I dagarna avslöjades omslaget till rebooten på det omtalade och kontroversiella rollspelet Kult. Piruett har till dags dato skrivit två inlägg om omslaget, båda med en tämligen syrlig ton.

Jag är böjd att hålla med. Jag förstår att det skall vara någon slags homage till Mörkrets legioner, men skall jag vara helt ärlig så hände det mer i omslagen på originalutgåvan. Det här känns mest passivt och billigt. “Nakna bröst! Det är edgy!” Förutom att det inte alls är det, i synnerhet inte i rollspelssammanhang. Jag är besviken, men inte förvånad.

Jag blir påmind om Margaret Atwood och ett citat ur The Handmaid’s Tale.

These pictures [of nineteenth-century harems] were supposed to be erotic, and I thought they were, at the time; but I see now what they were really about. They were paintings about suspended animation; about waiting, about objects not in use. They were paintings about boredom.

But maybe boredom is erotic, when women do it, for men.

Den här ängeln är ju helt passiv. Bilden är skickligt gjord, men den säger ingenting, utom att det är okej att titta på kvinnor som om de vore objekt. Varför gör hon ingenting? En kommentar på ett annat ställe påpekade att det berodde på att det illustrerar att människan är fjättrad i illusionen, men det här är en ängel. Hon är inte underkastad samma begränsningar som människan.

RPG_kult_full

Jag tycker också att det blir en olycklig anspelning på stereotypen av kvinnan som hora eller madonna. Divinity lost blir en anspelning på att den här kvinnan inte längre åtnjuter madonnaprivilegier, utan verkligen är ett objekt betraktaren kan ta för sig av.

Det finns så många möjligheter att skapa något som är unikt när det handlar om Kult. Det var när det dök upp helt revolutionerande. Det var också ett rollspel som betydde mycket för mig som spelskapare. Det stod nämligen Gunilla Jonsson på insidan – ett rollspel som delvis skapats av en kvinna i en i övrigt helt manlig värld och som dessutom hade en sådan sprängkraft! För mig var det uppmuntrande. Hon kunde ju skriva rollspel, varför skulle då inte jag kunna göra det? Jag vet inte om det finns några tjejer inblandade i Helmgast som gör rebooten, men det verkar inte så. Det är heller inte så förvånande.

Jag håller mig nog till min gamla utgåva av Kult. Den är i alla fall inte bemängd med passiva änglar som står och blöder från bröstvårtorna.