I fredags åkte jag till GothCon för att föreläsa om Nyckelringsrollspelet för en förmodat intresserad GothCon-publik. Dagen började med en lång tågresa där jag lyckades hamna bredvid en stissig amerikan som satt och hoppade i sätet nästan hela vägen. När jag väl kom fram i Göteborg satte jag mig på fel spårvagn (never assume you know where you’re going!) så jag kom fram till konventet fem minuter innan föreläsningen började, släpandes på en resväska och tusen andra grejer. Första dagen var det kanske åtta personer som kom och lyssnade på mitt prat och efter det sålde jag en hög rollspel till dem som var där och lyssnade.

Till min stora förtjusning var även Jonas Linderoth på plats för att prata om spelvetenskap. Det var en fantastiskt bra grundläggande föreläsning om vad spelvetare pysslar med och Jonas tog upp en hel hög spännande områden som jag själv tycker är riktigt intressanta. Bland annat det att spel – beroende på sin spelmekanik – uppmuntrar vissa beteenden, både positiva och negativa. Jonas pratade också om handlingsutrymmen och hur vissa objekt tillåter ett visst handlingsutrymme (det jag känner till som affordances) och det satte så klart fart på mitt huvud (igen) för kombinationen handlingsutrymme och spelmekanik i spel bygger sina egna etiska och moraliska regler, vilket jag som bekant är förtjust i att fundera över.

På vägen till receptionen sprang jag på gamla hjältar (som i hjältar sedan länge, inte att de var gamla. Ehum.) Daniel, Ola och Ola och ytterligare helt oförglömliga personer som jag faktiskt har glömt namnet på trots det. Jag minns i vilket fall att det jagades kaffe.

Till saken hör att Ola Janson (och Henrik Örnebring – they’re almost twins in my mind) var och är bland mina favoritarrangörer, både som rollspelsansvarig, spelledare och spelare. Ola Sundin – den andra Olan – i sin tur var tillsammans med Bea Düring ansvarig för att jag blev rollspelsansvarig på SydCon. Jag minns fortfarande hur han frågade ut mig, och jag var LIVRÄDD. Men säg inte det till Ola. Det var också Ola som såg till att jag började utbytesspelleda på konvent, så han har gjort sig skyldig till mycket elände. Både för mig och för mina stackars spelare.

Därefter sprang jag på Lars i kafeterian och eftersom han visste var Tove och Anders fanns kunde jag installera mig hos dem för att helt fräckt sälja mina rollspel. Jag satt hos dem och tjötade stora delar av fredagen. Precis som det skall vara. Det visade sig för övrigt att Krille (Rävsvans förlag) hade med sig Rocketmen game packs till konventet och det höjde mitt humör enormt mycket, med tanke på att jag helgen innan GothCon inventerat mina spel, hittat Rocketmen och längtat efter fler skepp. Tyvärr säljs inte Rocketmen längre i butik. Trodde jag, men jag hade fel och kunde med glädje befria Krille från 10 boosters. Jag tycker jag visade oerhörd återhållsamhet. Och jag fick ett packe på köpet vilket var riktigt gulligt gjort. En utmärkt affär med andra ord.

Rocketmen

Jag lyckades också få ett ex av Cold and Dark för recension, tre nya äventyr till Lamentations of the Flame Princess av James Edward Raggi IV himself och ett löfte om att få recensera Horus Heresy om det någonsin dyker upp som recensionsexemplar till Fenix (om jag känner Enigma rätt – aldrig eller om två år och då halvmosat av en gaffeltruck. Jag har fått typ två eller tre hela rec. ex. ifrån den distributören. Av kanske 10 – 20 exemplar). Det, tillsammans med ett impulsinköpt Relic – Talisman i rymden – utgjorde hela min samlade spelinköpslista för GothCon. Mycket återhållsamt med andra ord. Jag hade velat köpa Horus Heresy också, men det var lite för stort och lite för dyrt för mig. Jag hittade inga spännande rollspel som jag inte redan hade. Tack och lov, för 208 stycken grundregelböcker nu och bara 48 skrivna 20KTP-äventyr.

