Recensionen publicerades ursprungligen i speltidningen Fenix nr 4, 2010.

Reign of Discordia är enligt författaren en realistisk rymdoperasetting. Mitt intryck av Reign of Discordia är dock att det är ännu en rymdsetting där ett imperie gått åt skogen inför en okänd fiende som är det starka imperiet övermäktigt.

Detta är premissen – människorna har upptäckt faster than light travel och har begett sig ut i galaxen för att upptäcka. Det vi upptäcker är en rad olika nya världar med intelligenta raser som vi ibland slåss emot och ibland upprättar diplomatiska förbindelser med. Ibland upprättar vi till och med diplomatiska förbindelser med dem efter att vi har slagits ett tag. Självklart så bildas med tiden ur ekonomiska intressen ett imperie som till att börja med är helt okej, för att vara ett imperie, men som sedan spårar ur och blir onda utan att den stora massan märker det, eftersom det som alla imperier döljer sina svagheter för alla utom de det berör, så att säga.
Imperiet skickar runt sina stora kryssare för att ta över världar, och gör så ända fram tills dess att de stöter på sin överman, R’Tillek (som i det här fallet är ödlemänniskor). R’Tillek blir provocerade och anfaller tillbaka och eftersom det är många fler av dem än imperiestyrkor så ligger snart imperiet i ruiner. R’Tillek anfaller lite här och där, väldigt oförutsägbart, och i sin vaka lämnar de helt förstörda och öde världar.

I Reign of Discordia står R’Tillek för den omänskliga och oberäkneliga ondskan, det oförutsedda hotet från stjärnorna. Rätta mig om jag har fel, men har vi inte hört den förut?

Trots den något klichéartade backstoryn så har Reign of Discordia ändå sina poänger. På ett plan får jag intrycket av ett Mutant placerat ute i rymden, men i det här fallet består de förbjudna zonerna av hela planeter att upptäcka. Det är den biten som tilltalar mig mest. Reign of Discordia inbjuder till många olika sätt att bygga kampanjer på. Det finns härdar med oroligheter mellan människor och andra raser som till exempel Lamogos, som lockar till kalla krigetliknande intriger, det finns övergivna planeter som rollpersonerna kan spendera hela kampanjer med att undersöka, det går att bygga Star Warsliknande äventyr där handlingen omfattar inte bara olika planeter utan även rymdstationer och livet på en stjärnkryssare.

Utöver bakgrunden till spelvärlden finns det också en lång rad olika planeter beskrivna, och det är tillräckligt mycket information för att bygga vidare på dem, även om ingen av dem är färdiga att använda direkt.

Boken bjuder också på en uppsjö av olika sammanslutningar och företag som är riktigt nyttiga och användbara och det finns också många spelbara raser beskrivna som även de tillhandahåller precis tillräckligt mycket information för att det skall gå att spela. Det jag saknar är ordentliga illustrationer av de olika spelbara raserna. En del av dem är beskrivna på ett sådant sätt att jag har svårt att se dem framför mig och den enda samlingsbilden som finns är ganska intetsägande.

Det finns många krokar i spelvärlden, men jag måste ändå säga att trots det är det en värld jag på något sätt har sett förut. Författaren säger sig ha strävat efter originalitet, men jag tycker att Reign of Discordia ur den aspekten har misslyckats.

Ur ett grafiskt perspektiv är boken okej, men den hade varit bättre än okej om trycket inte hade varierat så mycket i upplösning. Kalla mig snobbig, men när vissa av kartorna är pixliga – i tryck – så har det gått lite för långt. Annars finns det gott om kartor och schematiska skisser på både rymdfartyg och andra installationer, och det rutade upplägget ger mig starka nostalgivibbar. Layouten är enkel och lätt att läsa, där får Reign of Discordia full poäng, men det gör de missar som förekommer ännu tydligare.

Illustrationerna är ganska svaga, kvalitetsmässigt. De är okej, men det är inget som står ut med dem, ingen stil som jag efter en genombläddring faktiskt minns, och många av bilderna känns ganska lama, inget händer i dem, och precis som kartorna så lider de av varierande tryckkvalitet.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,