EDIT: Visar sig att jag kan använda mig av mina kompisar utan att så att säga behöva prata med dem. Det var lite oväntat, men det gör tyvärr inte spelet bättre.

Eftersom jag är lite knäpp i Dragon Age 2 just nu så beslöt jag mig mot bättre vetande att pröva på Dragon Age Legends på Facebook. Tyvärr måste jag säga att det finns avsevärt mycket bättre tidsfördriv att ägna sig åt om man nu råkar vilja spela 2D-spel.

Inte ens kopplingen mellan Facebook och Dragon Age 2 tycker jag nämnvärt berättigar att spendera tid med Legends. Visst, du kan få prylar genom att spela Legends i Dragon Age 2, men jag vet inte om de prylarna är värda tidsinvesteringen i ett ganska meningslöst och framförallt dyrt spel. Dyrt för att vara gratis, alltså.

Det finns ett antal områden inom Legends som knyter ihop gameplayet. Det faktum att spelet är gjort i Flash gör mig lite förgrymmad, eftersom det innebär att jag inte kan spela det på min iPad när jag sitter och spelar Dragon Age 2, vilket annars hade varit ganska bra, eftersom jag inte tycker om att spela med andra människor. Hade jag haft spelet på iPad hade jag kunnat vänta ut de ohemult långa tiderna det tar innan jag kan rekrytera kompanjoner till mitt party som består av NPCer.

Dragon Age Legends

Dragon Age Legends - strid

Striden är turbaserad och även vad det verkar turbaserad. Olika attacker fungerar olika bra på olika fiender. Fienderna kommer i olika vågor och det är bäst för mig att jag har tillräckligt mycket potions, bomber och så vidare för att kunna ta mig vidare. Och självklart hamnar jag i en situation, förr eller senare, när jag inte har det och inte kommer vidare utan att köpa Crowns. 200 Crowns kostar $4.99, dvs ca 32 spänn och det är kanske inte så mycket pengar att betala, men med tanke på hur långt de kronorna inte räcker så känns det rätt hutlöst. Jag har köpt bättre spel på iPad för mindre summor, som jag inte behöver lägga ytterligare pengar på för att spela.

Gameplayet är ganska bedrövligt och jag tycker grafiken är urful. Varför inte försökt använda lite av den grafik som finns i Dragon Age 2? Och då menar jag inte 3D-grafiken utan den stil som finns i loadingskärmarna och när Varric berättar. Då hade jag åtminstone haft något fint att titta på som kändes relaterat till DA2. Det gör nämligen inte Legends.

Dragon Age Legends

Dragon Age Legends - kartan

Kartan är ett utmärkt exempel på att de inte direkt inspirerats av DA2 grafiken. Den är linjär (så långt jag har kommit). Svårighetsgraden är något obskyr. Jag har ingen aning om vad jag trampar in i när jag går in i strid, och det gör det svårt för mig att vara ordentligt förberedd. Jag har slösat oerhört mycket tid och in-game-pengar på samma ställe eftersom jag verkligen inte kommer vidare – utan att köpa Crowns då.

Dragon Age Legends

Dragon Age Legends - världskartan

Världen är ganska stor, vilket jag antar är ett medvetet val. Ju fler strider, desto mer pengar måste jag som spelar lägga på att skaffa mig helande drycker och desto mer Crowns måste jag till syvende och sist köpa. Om jag inte vill ha hjälp av mina kamrater som sagt. Det är ett oförlåtande spel mot oss som inte är särskilt sociala.

Dragon Age Legends

Dragon Age Legends - skilltree

När jag levlar upp har jag ett klassiskt skill tree som till viss del anknyter lite till DA2. Det finns liknande färdigheter i färdighetsträdet och ju högre upp i trädet jag kommer desto bättre blir egenskaperna. Och dyrare. Alla specialegenskaper kostar Mana att använda, inte enbart magi. Det är en fungerande kompromiss, men jag misstänker att den kommer sig av att spelaren skall spendera ännu mer pengar på att köpa potions som tar slut fort som attan.

Dragon Age Legends

Dragon Age Legends - Castle

Ytterligare en moneysink som det så fint heter på engelska är ens slott där man kan brygga potions, fixa injury kits och så vidare. Det betyder att man måste slänga ut ännu mer pengar på att begränsa tiderna det tar att spela, eftersom en batch med potions tar i runda slängar 30 minuter innan den är klar. Det är FULT, FULT, FULT gjort.

Vad får man i DA2 för allt det här då? En rad olika trinkets, Evra’s Might, Evra’s Trophy Belt, Air of Confidence, Ivo Family Crest och Dura’s Blue Flame. Om jag skall vara helt ärlig hade jag föredragit att bara pröjsa för de här prylarna istället för att tvingas genomlida ett ganska mediokert Facebookspel. Det hade det varit värt.

Jag rekommenderar INTE att börja spela Dragon Age Legends. Därtill är det alldeles för sunkigt. Köp istället Battleheart om du har en iPad eller en iPhone. Det är tusen gånger bättre och leder inte till att du spenderar pengar som du hade kunnat lagt på DLC till DA2 istället.

Det blir vare sig darkspawn eller abominations för Dragon Age Legends. Det blir inga utav fem möjliga.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,