En arbetskamrat tipsade mig nu på morgonen om Bombshell, ett spel som gjorts offentligt nyligen. Eller ja, tipsade är väl fel att säga. Han sade “titta inte på trailern, du blir säkert arg”. Faktum är att jag inte alls blir arg. Jag blir bara trött. Polygon och Neoseeker har skrivit om det. De länkar också till Kate Beatons “Sexism is dead” serie som tar upp ungefär samma grejer som jag gör här.

Så samtidigt som Quiet, krypskytt, smyger runt i bikini och nätstrumpbyxor, utannonseras ett spel med en tjej i metall-BH och Tomb Raider-shorts. Jag tror att någon av de mer storbystade versionerna av Lara vill ha tillbaka dem faktiskt, jag tyckte att hon hojtade från trailern för ett tag sedan.

Trailern till Bombshell tillbringar dessutom mycket tid med att panorera över Bombshells robotarm och hennes byst och mage. Det är en klassisk “åh, kolla en snygg brud”-fenomenet. Det är sälj grej med tjej i trailerformat. Det är kanske inte så förvånande att 3D Realms ligger bakom spelet. De har ju satt ner foten i sexistfrågan redan tidigare med Duke Nukem. Solid kille. Att göra om kvinnor till objekt är för övrigt inget nytt, apropå Bombshells robotarm. Hefaistos gjorde det och många fler med honom. Nu är inte Bombshell ett renodlat ting, det är bara hennes arm som är det. Men hon är definitivt sexualiserad och genom klippning av trailern objektifierad. I annat fall hade jag hoppats att hon skulle ha lite mer kläder på sig i synnerhet eftersom hon arbetar med bombdefusering, och förlorade en arm på grund av en bomb. Jag tycker att hon borde lärt sig att klä på sig så att hon skyddar sina inre organ. Men det är inte poängen med trailern. Trailern visar dessutom inte Bombshell in action. Den visar Bombshell drickandes whisky framför TV:n. Det är förvisso en kvinnlig president med i trailern, men gissa vad Bombshells uppdrag är? Att rädda den kidnappade presidenten…

Som om det inte vore nog, så bestämmer sig Team Dignitas, ett e-sportlag, för att sälja grej med tjej, i det här fallet T-shirts. Det har gjorts förut. För de som invänder och säger “men borde inte tjejer få sälja grejer genom att sticka ut häcken och puffa upp brösten? Det är deras kroppar, de får göra vad de vill.” Jag önskar att det var så. Tyvärr representerar de här två personerna inte sig själva i sammanhanget. Istället blir de (i mångas ögon) representanter för “hur tjejer är”. Med andra ord inte bara två individer som lattjar runt framför kameran. Det finns ett tungt och otympligt lager stereotyper som byggs på genom en sådan här bild. Det är inte tjejernas fel. Det är e-sportlaget som tillät att bilden användes. Det är fotografen som tog den. Det är – tadaaaa – hela det kolossaktiga patriarkatet som har haft mer än 2000 år på sig att berätta för oss hur “kvinnor är” och att “kvinnor är sämre”, och bara duger till att föröka sig med. “Men” invänder någon “hur är det med de där brudarna som vill gå barbröstade på badhus då? Är inte de sexualiserade?” Svaret är nej. Det är de inte. De är inte sexualiserade, för de poserar inte för en tänkt manlig blick. De poserar inte överhuvudtaget. De är bara nakna kroppar, inte till för någon utom dem själva. Och om världen såg ut mer så skulle jag inte behöva blogga på discordia*.

Som Bombshell och Quiet dock visar (enligt mig) är vi inte där. Istället görs spel där kvinnorna får bli företrädande sexobjekt, där deras kroppar är till för att glo på, något snyggt att spela med. En tjusig spelpjäs helt enkelt. Inte mer besjälad än så. Möjligtvis för att berätta för den Store Mannen hur Sexig och Åtråvärd Han är. Men det är aldrig en jämlik relation. Vi klär av kvinnor för att de är objekt och skall iakttas som sådana. Vi klär av män för att visa hur handlingskraftiga de är och hur mycket agens de har, en idealisering som aldrig når sexualisering. En idealisering som aldrig förvandlar mannen till spelpjäs.

Samtidigt trumpetas det ut att nu har minsann feminismen gått för långt. Nu är det banne mig jämlikt. Nu. Nu. Nu. “Sluta klaga på spel, berätta vad som är bra istället. Sluta klaga på sexualiserade kvinnor, berätta hur de skall se ut istället. Fokusera på det som är bra, positivt etc.” Jag skulle kunna lyfta Shepard, Hawke, Alyx etc. Men svaret blir då nästan alltid “men de här finns ju redan, så vad är problemet?” Så länge vi gömmer och glömmer så ändras ingenting. Det är klart att vi skall lyfta och hylla bra förebilder. Det har jag också gjort, i mängder av blogginlägg. De blogginläggen diskuteras dock inte. De läses av kanske 40 pers som konstaterar att det var ju bra. Det är blogginlägg som det här som skapar förändring (om det nu gör det).

Sexismen är död. Länge leve sexismen.
_____________
* Förenklingar, förenklingar, allt är förenklat, hårddraget, avhugget och nedslimmat. Det är så klart mer komplicerat än så, intersektionalitet och allt det, men jag försöker göra en poäng utan att skriva en avhandling.