Det har tillkommit en hel del intressanta och insiktsgivande kommentarer på GothCons Facebooksida, men även här på discordia. Jämställdhet är enligt dessa kommentatorer inte något som behövs för att fler tjejer och kvinnor skall känna sig välkomna på konvent.

Jag tycker att det är pinsamt att GothCon känner ett behov att blanda in genus i något som är totalt oberoende av det. GothCon är ett konvent för alla möjliga nördiga och roliga saker. Vad det inte är, är en politisk platform för genustolkning. Skitsamma vilken tolkning det än är – det hör inte hemma på GothCon.

Hade det varit för att få in fler tjejer på konventet, så hade det varit en sak. Men vi vet alla att det är inte det genus handlar om. Det handlar heller inte om handikapp av något slag. Om det inte är så att man anser att ett visst kön är ett handikapp.
– Ambjörn

Jämställdhet är inte totalt oberoende av genus. Det är trots allt våra könsroller som ligger till grund för många av de ojämställda förhållanden som fortfarande finns i dagens samhälle. Att säga att det inte hör ihop med att vara kvinna på konvent avslöjar att personen i fråga inte har koll på hur det kan vara. På ett sätt har kommentatorn rätt. Inom konvents- och spelvärlden är det ett handikapp att tillhöra ett visst kön. Är man kvinna blir man helt enkelt inte behandlad på samma sätt som en man. Det har ingenting med vilka aktiviteter som anordnas att göra, utan på hur välkommen man är på de aktiviteterna. Genomgående för mina upplevelser är att min grad av välkomnande alltid har berott på hur beredd jag är på att ta skit för att få utöva mina nördiga hobbyer, vare sig det har handlat om “lilla gumman”-nedlåtande kommentarer eller att känna sig tvungen att skratta med när någon kläckt ur sig ett sexistiskt skämt eller rent av blivit sexuellt trakasserad för att jag vill ha roligt. Det värsta är att jag aldrig kan vara säker på när det händer, bara att det förmodligen kommer att hända.

Politiska och religiösa åsikter av ett konvent fryser ut och trycker bort besökare med andra åsikter. Eftersom jag menar att alla ska känna sig lika välkomna- såväl genusvetare som antifeminister och alla andra, menar jag att det är ytterst olyckligt att GothCon går in i den politiska arenan och tror sig få fler kvinnliga besökare på det sättet.

Fler kvinnliga besökare kommer om GothCon arrangerar saker som fler kvinnor är intresserade av. Inom SPELVÄRLDEN- inte inom den politiska.
– Sven

För det första är inte alla lika välkomna på konvent. Jag har råkat ut för att ha blivit tagen som besökare när jag arrangerat, jag har fått nedlåtande kommentarer om mig som person och om mig som kvinna när jag har spellett och jag har blivit sexuellt trakasserad av både andra spelare och spelledare. Det är därifrån svartsmurfen i titeln kommer. Jag hade ett riktigt creep till spelledare en gång som envisades med att stoppa ner en svartsmurf iklädd latex mellan min rollpersons (enligt honom) väl tilltagna bröst. Han klädde av min rollperson genom magi, etc etc etc. Det var riktigt obehagligt, min spelgrupp tyckte att han var jättekonstig, men eftersom det handlade om ett äventyr så sade vi inte ifrån. Det är ett tillfälle av många, många fler.

För det andra är det inte arrangemangen det är fel på, eller kanske snarare typen av arrangemang. Det är fel på den underliggande spelkulturen – spelvärlden – som tycker att det är helt okej att med långa texter beskriva en våldsscen mot en kvinna där mannen är hjälten, eller genom tits and ass försöka locka fler (förmodat manliga) läsare, eller som utan att överhuvudtaget nämna kvinnor eller ens visa kvinnor på bild i rollspelsböcker ignorerar att det finns fler än ett kön i publiken. De flesta kvinnor jag har spelat med ogillar presentationen, men gillar ämnet och spelsätten.

Det jag i första hand tar med mig av de här kommentarerna, både från Nick som kommenterat här på discordia, från Sven och ifrån Ambjörn är att det är helt ointressant med ett jämställt konvent för deras del. Det är till och med något som är ovälkommet. Mina herrar. Ni personifierar en del av anledningen till att det inte finns fler kvinnor inom rollspelshobbyn. Inte på grund av politiska åsikter, utan på grund av den orubbliga tilltron till att det inte finns några problem inom hobbyn, och att om det finns problem så är det i alla fall inte jämställdhet det handlar om, det måste vara något annat. Ni bortser ifrån 25 års (för min del) kamp att få höra till, och ni trivialiserar mina upplevelser, viftar bort dem med påståenden om att det bara är fel sorts arrangemang som ordnas.

I andra hand tar jag med mig att jämställdhetsarbete inte är välkommet på konvent – av en viss grupp människor. Lyckligtvis fanns det många som gillade GothCons initiativ. Det gör jag med. Och om jag inte var så oerhört upptagen i Påsk (leverans av Milestone!) så skulle jag åka på konventet och prata om kvinnoporträtt i spel.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,