Ursprungligen publicerad på djävulskt beläst

Det händer ibland att jag känner mig lite nere, lite okoncentrerad och lite off. Vad passar bättre då än att läsa böcker baserade på spel? Förmodligen en hel del, men medan jag skrev äventyret “interference” köpte jag på mig en mängd olika novellsamlingar och böcker som hade med virus att göra. Bland de böckerna hamnar Resident Evil-serien av S.D. Perry.

Underligt nog är det här något så ovanligt som en välskriven dålig bok. Ja, du läste rätt. Boken är banne mig välskriven, men eftersom den är baserad på något så idiotiskt som handlingen i Resident Evil kan det inte bli annat än en mindre katastrof. Resident Evil är inte bara ett datorspel, det är ett rätt käst datorspel, storymässigt, och går mest ut på att skjuta zombies. I den här röran av elände har Perry lyckats få in relativt bra känslomässiga relationer, trovärdiga interaktioner mellan S.T.A.R.S. teamets medlemmar och en krypande känsla av skräck som hon etablerar med fast hand redan i de inledande kapitlena. Kanske beror det på att Perry uppehåller sig längre vid stillsam och krypande skräck än vid äckelframkallande splatteraction? I vilket fall som helst så handlar det hela om hur ett virus slår sig loss och skapar en redig härva i den lilla staden Raccoon City. Det hade kanske kunnat bli ännu bättre om Perry hade låtit sig dröja lite mer i staden, för ärligt talat är det den biten som är bäst i boken.

Jag måste också erkänna att jag får rätt så många små fniss av att läsa vissa avsnitt. Bland annat har forskarna odlat fram en jätteplanta i källaren på ett av labbkomplexen. Och sedan har det översvämmats. Plantan blev jättestor och började äta folk. Inte nog med det, när en av medlemmarna i S.T.A.R.S. tar sig ner i det översvämmade utrymmet finns det – gissa – en HAJ i vattnet. Men hallå? Var kom hajen ifrån?

Kort sagt är det här en bok som får mig både att fnissa och att rysa. Den är småkul men förväntningarna bör inte vara högre på den än ett par timmars underhållning baserat på ett halvkasst spel.

Läs vidare:
Resident Evil hemsida
S.D. Perry på wikipedia

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,