De senaste dagarna har jag fått många frågor om crowdfunding. Hur gör man? Hur lyckas man? Vad gjorde du så rätt?

Det här kommer sig av mitt projekt som gick över förväntan bra. 650% över förväntan bra. Jag började med 2000:- som investeringsförfrågan och det slutade med en investering av gemene man på 14778:-. Så nu vill förstås alla veta hur jag gjorde för att lyckas så in i bängen bra. Till och med P3 Nyheter ville veta. (Och Aftonbladet ringde, men det var när vi hade leverans och möten så jag missade ALLA deras samtal och så ringde de aldrig igen :P).

Det jag gjorde var följande – jag hade en idé som jag skrev en prototyp på. Okej. Fem prototyper. Två sålde jag, en behöll jag själv och två gav jag bort. Och så bloggade jag om det 40-timmarsarbete det innebar att skriva helvetet. Efter det fick jag ett halvdussin förfrågningar om rollspelet. Tyvärr är 250:- för 40 timmars arbete en inte helt rimlig timlön, så jag lade upp en enkät. Är det värt att trycka? De flesta svarade ja, utom 4 personer*. Det gav mig en publik på 40 personer som ville ha rollspel. Innan detta inträffade hade jag dock stöttat en charmerande ung dam (@MissDeliana på Twitter) som jag hörde mig för med om det var en bra Crowdfunding site, den där Funded By Me, och det var det.

Sagt och gjort, jag satte ihop en projektbeskrivning, tog en bild av prototypen och publicerade projektet. Samma dag som det gick live var målet nått. Så hur fan gick det till?

För det första har jag med mina år inom konventssvängen ett enormt kontaktnät. Eftersom jag har varit snäll mot de flesta människor jag har kommit i kontakt med** är de flesta jag har haft kontakt med snälla tillbaka. Mitt kontaktnät hänger på Facebook, Twitter och Google+. Sagt och gjort, jag länkade till Twitter, Facebook och Google+ och alla älskade idén rakt av. Och spred den. Och spred den. Och Spred den.

Under tiden höll jag intressenter (och ointressenter) uppdaterade via discordia och kommentarsfältet till projektet om hur det framskred. Jag fick också mycket hjälp av mina fantastiska vänner och bekanta, framförallt Dante som med sin briljanta och lekfulla layout lyfte rollspelet långt över vad jag hade kunnat göra.

Joakim och Chris speltestade med mig, Joakim korrläste, Tove och Anders Gillbring var nästan påfrestande uppmuntrande. Och så blev rollspelet korrläst, speltestat och omskrivet ett par gånger. På 20.000 tecken (jag ser ett tema här. Äventyr, rollspel… allt är på 20.000 tecken) så var det inte så blodigt som det låter. Det viktigaste för mig var att det gick relativt snabbt, så att jag kunde lägga projektet till handlingarna. Klart. Färdigt.

Om jag skall drista mig till analys är det ett par områden som varit viktiga.

  • Idén – Ingen kommer att betala för en ogenomtänkt idé. Jag gjorde en prototyp som var konkret, den känns bra, den har tydliga mål och den som finansierar vet vad den får. Gör gärna en prototyp så att de som finansierar vet att du klarar av uppgiften.
  • Presentationen – Om du inte presenterar din idé på ett bra sätt har det ingen betydelse hur bra idén är. Använd bilder, videos eller något annat format som på ett bra sätt förmedlar din idé. Korrekturläs din presentation!
  • Markandsundersökning – Gör lite förundersökningar. Kolla hur din idé blir emottagen och vad folk säger. För min del innebar det en rad bloggposter som gillade mitt projekt och en omröstning på bloggen som visade på att jag hade en publik. Jag visste med andra ord redan innan att jag hade en idé som någon var beredd att betala för.
  • Gör research – det gjorde inte jag. Kostnaderna för att trycka var större än jag trodde. Min budget på 2000:- täckte tryck, men inte nyckelringar, porto, tärningar, pennor – allt det där som jag hade lovat. Utan det extra stödet hade jag fått ligga ute med lite mer än 8000:- utöver de 2000:- jag började med. Nu behövde jag inte det, men kolla dolda kostnader och avgifter. Efter PayPal och FundedByMe-avdrag var de 14778:- jag började med nere på 13000:-. Men det räckte alldeles utmärkt ändå.
  • Utnyttja dina kontaktnät – Jag har mängder med kontakter i “rätt” kretsar, personer som är intresserade av rollspel och kan det där med tryck, layout och illustrationer. Fråga runt. Var generös, erbjud något i gengäld för vad du ber om. Ofta är människor bara glada över att kunna hjälpa till. Men kräv inte. Fråga snällt. Och var tacksam om du får hjälp.
  • Gör ett bra jobb – se till så att de som finansierat dig får något bra för sina pengar. Bara för att du är finansierad betyder inte det att du kan tumma på kvaliteten.
  • Erbjud något som de som finansierar dig vill ha – se till så att de olika finansieringsnivåerna motsvarar något de som finansierar får ut något av. Jag vet inte om jag gjorde det bästa jobbet här, men det verkar ha funkat. Kunde jag göra om det hade jag förmodligen lagt nivåerna lite annorlunda och erbjudit mer i form av belöningar, samt fler steg.

__________________________________
* Samma uppsättning IP:n som konstant sätter 1:or på inlägg om feminism. Go figure.
** Ja, jag sade de flesta. Inte alla. But then, I’m no more than human.