Eftersom det roar mig, och eftersom det stirrar mig i ansiktet så här när jag spelar igenom Mass Effect 2 igen så tänkte jag dra igenom ett par bevis – inklusive de allra mest uppenbara – varför BioWare har gjort ett spel ur mansperspektiv.

Samara
För det första är Samara en kvinna som med sitt utseende – trots att hon tillhör en munkorden (hah!) som enligt uppgift har dragit sig tillbaka från världen – väldigt tydligt tillhör “ögongodis” klassen i Mass Effect 2. Tillsammans med Miranda har hon satt ett nytt lågvattenmärke för hur en kvinna skall se ut. Halvt blottade melonhårda bröst. Eländigt.

Men Samara har lite mer att bjuda på än bara yta. Hon är även ett perfekt exempel på så kallad “slut-shaming”. I sina unga dar hade hon det kul, strippade (och varför en monokönad ras som Asari ägnar sig åt striptease behöver vi inte ens BÖRJA diskutera) och hade sex lite som hon ville, åtminstone enligt henne själv. Det fick hon betala dyrt för. Hennes tre döttrar – när hon väl slog sig till ro – blev rena rama mans- och kvinnoslukerskorna. Promiskuösa vagina dentata hela högen, så kallade Ardat Yakshis. En Ardat Yakshi lever på den sexuella energin hos sina offer. Femme fatales som verkligen är dödliga. Det är så mycket kristen sexualmoral i det här att jag knappt vet var jag skall börja.

Jag har skrivit om det tidigare här, och jag lånar ett citat från Kramer och Sprenger.

What else is woman but a foe to friendship, an unescapable punishment, a necessary evil, a natural temptation, a desirable calamity, a domestic danger, a delectable detriment, an evil of nature, painted with fair colours!

– Heinrich Kramer & James Sprenger, i översättning av Montague Summers – Malleus Maleficarum: The classic study of witchcraft.

Vad är Morinth om inte det totala uppfyllandet av just det här citatet. En naturlig (faktiskt – det är en genetisk men naturlig defekt) frestelse. Som dessutom har möjlighet att avstå, men som inte vill låta bli att njuta av sina offers död. Den onda kvinnan i en liten ask, som använder sin onda sexualitet för att förleda män och kvinnor.

Att asari verkar ha en förkärlek för kvinnor kanske har att göra med införlivandet av lesbiskt sex i manlig heterosexualitet. Det är ju sexigt med två kvinnor som är tända på varandra. Se bara på God of War

Så Samara var vild i sin ungdom och det kom tillbaka och bet henne när hon fick barn. Hennes frihet blev hennes fängelse och nu har hon avsvurit sig allt vad sex och relationer heter, och istället blivit en munk, för att på så sätt återvinna sin madonnastatus. Det enda sättet hon kan göra det på är att bli helt asexuell. Jag kan prata hur mycket som helst om Samara. Hon är ett skolboksexempel på så många olika nivåer.

Jacob
Eller snarare Jacobs far. Det första som gör sig påmint när man gör Jacobs lojalitetsuppdrag är så klart att männen skildes från kvinnorna och kvinnorna delades ut till officerarna. Fruktansvärt! Verkligen. Helt omoraliskt. Tycker spelet på ytan. Men vilka är det som är officerare? Männen. Eftersom det inte finns några som helst kvinnliga officerare som kan förhindra att det här hände. Alla med makt på Hugo Gernsback är tydligen män. Oväntat, eller hur?

Miranda
En kvinna kan inte vara stark utan att vara snygg. Nuff said.

Krogans
Vi behöver inte gå in närmare på Krogans, förutom att säga att de skiljer sina kvinnor från männen, nästan på samma sätt som grekernas gynaeceum. För att inte tala om att det är dåligt att bli sparkad på sina testiklar – av vilka Krogan har fyra (åh, så manligt!) – eller att det är bra att ha testiklar, vilket Shepard visar sig ha när hon dödat Thresher Mawn. Jahupp.

Asari
En monokönad ras som ser ut som kvinnor. Den enda kärlekshistorian som går att ta vidare till ME2 (Liara). I det närmaste avklädda asari som dansar överallt i både ettan och tvåan. Det faktum att spelaren kan sätta sig och titta på en asari som dansar (provokativt) i både ettan och tvåan, men att det saknas liknade sätt att glo på män i spelen. Skall jag fortsätta? Näe.

Romanserna
Mänskliga eller nära mänskliga kvinnor Shepard kan ha en romans med: Miranda, Jack, Tali, Morinth (om än en dödlig sådan), Kelly Chambers, tja, kort sagt alla utom Kasumi.

Mänskliga eller nära mänskliga män Shepard kan ha en romans med: Jacob. Sedan kan FemShep så klart ha sex med Thane eller Garrus, men det är med en främmande ras, och sexuella relationer med dem omges dessutom av lite förmodat roligt prat, bland annat av Mordin. Thane ger utslag och Garrus…. vet jag inte riktigt vad han gör. Självklart kan FemShep också romansa Kelly Chambers och Morinth, eftersom lesbiskt sex är hawt.

Jag kan fortsätta hur länge som helst men eftersom jag vill göra Thanes och Garrus lojaltitetsuppdrag så tänker jag sluta här. Notera dock att det här ändå är i ett spel som är rätt bra ur jämställdhetsperspektiv. Och ändå blir det så tydligt att spelet utspelar sig i en värld skapad av män – för män.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,