Den här posten är som titeln antyder återanvänd. Artikeln uppträdde ursprungligen i speltidningen Fenix Nr 1/08 och är en sammanställning av en mängd olika böcker, filmer och serier om konspirationer i olika sammanhang.

Konspirationsinspiration
När man som spelare letar efter inspiration till sina konspirationer finns det en rad olika böcker, filmer och rollspel att låta sig inspireras av och låna ifrån. Den här artikeln syftar till att ge en överblick och någonstans att börja för alla er konspirationssugna spelare och spelledare därute.

Rollspel
För er som inte vill återuppfinna hjulet finns åtskilliga rollspel att välja på. Det är heller inte omöjligt att baka in konspirationer i vilken setting som helst, men jag nöjer mig med de rollspel som redan har konspirationen som centralt tema. Det här är på intet sätt en uttömmande lista, men förhoppningsvis ett bra ställe att börja på.

White Wolf – Adventure, Aberrant och Trinity
Det här är en briljant serie rollspel som följer Aeonsällskapet genom tre olika tidsperioder, alla mer eller mindre moderna. Adventure är ett 20-tals pulprollspel, Aberrant är satt i nutid och är ett “superhjälterollspel” av Stålmannen varianten. Möjligtvis är en närmare jämförelse den med Justice League America, medan Trinity är ett mer lågmält science-fictionrollspel som ärvt mycket av Marvels X-Men. I bakgrunden finns hela tiden Aeonsällskapet, ibland som en välgörare, ibland som skurk. Metaploten är väl utvecklad och det förekommer konspirationer inom konspirationerna.

White Wolf – World of Darkness 2:nd Edition
Nya World of Darkness är ett rikt konspirationsrollspel som av förklarliga skäl riktar in sig på det övernaturliga. Faktum är att det nya WoD gör sig mycket bra som konspirationsrollspel, bara ignorera alla vampyrer och varulvsrollpersoner så har man ett perfekt skräckkonspirationsrollspel.

Äventyrsspel – Kult
Kult är ett gammalt svenskt rollspel som fortfarande håller så otroligt väl. Det är ett av de absolut bästa skräckrollspelen och det har också en väl utvecklad metafysik, som i sin tur ger upphov till en mycket bra konspirationssetting. I bakgrunden finns dödsänglar och arkonter som använder mänskligheten som bönder att offras i deras spel om makten över illusionen. Mycket bra, men mycket mörkt och inte heller helt lätt att få tag på, tyvärr.

Eden Studios – Conspiracy X
Conspiracy X 2:nd edition är en nyutgåva av Conspiracy X, och innehåller ungefär samma material som föregående utgåva, med undantag för de uppdaterade reglerna. Conspiracy X är baserad i nutid och drar nytta av nutida händelser, företeelser, företag och statliga institiutioner. Spelets premiss är att allt du ser omkring dig är en lögn. Utomjordingar, tankeläsare och monster finns, men staten – i form av Aegis – gör allt den kan för att tysta ner det. Som spelare är du en del av Aegis, och din uppgift är att se till att allmänheten fortsätter att vara oupplyst.

D20 Modern – Dark Matter
Dark Matter är baserad på Alternitys kampanjmaterial med samma namn men har gjorts om till en D20 setting. Precis som i Conspiracy X handlar det om övernaturliga fenomen, utomjordingar och monster av olika slag som mörkläggs av staten. Som spelare undersöker du diverse händelser, men den här gången i egenskap av agent för det privatägda Hoffmaninstitiutet. Dark Matter har en metaplot som inbegriper något som kallas “Dark Tides”, tillfällen då den mörka materian ökar i världen. Hoffmaninstitutets yttersta syfte är att ta reda på hur den mörka material påverkar oss och vår omgivning.

GURPS Illuminati
Det här är alla konspirationsrollspels moder, en värld där Elvis är utomjording, bor på Jupiter och har en jättegitarr som soffbord. Världen styrs av ett fåtal hemliga sällskap, och som rollperson blir det din uppgift att gräva fram sanningen bland alla lögner. En illuminatikampanj har fördelen att man kan undvika de ödesmättade övertonerna och istället lägga sig på en nivå man tycker om. Förutsatt att man inte tycker om överhängande fara.