ColdandDark

LotFP

Relic

Jag gick till Hotell Lorensberg – gratis är gott – och slocknade som ett ljus efter ett avsnitt av shirt tearing fun, det vill säga Lost Girl. Stackars Kris Holden Reid. Hoppas han får förkylningstillägg

Lördagen började med en omskrivning av föreläsningen (vaknade i vanlig ordning kl 3 på natten :P) som jag skulle hålla kl 14 på dagen, hotellfrukost och ytterligare bloggposter nedplitade för hand. En om problemformulering och en annan om något annat obskyrt som jag inte kommer att publicera.

Jag knatade till konventet runt halv tio-tiden efter en lång men jävligt kall morgonpromenad utan jacka men med Avalanche hoodie. Den var för tunn för minus 6 grader. Jag fick en komplimang för mitt nyfärgade hår och massa kärlek på fejan. Jag har haft en bekräftelserik helg. Väl på konventet sprang jag in i Jonas och hans söner som spelade Mage Wars, vilket verkade intressant, men lite för komplext (säger kvinnan som älskar Fantasy Flightspel…). Ett tips om Gloom gjorde att vi tillsammans med Camilla knatade runt i butikerna och letade upp spelet som jag lovade att förevisa för dem, men ett besök från min bror kom ivägen och jag fick lämna dem i en annan gamers kapabla händer för att springa iväg och administrera väska.

Gloom

Efter det träffade jag Lars igen, nu med en Lotta. Båda var medlemmar i vår spelgrupp, Döda Karaktärers Sällskap. Goda vänner. Efter det sprang jag ner till Vasaplatsen med ett ex av Guld och Bly till Jens. Vi tog en fika och pratade. Vi har heller inte setts på ett par år, men han är fortfarande en helt underbar människa och fantastiskt fin. Vi bestämde oss i sista minuten för att fortsätta jobba med pappersdockerollspelet ihop, vilket passar mig utmärkt eftersom Jens inte bara är en fin människa utan en mycket skicklig illustratör (han går på H.D.K. duktig är han).

Andra föreläsningen hade en publik på ca 10 personer, bland annat nästan alla personer jag respekterar inom konventssvängen. Krämer et al, Staffan Björk och Jonas Linderoth satt i publiken. Gissa om jag kände mig överflödig? De här herrarna kan dubbelt så mycket som jag var och en och där stod jag och föreläste! fNåväl, det gick bra, de flesta sade att de tyckte om det och jag fick ett par bra frågor ifrån Daniel och Ola och en av de i publiken jag inte kände. Krämer pressade mig på ytterligare utgåvor, främst en på engelska. De ligger här hemma och väntar på transkription allihop.

Efter föreläsningen var jag fri! FRI! FRIIII! Så jag gick tillbaka och häckade hos Tove och Anders och spelade Chtulhu Gloom med Tove och Christian. Sedan gick jag, Christian och Tove på butiksrunda. Christian köpte Ghooost! som vi sedemera spelade, jag fick prata lite med Krämer om en grej vi gör (mest Krämer) till sommarnumret av Fenix och jag hade grymt trevligt överlag. Att spela med Tove och Christian är lite som att hamna mellan två fiendelinjer i en skyttegrav. Det är bara att ducka. De är konstant elaka mot varandra, men med glimten i ögat. Good times!

Ghooost

Allt detta strösslades med trevliga pratstunder med folk jag inte träffat på år och dag, tydligt illustrerat av att många hade fått mer än ett barn sedan jag såg dem sist och att barnen tog sig fram för egen maskin. Det fick mig att känna mig mer än lovligt udda, kan jag ju säga. Men roligt för dem! Och lika roligt för mig att inte ha några. Barn alltså.

På söndagen tog jag sovmorgon, träffade Lotta igen och pratade i ett par timmar. Sedan gjorde Krämer och jag en runda till på grejen han skall skriva för Fenix och vi löste nog en del av problemen. Sedan var det dags att åka tåg. Jag slocknade på tåget medan jag tittade på the Hurt Locker och upptäckte på Stockholms Central att Daniel hade suttit bakom mig hela vägen.

Sedan tog jag tunnelbanan hem, pussade på katter och packade upp spel. Konvent i ett nötskal. På det stora hela var det oerhört roligt att träffa alla gamla vänner och upptäcka att jag har saknat dem som fan, så nu funderar jag på om jag skall sätta upp en Arthouseproduktion av något lagom pretto äventyr till nästa år, bara för att få träffa dem igen.