EDIT 4: Level7s Erik Hansson skickade mig lite frågor för några dagar sedan, och nu finns de på Level7 i en artikel/ blogg.

EDIT 3: Jag har fått svar ifrån Tanvir och det visar sig att jag helt enkelt missat informationen som skickats ut. Den har gått ut genom e-post och Facebook. E-posten har inte nått fram till mig, av diverse olika skäl, och Facebook hänger jag inte på längre. Det är alltså en fråga om en informationsmiss. Jag ber om ursäkt för mitt något bitska blogginlägg. MEN jag tycker fortfarande att det är askass att HELA SVENSKA SPELBRANSCHEN inte har lyckats nominera en enda kvinna! Vi borde fan skämmas, hela högen. Hade jag vetat om det så då jävlar hade jag nominerat både Linda Kiby, Tove Enghed, Susan Holman och många fler med dem. Jag hade till och med letat efter namn att nominera.

Den kritik jag fortfarande har är att reglerna borde varit angivna även på sidan där man röstar, då hade jag kunnat undvika att vara bitter på Dataspelsbranschen i ett blogginlägg, och istället varit bitter på mina kollegor som jobbar med spelutveckling för att de har så dålig fantasi att inte ens EN kvinna kom med på listan.

Men här är i alla fall Tanvirs svar:

Hej, Åsa!

Ber om ursäkt för att jag inte har svarat tidigare.

Reglerna för nominering har varit att alla spelutvecklare har kunnat nominera till Utvecklarpriset sedan 24 januari. Information har gått ut genom Dataspelsbranschens nyhetsbrev, separata mejlutskick, hemsida samt Facebook-grupperna Svenska Spelbranschen och Spelutvecklarambulansen.

Det är väldigt beklagligt att inga kvinnor är nominerade till Utvecklarpriset i år.
Hela idén med detta är att spelutvecklarna själva ska rösta, det är deras pris. Vi har försökt, som branschorganisation, att styra så lite som möjligt, eftersom spelutvecklarna själva ska avgöra vilka som får priset.
Det är väldigt tråkigt att inte fler kvinnor är nominerade. Det finns heller ingen jury, utan omröstningen är upp till spelutvecklarna.

Vi borde definitivt varit mer tydliga och tar till oss all kritik och försöker förbättra det här till nästa gång. Vi tar väldigt gärna emot fler synpunkter om du/ni har några.

Med vänliga hälsningar,
Tanvir Mansur

EDIT 2:Enligt Angelica Norgren (a.k.a. Xboxflickan) har det gått ut mailutskick ifrån Dataspelsbranschen till de företag som är anslutna, där det varit möjligt att nominera personer till Utvecklarpriset, och det finns därigenom heller ingen jury. Så vem som helst (som har haft tillgång till informationen) har kunnat nominera till priset. Jag har inte fått något svar ifrån Tanvir gällande detta än.

EDIT: Det står olika information på olika sidor. Vissa har med Paradox Interactive som organisatör, andra har bara med Dataspelsbranschen (Google Form dokumentet), så det vore trevligt att veta vad som stämmer. Om Paradox inte är involverade så ber jag om ursäkt för att jag dragit in dem i det här, men som sagt, olika information på olika ställen.

Utvecklarpriset 2012 anordnas av Dataspelsbranschen och Paradox Interactive och tilldelas Sveriges främsta spelutvecklare. Unikt med det här priset är att det delas ut till enskilda spelutvecklare (inte speltitlar) och röstas fram av spelutvecklarna själva. Det här är all information jag har hittat om priset. Facebook Eventsida

Så presenteras den omröstning jag sneglar in mig på via Google+. Det som är anmärkningsvärt är att det inte finns angivet vilka som ingår i juryn. Och det finns heller inga som helst kvinnor ibland de nominerade, om man inte räknar de anställda på de studios som finns med i omröstningen.

Återigen har spelutvecklarsverige talat, och ytterst Dataspelsbranschen och Paradox, eftersom det är de som håller i prisutdelningen. Det finns helt enkelt inga kvinnliga talanger i Sverige. Eller? I alla fall inte enligt juryn, som är vilka då?

Det finns dock ljuspunkter, främst i kommentarerna, där både juryurval och bristen på kvinnliga nominerade ifrågasätts. Jag förstår att Dataspelsbranschen och Paradox inte slagit på stora trumman för det här eventet för det finns mycket att kritisera. Själv tänker jag maila kontaktpersonen som finns på Facebook och ifrågasätta både tillvägagångssätt och jury.

Nu är jag inte en person som gillar prisutdelningar överlag för jag anser att de oftast är populistiska och håller fram de personer inom en bransch som syns och hörs mest, men OM en prisutdelning skall ske kan man i alla fall vara så stringent det bara går både när det gäller tydlighet av regler och urval av jury. Och ha någon form av försök till att representera de 10% kvinnor som finns i branschen bland de nominerade, annars lär vi bli färre till nästa år.

Jag har mailat Tanvir Mansur som står som kontaktperson för eventet. Det skall bli intressant att se vad han svarar.

Mailet:

Hej Tanvir

Jag heter Åsa Roos och jag är producent på Avalanche Studios. Jag representerar också en liten del av de 10% kvinnor som jobbar inom den svenska datorspelsutvecklarbranschen och jag har ett par frågor gällande Utvecklarpriset.

Vilka regler gäller för nominering?
Vilka sitter i juryn?
Hur väljs juryn ut?
Hur väljs pristagarna ut, utöver möjligheten att rösta, som inte heller är spridd vidare än Facebook vad jag kan se?
Varför finns det bland de nominerade inga kvinnor?
Varför finns det ingen mer ingående information om priset på dataspelsbranschens hemsida? Om det finns är den mycket svår att komma åt.

Initiativet hade varit gott om det hade redovisats tydligare. Det kanske finns många bra anledningar till varför regelverk och jury inte redovisas, men det ser illa ut utifrån.

Jag måste hålla med de kommentarer som lämnats på eventets facebooksida, det känns inte seriöst, det finns inte redovisat några tillvägagångssätt och det finns ingen information om vilka som fått ingå i juryn.

Med hopp om svar

.åsa

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,