West End Games – MIB
MIB gavs ut 1998, så det kan vara lite svårt att få tag på. MIB är baserat på filmen Men in Black och använder sig av det gamla hederliga T6-systemet. Rollpersonerna är Men in Black och arbetar för samma organisation. Deras uppdrag är att hålla konspirationen igång och att se till så att det inte blir känt att utomjordingar existerar. Men in Black går naturligvtiv att skruva in i andra system.

Pagan Publishing – Delta Green
Delta Green är en setting till skräckrollspelet Call of Cthulhu.

Atlas Games – Unknown Armies
Unknown Armies är ett konspirationsrollspel som i första hand handlar om magiska konspirationer. Det finns en ockult underjordisk rörelse som gömmer sig bland New Age skräp och Tarotkort. Som rollperson upptäcker du den här världen och dras in i den och dess intriger. Hemliga sällskap på jakt efter upplysning konkurrerar våldsamt med varandra och det är en osäker värld att befinna sig i. Klart inspirerad av “The Invisibles” och en given bok i hyllan hos alla konspirationsteoretiker.

Böcker
Ovanstående samling borde kunna tilltala de mest skilda rollspelare, så det är dags att gå vidare till böcker som på olika stt kan inspirera de som är på jakt efter goda konspirationer. Vi börjar med skönlitteratur.

Clive Barker – The Damnation Game, The Great & Secret Show, m.fl.
Barker är en skräckförfattare som utan tvekan kan inspirera de som letar efter övernaturliga konspirationer, eller bara intressanta spelledarpersoner. Hans berättelser rör sig ofta mellan två världar, men handlar mer om det ockulta än om hemliga sällskap.

Dan Brown – The DaVinci Code, Angels & Demons, m.fl.
Jag måste erkänna att det tar emot att ens nämna Dan Brown, men han har trots allt skrivit ett antal konspirationsböcker med både vatikanen och diverse hemliga sällskap inblandade. Så länge man inte förväntar sig någon litterär briljans går böckerna att läsa.

Michael Cordy – Crime Zero
Cordys Crime Zero inbegriper förvisso inga hemliga sällskap, men väl en konspiration som syftar till att en gång för alla förändra mänskligheten. Precis som Dan Brown lämnar Cordy lite att önska när det kommer till stil, men berättelsen är intressant nog för att boken skall få komma med i listan.

Wes Craven – Fountain Society
Craven har skrivit den här boken som involverar både hemliga sällskap och kloning. Till skillnad från Brown och Cordy är boken läsvärd för mer än den intrikata berättelsen.

Michael Crichton – Prey m.fl.
Crichton har en tendens att skriva “aktuella” böcker, så även Prey som handlar om nanoteknologi. Premissen är dock riktigt intressant i boken.

Martin Davies – The Conjuror’s Bird
En mycket väl berättad detektivhistoria som väver samman en 1700-talsberättelse med nutid och bjuder på många intressanta vändningar. Kanske inte den mest konspirationstäta av böcker, men god inspiration för lite mer lågmälda kampanjer.

William Gibson – Pattern Recognition, Spook Country
Pattern Recognition är en bok som måste läsas, och absolut en av Gibsons bästa. Maken till intressant konspiration har sällan skådats. Kryptografi, ryska oljebaroner och en stämning som får mig att genast vilja läsa om boken för 5:e gången. Samma sak gäller för Spook Country, som verkligen går in på intressanta personligheter.

Mark Gatiss – The Vesuvius Club, The Devil in Amber
En briljant och rolig 20-talsspion som alltid verkar åka på de mest konspiratoriska och intrikata uppdrag. Välskrivet och med en stor nypa ironi är det här en fest för den humorinspirerade konspiratören.

Umberto Eco – Focaults Pendel, Rosens Namn m.fl.
Focaults Pendel är ett måste i den trogna konspirationsteoretikerns bokhylla. Det är en välskriven bok som sopar mattan med de flesta andra böcker i konspirationsgenren.

