Ursprungligen publicerad på djävulskt beläst

Jag recenserar Oskrivna blad i Fenix nr 2 -09. Det är ett rollspel skrivet av Simon Pettersson, tillhörande universal-genren.

I recensionen i Fenix så är jag ganska snäll och lyfter de bra bitarna i rollspelet – för det har sina bra bitar också – men här tänkte jag vara lite elakare. Inte för att jag måste utan för att jag vill. Erh. Det finns två stora problem med Oskrivna blad, precis som det finns problem med övriga svenska “indie-rollspel” som jag har läst. Tendensen är att rollspelen känns ofärdiga och svåra att styra. Strukturen att hänga upp spelen på saknas, så även i Oskrivna blad. Det är en tendens jag har sett i “Berättelser från Staden” och “Nostalgi” också. Det finns helt enkelt inget bra sätt för spelarna att spela enligt. Förutsättningen är att spelarna skall veta vad rollspel är och totalt köpa in sig på konceptet berättarrollspel. Luke Crane kör på samma koncept – berättelsen i centrum – men det som skiljer Crane från sina svenska motsvarigheter är vetskapen att regler behövs för att kontrollera spelet om spelarna inte är kunniga om rollspel. Tyvärr är Oskrivna blad ännu ett rollspel som tar för givet att alla spelare skall kunna det där med rollspel redan innan.

Och inte nog med det. Pettersson håller hela tiden fram traditionella rollspel som något dåligt, något begränsande. Något som är underlägset berättandeformatet han själv förespråkar. Att tycka att en viss typ av rollspel är bättre än ett annat är naturligtvis något som är förbehållet både Pettersson och mig, MEN, och det här är ett stort men, vill jag som författare behålla mina läsare är det bättre att hålla inne med mina åsikter. Det är inte helt lyckat att dissa sina kunder. Själv blev jag både irriterad och arg när jag läste Petterssons bok, och därmed har han mer eller mindre förlorat en potentiell spelare.

Jag är personligen av åsikten att alla sätt, alla metoder, alla möjligheter att berätta historier är bra. Det är därför min recension i Fenix är ganska snäll.

Läs vidare:
Oskrivna blad – hemsida

Intressant?

Andra bloggar om:
, , ,