Det här inlägget är inte politiskt korrekt, det är skrivet i affekt och jag är trött och sliten efter att pappa gått bort. Kontext är viktigt.

Jag har under dagarna blivit utsatt för ännu en sådan där grej som gör att jag noga överväger hur jag i fortsättningen skall uttrycka mig när jag skriver recensioner, eller om jag ens skall fortsätta skriva. Det här är inget nytt. Jag får ofta höra hur värdelös jag är på att recensera och hur korkade mina åsikter om spel är, hur okunnig jag är etc etc.

Kritiken går ifrån att prata om hur intetsägande recensionerna är (“Jag eftersöker riktiga kritiker, inte personer som älskar rollspel och därför ger allt som heter rollspel automatiskt 10/20 och sedan höjer.”) till mina förutfattade meningar (“Att bedöma ett spel enligt hur det mäter sig mot recensentens vanföreställningar är ingen höjdare faktiskt”) till hur jag skall hålla mina åsikter för mig själv (” Låt oss slippa höra dina personliga åsikter i genusdebatten och håll dina tokfeministiska tankar om sexism för dig själv.”). Det här är inget nytt, det är inget som jag inte hört (ofta) förut, men det är påfrestande och det är tröttande att å ena sidan bli kritiserad för brist på åsikter till å andra sidan hålla mina åsikter för mig själv. Om jag släppte allt vad diplomati heter skulle recensionerna kanske bli roligare, men jag tror att påhoppen skulle bli fler. Det är bara när jag håller mig i mittenfållan som ingen kommenterar på recensionerna.

Min makt inom rollspelssverige har också diskuterats.

Du står trots allt för flerparten av recensionerna i landets enda rollspelstidning. Det ger dig väldigt mycket makt. Din åsikt syns liksom rätt mycket mer än de allra flesta andras i det här sammanhanget.

Något jag förvisso kan hålla med om, till en viss gräns. Men det gör mig också mycket utsatt för angrepp eftersom min åsikt syns. Ofta.

Tove och Anders är nöjda med mitt arbete och det är bara för deras skull jag fortsätter med mitt recenserande. Så länge de inte är missnöjda med det jag gör så tänker jag fortsätta hjälpa dem med deras tidning. Det är svårt att få (duktiga) recensenter till rollspel som har tid att gå igenom en 200+ sidors bok på en vecka eller mindre. Jag kan göra det. Jag läser snabbt och jag har en ingående förståelse för hur spelmekanik fungerar. Jag är inte ute efter att trycka ner någon. Jag är inte ute efter att censurera något. Jag är inte ute efter att förändra spelhobbyn när jag recenserar (vad jag gör på min fritid är en helt annan grej). Jag recenserar inte personer, jag recenserar produkter. Inget av det jag skriver är personligt. Jag känner inte de som ligger bakom rollspelen. Jag hyser dem ingen illvilja. Jag bedömer något de har gjort, inte vilka de är.

Jag tycker att det är viktigt att fatta att jag mår jävligt dåligt när diskussionerna handlar om mig och inte om arbetet. Jag tar gärna emot kritik – för mina recensioner. Jag är mindre intresserad av att veta vad jag borde göra och hur jag är. Det vet herrarna (för det är mest herrar) inte ett jävla skit om. Nästa gång det kliar i fingrarna att skriva om hur jag är så låt bli. Prata gärna om vad jag skrivit, det uppskattar jag bara. Det är svårt att lära sig annars. Men säg inte något om mina motivationer eller min person. Det vet du inte ett jävla skit om.

EDIT: Min motivation till att recensera spel för Tove och Anders kommer ifrån ett par olika områden. I rangordning.
1. Jag vill hjälpa mina bästa vänner med deras tidning.
2. Jag gillar att läsa regler och att upptäcka ny spelmekanik.
3. Jag samlar på spel och att recensera ger mig nya spel utan att jag behöver betala.

Jag har aldrig satt mig i den här positionen utav maktbegär eller en önskan att skriva ner någon. När jag får ett rollspel i handen blir jag uppriktigt glad och hoppas på att det här rollspelet skall vara något i hästväg, en knock out, ett fantastiskt bidrag till spelhobbyn. Jag har aldrig hoppats på att någon skall göra bort sig eller göra ett dåligt jobb så att jag kan såga dem.