Jon Fasman – The Geographer’s Library
En av de många “hemliga sällskap” böcker som poppade upp efter Dan Browns DaVinci-kod. Till skillnad från DaVincikoden är The Geographer’s Library läsvärd, främst för att det inte handlar om den heliga graal.

Robert Heinlein – The Puppet Masters
Den ultimata “aliens landar på jorden och snor våra kroppar” boken. Heinlein är en förvånansvärt fräsch författare med tanke på att boken gavs ut första gången 1951, även om han är lite väl förtjust i nakna damer.

Anthony Horowitz – The Killing Joke
En rolig och annorlunda konspirationsbok om ett skämt människan inte var menad att känna till ursprunget för. Horowitz är både rolig och spännande. Funkar bra som inspiration till lite mer lättsamma kampanjer.

Peter Høeg – Fröken Smillas känsla för snö
Det kanske verkar märkligt att ta med Fröken Smillas känsla för snö i den här listan, men läs den, och se hur den bjuder på allt från medicinska experiment, och mörkläggning till storföretag som inte har rent mjöl i påsen. Den är dessutom en läsupplevelse.

Daniel Hecht – The Babel Effect
The Babel Effect innehåller allt möjligt från smarta forskare till världsomspännande konspirationer och onda företag. Nutidskonspiration med en lätt smak av framtid.

Marisha Pessl – Special Topics in Calamity Physics
Terroristorganisationer blandas hej vilt med litterära referenser och skolgång i denna helt briljanta bok. Den är välskriven, oväntad och otroligt trevlig att läsa.

S.D. Perry – Resident Evil serien
Här kan man snacka om ondskefulla företag som mörklägger både det ena och det andra. Medicinska experiment och strider värdiga vilket datorspel som helst, vilket inte är så underligt eftersom bokserien är baserad på Resident Evil. Inte briljant, men nog så underhållande.

Stel Pavlou – Decipher
Atlantis, hemliga koder, utomjordingar och mäktiga företag. På Antarktis och med kort om tid. en välskriven om något långrandig bok, väl värd att läsas.

Matthew Pearl – The Poe Shadow
En konspirations rörande Edgar Allan Poe som drar in både läsaren och hjälten i en labyrint av lögner och mysterier. En 1800-talskonspiration.

Anne Rice – The Witching Hour, Lasher, m.fl.
Rice är ofta sentimental och melodramatisk, men hon har skapat ett hemligt sällskap väl värt att undersöka i sin serie om Rowan Mayfair. Talamasca är intressant nog att ta sig igenom en eller två böcker för.

Paul Sussman – The Last Secret of the Temple
Ännu en DaVinci-klon, men med ett hyfsat intressant upplägg, och med lite tankar och idéér den drivna spelledaren kan ha nytta av.

Neal Stephenson – Cryptonomicon
Cryptonomicon är en suverän bok, som trots sin något långrandiga disposition lyckas med konststycket att väva ihop andra världskriget, kryptografi och högteknologi till en spännande blandning av hemligheter och konspirationer. Ett måste i bokhyllan.

Jeremy Dronefield – The Alchemist’s Apprentice
Den här boken hamnar mer i mysteriehörnan än i konspirationshögen, men den är väl värd att läsas för den spelledare som letar efter en övernaturlig inspirationskälla.

Cameron Rogers – The Music of Razors
Den här boken behöver läsas av de som letar inspiration till sina mer surrealistiska kampanjer. Den är inte helt lätt att reda ut, men den sätter spinn på hjärnan. Passar bäst som inspiration till övernaturliga kampanjer.

Robert Anton Wilson & Robert Shea – Illuminatus! trilogin
Den konspirationsteoretiker som inte äger denna bok bör genast gå och ställa sig i skamvrån. Detta är den ultimata konspirationsboken, men jag varnar redan nu för att det inte är den mest lättlästa bland böcker. Fnord!

Theodore Roszak – Flicker
Flicker har allt en bok skall ha. Intelligent språk, bra beskrivningar och en underbar konspirationsteori. Om film, icke desto mindre. Mörk, suggestiv och oerhört bra. Ett definitivt måste i bokhyllan.

Max Barry – Jennifer Government
Storföretag som utför mord som reklam och har näst intill total makt. Jennifer Government tjänar som god inspiration till de som letar efter onda företag att ha som förebilder.

Tim Powers – Expiration Date m.fl.
Tim Powers böcker är inspirerade och inspirerande. Expiration Date funkar särskilt väl som inspirationskälla om man har en övernaturlig kampanj på gång. Det handlar till stor del om spöken, men det finns ett par hemliga sällskap med på ett hörn.

K.W. Jeter – Noir
Den ultimata framtidskonspirationsboken! Den inbegriper intressanta straff för upphovsrättsbrottslingar och en vass ironi som antingen får dig att bli kär på stört eller avsky boken. För min del älskade jag den. Främst för sci-fikampanjer.

Rainbows End – Vernor Vinge
Futuristiska konspirationer i en värld där terrorism är det främsta vapnet. Ännu en ljuvlig vision av Vinge som tjänar väl som inspiration till sci-fi settings.

Faktaböcker
Jan Broberg – Hemlig Agent – Spionage & sabotage genom tiderna
Med konspirationer följer spioneri, och Jan Broberg har i den här boken sammanställt en kort historia över spioneri i alla möjliga former. Intressant läsning för den som önskar lite fakta.

Edwin Black – IBM and the Holocaust
En bok om IBMs inblandning i Förintelsen. Det är ingen rolig läsning, men det är en utmärkt källa till inspiration för rollspel som “Delta Green” och “Godlike”.

Michael Baigent, Richard Leigh & Henry Lincoln – Holy Blood, Holy Grail m.fl.
Japp, här är den! Precis som Illuminatus! trilogin är det här en bok ingen konspiratör bör vara utan, främst på grund av de fantastiska slutsatser herrarna Baigent, Leigh och Lincon drar baseade på lösa fakta. Läs och lär!

Joe Bakan – The Corporation
En riktigt läskig bok om företag och hur företag fungerar. Läs på egen risk! Riktigt ruskig och riktigt roande.

William Cooper – Behold a Pale Horse
Den här boken är alla konspirationsfanatikers bibel. Här finns tonvis med material som Cooper påstår är autentiska dokument han samlat på sig under sin tjänstgöring inom USAs militär. Boken är intressant, hårresande och helt galen. Ett måste i bokhyllan.

Ken Alibek – Biohazard
En sann redogörelse för vad Sovjetunionen hade för sig under kalla kriget inom området biologisk krigsföring. Inget för veka hjärtan eller hypokondriker, men oerhört intressant.

John Gribbin – The Fellowship
En bok som handlar om hur the Royal Society uppstod och intrigerna och politiken som omgav vetenskapen på 1600-talet. En god källa om man vill veta mer om just Royal Society eller råkar vilja konspirera i denna tidsålder.

Laurie Garrett – The Coming Plague
En utmärkt bok för den spelledare som önskar använda virus eller bakterier i sin kampanj. Men precis som med Alibeks bok är det här inget för den men anlag för hypokondri. Man blir lätt mörkrädd av den här boken. Och man tvättar händerna. Ofta.

David King – Finding Atlantis
Visste du att i slutet av 1600-talet så trodde stora delar av Europas tänkarelit att Atlantis låg i Uppsala? Olof Rudbeck spenderade åtskilliga år och mycket pengar på att bevisa sin teori, och vad vore mer passande än om han hade rätt? Den här boken är en utmärkt inspiration till äventyr i gamla goda Svedala. Om inte annat ser man på Rudbeck men helt nya ögon efter att ha läst den.

Tom Mangold & Jeff Goldberg – Plague Wars
Ännu en i raden av böcker om biologisk krigsföring. Den här har ett vidare perspektiv än “Biohazard”, men ger samma känsla av “yuk” när man läser.

Piers Paul Read – The Templars
Vilken boklista är komplett utan tempelriddarna? Förmodligen rätt många, men det här är en av de bättre böckerna som har med tempelriddarna att göra.

Anne Somerset – The Affair of the Poisons
Franska hovet på 1600-talet har allt – satanism, mord, barnamord och förgifterskor. Förutom att det här är en välresearchad och välskriven bok är den också en god källa till historiska konspirationer.

Vernor Vinge – True Names
Det här är ingen konspirationsbok per se, men den har ett par intressanta avsnitt som kan tjäna väl i en science-fictionkampanj.

red. Russ Kick – You are Being Lied to
Det här är disinfo.coms bidrag till att bryta ner de myter och lögner som omger det amerikanska samhället. Vissa av artiklarna är riktigt vassa. En god investering för nutidskonspiratörer.

red. Preston Peet – Underground!
Ännu en disinfo.com bok, som med en hel hög arkeologer och andra teoretiker tar sig an just arkeologiska nötter som ännu inte är knäckta. Erich von Däniken får sig både kängor och hurrarop, och det finns en hel del matnyttigt att hämta i boken, även om man inte tror på utomjordingar i Egypten.

red. Richard Metzger – Book of Lies
Mer disinfo.com böcker. Book of Lies tar ett kik på magi och magiska teorier och det ockulta. Som i föregående böcker finns det mycket av värde i artiklarna.

Robert Anton Wilson – Everything is Under Control
En fantastiskt bra och välresearchad bok om – japp – konspirationsteorier. Det är nog den mest användbara boken i hela listan. Behöver du veta något om Rosencreuzarna? Slå upp det. JFK? Han finns också med. Skall du bara investera i en bok så är det här boken du bör välja.

red. Andreas Nyberg – Världens största konspirationer
Det här är en liten men naggande god bok på svenska om diverse konspirationer. Här finns också Palmemordet och Karl XIIs död, så är man ute efter svenska uppslag kan det vara värt att kika i den.

Det finns utöver den här listan tonvis med böcker som behandlar hemliga sällskap, konspirationsteorier och mörkläggningar, men det här är förhoppningsvis en bra början. Nu skall vi kolla på film!

Filmer
Det finns så många filmer här att jag har fått klippa rätt rejält i min lista innan jag ens börjat skriva.

TV-serier:
Taken
4400
X-Files

Samtliga ovanstående serier handlar om utomjordingar, bortföranden och övernaturliga skeenden. X-Files är den mest varierade serien, och även den jag främst rekommenderar.

The Triangle
Det här är Bryan Singers miniserie om Bermudatriangeln. En utmärkt inspirationskälla för den typen av mysterier.

Carnivále
Carnivále är HBOs helt underbara TV-serie om ett kringresande cirkussällskap. Den innehåller nog så intressanta avsnitt att plocka inspiration ifrån.

Filmer
The Arrival

En något underskattad sci-fi rulle som innehåller både växthuseffekt och utomjordingar.

The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension
Om jag säger att det här är bland de knasigaste filmer jag har sett så var medveten om att jag har sett många. Men den har utomjordingar. Och referenser till Orson Welles radiopjäs “War of the Worlds”

The Body Snatchers
Klassiker om aliens som snor mänskliga kroppar.

Conspiracy Theory
Patrick Stewart som CIA-skurk, MK-ULTRA och sleeperagenter. Det här är en film som handlar om… konspirationer!

Confessions of a Dangerous Mind
Sam Rockwell är helt fantastisk som Chuck Barris, en TV-presentatör som tror sig bli inhyrd av CIA som lönnmördare. Regisserad av George Clooney, skriven av Chuck Barris och Charlie Kaufman. Mycket bra.

Europa
Lars von Triers utforskande av efterkrigstiden och den tyska motståndsgruppen “Werwulf”. En hypnotisk film som är svår att glömma.

Good Night, and Good Luck
Media under McCarthy-eran då det var minst sagt livsfarligt att vara kommunist. George Clooney har regisserat det här klaustrofobiska mästerverket som passar ypperligt som inspiration för kampanjer med inslag av häxjakt.

