Det här är ett av de enklaste mordspelen och det kan spelas på en timme eller två. Reglerna är hämtade ur “The Big Book of Rules” av Stephanie Spadaccini.

Utrustning
Vikta papperslappar (så många som det finns spelare). En med ett x och den andra med ett o, resten av lapparna är tomma.

Antal spelare
8 +

Mål
Om du är mördaren, att komma undan. Om du inte är mördaren, att upptäcka vem som är mördaren.

Förberedelser
Papperslapparna placeras i en hatt eller en skål och går sedan runt i rummet. Varje spelare drar en lapp. Spelaren som drar ett o berättar för resten av spelarna att hon är detektiven, men ingen annan får berätta vad som står på deras lappar. Mördaren är så klart spelaren som drog lappen med x på.

När spelet börjar skall detektiven försäkra sig om att det är mörkt i rummet.

Spelet
Detektiven låter spelarna sätta sig, släcker ljuset i rummet och går till en annan del av huset och väntar där tills övriga spelare ropar in henne.

Spelarna får lov att röra sig i det mörka rummet. När mördaren är redo, rör hon sig mot en annan spelare och placerar händerna runt halsen på honom, håller fast i ett par sekunder och släpper taget. Offret skriker högt och lägger sig på golvet.

När detektiven hör skriket kommer hon tillbaka till rummet och slår på lyset. Hon inspekterar brottsplatsen och ställer frågor till övriga spelare (utom offret, Han är ju trots allt “död”) om hur de rört sig genom rummet och allt annat som de kan ha uppfattat.

Spelarna måste svara sanningsenligt på detektivens frågor. Bara mördaren får lov att ljuga. Den enda frågan hon måste svara sanningsenligt på är frågan “är du mördaren?” – vid vilket mördaren förväntas bryta ihop och bekänna allt.

Detektiven försöker lösa fallet genom att leta reda på inkonsekventa berättelser och iaktta kroppsspråk. Hon tillåts två gissningar för att ta reda på vem mördaren är.

Variationer
Detektiven kan väljas av gruppen på förhand – någon som övriga spelare anser borde vara ett bra val. I det fallet är o:et bortplockat ur högen med papperslappar.

Strategi
Om du är mördaren – försök med det här; håll någon i handen under hela spelet och stryp ditt offer med andra handen. Du kommer att ha det perfekta alibit!