Det har skrivits en del om Valet Hustle, ett nytt spel till iPhone, av den anledningen att det har en huvudperson (eller två kan man kanske säga) som är gay. Det är en bra tanke, tycker jag. Nu börjar homosexuella relationer i spel bli liiite vanligare, liiite mer tillåtna. Så långt allt väl.

Grafiken i spelet är riktigt vass, passar bra i sammanhanget och höjer spelupplevelsen en hel del. Men det finns problem med spelet. För det första så använder man samma röstskådespelare till bägge kvinnliga kontrahenter (både spelarpersonen och kärleksintresset). Det är inte okej. Jag kunde nämligen inte höra skillnad på vem som pratade. Stor förvirring uppstod. Eller kunde ha uppstått. Det fanns en definitiv potential för missförstånd.

För det andra är spelet obalanserat. Det tar inte lång stund efter att man misslyckats med att parkera en bil innan kunderna börjar gnälla, och perioden mellan början av gnället tills dess att spelet visar Game Over-skärmen är alldeles för kort. Jag har med andra ord inte en suck att reda ut problemet innan det är för sent. För det tredje uppstår gridlocks alldeles för lätt och det är svårt att trassla sig ur dem.

När spelet flyter på är det dock ett alldeles utmärkt litet tidsfördriv. Jag håller på att bli smått galen på musiken, men det är en mindre issue i sammanhanget. Spelet är faktiskt rätt kul när man väl fått kläm på det, och storyn – om än tunnare än vattnig soppa – är rätt söt. Det är värt sju spänn, med andra ord, men förvänta dig en viss frustration över en del buggar – eller kanske upplevda buggar – i spelet. Till exempel har jag inte hittat något sätt att ta sig ur spelet när man väl är i det, och det finns ingen pausknapp. Grundläggande grejer som trots att de inte har med spelet att göra per se ändå upphöjer spelupplevelsen.

Den största behållningen av spelet är faktiskt det faktum att Factory Games inte bara har tillåtit homosexuella relationer “av misstag”, eller som en möjlig del i spelet, utan istället valt att ha en huvudperson som blir involverad med en annan person av samma kön. