På Level 7 har det dykt upp en kommentatorstråd om de spelbloggar som nominerats till årets spelbloggar.

De som i första hand kommenteras handlar om Xboxflickan och Gaming Mama. I kommentarerna påstås bland annat att

Xboxflickan… nja. Bra att tjejspelare hamnar i rampljuset och så, men att hiva iväg en nominering åt henne? Bortsett från att hon är tjej är hon inte speciell alls (i sammanhanget alltså), förutom att hon gör pyssel med speltema. Hon är dessutom ganska sexistisk.

Nu skall vi se här. Bra att tjejspelare hamnar i rampljuset, men inte just den här tjejspelaren? Eftersom vad då? Hon pysslar! Och pyssel, mina damer och herrar (håll i er hårt nu), är sexistiskt. Jag läser med hakan nere vid knäna. Det är sexistiskt att pyssla.

ProtoNephilim, som skrivit kommentaren, får dessutom medhåll från Arsenik, som även hen tycker att

Det där med kvinnliga spelbloggare är svårt och jag tycker som du (om jag uppfattat dig rätt) att Xboxflickan knappast gör något för jämställdhet, snarare tvärtom, hon befäster rådande fördomar om könsroller. På något sätt så hamnar fokus på “det borde göras mer spel för tjejer”.
[…]
Fokus hos en jämställd spelblogg borde ligga mer på att inte befästa gamla fördomar om att tjejer gillar färgglada ponnys och dockskåp.
[…]
Jämställdhet är svårt från vilket håll man än kommer och det är minst lika vanligt att kvinnor befäster fördomar som män.

Suspekt drar till med den här kommentaren:

Jo, det sämsta man kan göra i kampen mot sexism och icke-jämställda förhållanden är i mina ögon att skuldbelägga enbart män.

Då ställer jag mig lite frågande varifrån skuldbeläggandet av män kommer ifrån? Inte från något som lästs på vare sig Gaming Mamas blogg, Ariez eller Xboxflickans blogg i alla fall.

Arsenik avslutar med:

Det är ju lika med Gaming Mama också. Hon påstår att hon skriver om kvinnligt spelande och tycker säkert själv att hon verkar för jämställdhet i spelvärlden. Hon spelar visserligen mycket GOW men det enda bloggen handlar om nu är jävla pyssel. Alltså man kan ju inte tvinga på folk intressen men å andra sidan så måste man också skilja på feminism och icke-feminism.

Det som är mest intressant i sammanhanget är så klart att vare sig Xboxflickan eller Gaming Mama är sexistiska. Tvärtom agerar de på tvärs mot vad sexism innebär. Läs själva:

Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning) eller mindre korrekt könsrasism, innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck och utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. Begreppet myntades av kvinnorörelsen i USA på 1960-talet som en parallellbildning till racism (rasism).[1] Det har sedan dess varit vanligt inom olika grenar av feminismen och är även föremål för lagstiftning och används inom socialforskning

Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden.

(Källa)

Pyssel och spel. Kan man hitta något mer överskridande? Kan man hitta ett bättre exempel på att det är helt okej både att göra något så “manligt” som att spela spel – hardcore games mind you – och att göra något så “kvinnligt” som att pyssla? I bägge de här bloggarnas fall handlar det om könsöverskridande beteende, men för att könsöverskridande beteende skall gälla som feministiskt (vad jag förstår av de här kommentarerna) måste det alltså ske på bekostnad av det som är kvinnligt i sammanhanget. Pysslet.* Samtidigt som ProtoNephilim också påpekar att det som gör Xboxflickan unik är det som är fel med bloggen. Kvinnor kan helt enkelt inte göra rätt.

Pyssel är enligt kommentatorerna typiskt tjejigt**, och just Gaming Mama och Xboxflickan befäster gamla fördomar genom sitt pyssel.

Av det här drar jag slutsatsen att det är helt okej att vara könsöverskridande åt det “manliga” (hög status, remember) hållet, bara man absolut inte associerar spelande (som ju är sååå manligt) med något som kan uppfattas som det minsta “kvinnligt” (sänk inte vår status!). Pysslar man är man kanske inte en gamer***? Men OM man pysslar OCH är en gamer, hur reflekterar det på resten av gamerkulturen? Kan det måhända vara så att den fasad som så omsorgsfullt målas upp krackelerar? Identiteten blir en annan om kvinnorna som är med i gamersamhället faktiskt ägnar sig åt något som kan stämplas som “typiskt kvinnligt”. Ja, förutsatt att det inte är “typiskt kvinnligt” ur ett annat perspektiv, det vill säga som booth babe eller in-game sexsymbol då, men det syftar ju bara till att förstärka gamla könsroller och stereotyper, precis som Emiz säger i sin kommentar.

Att pyssel dessutom inte skulle vara feministiskt, (eller hur tolkar jag Arseniks kommentar?) är ju helt uppåt väggarna. Varför kan man inte pyssla feministiskt? Det innebär ju knappast att man köper alla förlegade attityder som tidigare omgivit “typiskt kvinnliga sysslor”, eller är det på något sätt en del av pysslet?

Nåväl. Det är alltid lika spännande att se hur gamers tar emot kvinnor, och just den här kommentarstråden är ganska typisk för hur det ser ut på både bloggar och communities runtom i Sverige och även internationellt. Att avvika från gamerkulturen är att utsätta sig för normbestraffande kommentarer (som i det här fallet) eller beteende. Att vara kvinna i hardcoregamerkretsar är fortfarande normbrytande, och därför också ett potentiellt område för kontroverser. Skall jag vara helt ärlig tror jag att män som pysslat och bloggat om spel också hade utsatts för samma behandling, om inte värre (ja, om man inte bygger Big Sister-dräkter eller Snakefigurer då – manligt pyssel), eftersom det verkligen hade varit att ta ett steg åt sidan i gameridentiteten. Som en vän sade:

Det här är intressant. Två män – enligt avaterna – som säger sig förespråka jämställdhet pekar på två stora brister hos en “tjejblogg” om spel. För det första att den tar upp “pyssel” – implicit menat en typisk kvinnlig hobby (som yttermera visso tar tid från seriös gaming; det tar två timmar att göra en prälplatta och det är två timmar av förlorat spelande: Alltså måste en gamer bara ha ett enda mål i livet, att spela. Inte undra fan på att den arketypiska bilden av gamers är vuxna barn i smutsig t-shirt)

Det är just av den här anledningen som både Xboxflickan, Ariez, Gaming Mama och alla andra tjejer som spelar spel, och därtill har mage att blogga om det, behövs. Spel är inte en helig graal, spel är underhållning. Men tills vi alla kan se spel som något som angår alla så kommer vi att fortsätta ha en spelbransch som är ojämlik, som lyder under gamerdefinitionen som den ser ut idag, som inte lockar kvinnor, och som till slut kommer att bli så inavlad att den självdör.

Intressant

————
*Hur många har sett det här?

Det här kvalificerar definitivt som pyssel i mina ögon, frågan är dock om det är mer legitimerat just därför att det inte handlar om att sätta pärlplattor (pixelgraphix FTW) utan istället om att bygga en “cool” dräkt? Om Xboxflickan eller Gaming Mama hade gjort varsin sådan här, hade pysselfrågan ens kommit upp då?

** Eller vad sägs om det här:

Men det kan ju knappast vara pyssel. Snake har ju en Playboy, och Playboy är definitivt Manligt.

Snakereadingplayboy

Snake läser Playboy

*** Läs Gamermanifestot!