High Crimes
Militära konspirationer med Ashley Judd och Morgan Freeman som advokater. Bra för realistiska kampanjer som inbegriper militären.

The Jacket
Som inspiration för kampanjer innehållande medicinska experiment och mentalsjukvård är detta en ypperlig film. Inte minst på grund av Adrien Brodys rollprestation.

L.A. Confidential
Här har vi korruption, sex och lögner i en ljuv blandning. Njut av skådespeleriet och inspireras av korruptionen.

The Machinist
Paranoia, klaustrofobi och sömnlöshet. The Machinist är en mästerlig film och Christian Bale en mästerlig skådespelare.

Matrix
Det vore fel att inte nämna Matrix. Det är trots allt den största av alla konspirationer att kidnappa verkligheten.

Men in Black
Utomjordingar, hemliga statliga organisationer och världens undergång. Fast kul.

Minority Report
En film med många intressanta idéer och tankar. Baserad på en novell av paranoikernas kung Philip K. Dick. Och med Samantha Morton i en av rollerna.

Paycheck
Ännu en Philip K. Dick film, men inte fullt så bra. Dock är den intressant nog att nämnas.

The Puppet Masters
Baserad på boken av Robert A. Heinlein. Filmen innehåller dock inte lika många nakna damer.

Resident Evil
Storföretag, zombievirus, mörkläggningar och en Milla Jovovich som kickar butt. Inte briljant, men det finns godbitar att plocka.

Spy Game
Mycket trevlig spionfilm med de goda herrarna Redford och Pitt i rollerna. Nutidskampanjer kan må bra av inspiration härifrån.

Thirteenth Floor
Verkligheten är fusk. Finns jag? Finns själen, eller är allt bara en ren lögn? Smartare än Matrix.

The Number 23
Inte den bästa filmen som någonsin gjorts, men en intressant titt på hur man kan använda numerologi. Testa själv, men undvik paranoian.

Wicker Man
Övernaturliga hemliga sällskap och modergudinnor. En underbart kall film utan tillstymmelse till Hollywoodisering. Njut och låt dig inspireras.

Andra filmer på min lista inbegriper Assault on Precinct 13, The Avengers, The Astronaut’s Wife, The Big Easy, Code 46, Dark City, Equilibrium, The Faculty, Intacto, Heaven, The Island, Memento, Riket I & II, Strange Days, White Noise, V for Vendetta och the Village. Men det blir lite trångt om alla skall få vara med. Det finns ett område till jag vill tipsa om, och det är serier.

Serier
Grant Morrisson – The Invisibles

Invisibles är först ut och given. Ockulta sällskap, hemligheter och totalt sjuka storylines genomsyrar hela serien. Den är briljant. Läs den.

Alan Moore – From Hell
Alan Moore måste vara en av de bästa serieförfattare jag läst. From Hell inbegriper frimurare, Jack the Ripper och historiens största mörkläggning.

Alan Moore – The Watchmen
Mer Moore. Watchmen är ett måste i alla bokhyllor. Den innehåller också en schysst konspiration.

Alan Moore – The League of Extraordinary Gentlemen
Okej, jag erkänner, jag älskar Moores böcker. Den här har utomjordingar och övernaturliga egenskaper. I sig.

Mike Mignola – Hellboy
Mignola är fantastiskt bra på mysterier och nazister. Det mesta han gjort av Hellboy låter man sig lätt inspireras av.

Neil Gaiman – Murder Mysteries
Änglar, mord och mysterier är det man tar med sig ifrån den här välskrivna serien.

Jeph Loeb, Chris Bachalo – The Witching Hour
En nog så god inspirationskälla när det kommer till kampanjer med övernaturliga inslag.

Garth Ennis, Steve Dillon – Preacher
Preacher har det mesta i form av lätt övernaturliga och helvetiska berättelser, mycket bra.

Garth Ennis, Steve Dillon – Hellblazer
En ljuvlig tolkning av en modern magiker. I samma anda som Invisibles, men inte fullt så skruvad. John Constantine är min absolut största hjälte.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,