarion han ville omsätta i verklighet. Det framkallar rysningar av obehag och mer än lite förtvivlan att se hur logisk, rationell och framförallt övertygad terroristen var. Det framkallar än mer förtvivlan att inse att den man som med berått mod släckt över 70 liv är en gamer.

Det är första gången jag har läst en redogörelse av en person som begått våldsdåd – och finner något gemensamt med denna person. Jag känner mig smutsig. Som att min kärlek till ett BioWare-spel (i det här fallet Dragon Age Origins och Dragon Age 2) är något som kopplar mig, på något underligt sätt, till denna människa som gjort dessa fruktansvärda saker.

Jag skäms över att vara en gamer, efter att ha – i researchsyfte – läst terroristens manifest. För det pekar på något mycket obehagligt. Det pekar på att han är en människa, att han genom sin uppenbara entusiasm för spel har något gemensamt med mig och att jag därigenom har något gemensamt med honom, och det är en tanke som gör mig helt förtvivlad.

Terroristen är ingen galning. Han är inte en person vi kan stämpla i pannan med ett enkelt svar och säga “därför! Det var därför han gjorde det!”. Det är kanske därför tidningarna klämmer ur sig bilden av en ensam galning med dragning åt tempelriddarmystik och frimureri, steroidpumpad och hög på stimulantia (och gamer, glöm inte spelandet!). Det blir lättare så, om vi slipper göra kopplingen till oss själva.

Vi gör en pappfigur av Breivik för att kunna hålla distansen.

___________________________________
* Jag tänker inte länka till det. I manifestet skriver Breivik att han vill sprida sitt budskap till så många han bara kan. Emanuel Karlsten har skrivit en utmärkt artikel i DN om terroristens mediestrategier. Det Karlsten inte nämner är hur Breivik i manifestet namnger sitt massmord och bombdådet som en marknadsföringsstrategi. Han avslutar med en smiley. Jag är slagen av hans kallsinnighet. Manifestet är dessvärre enkelt nog att hitta på nätet. Det är bara att Googla.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,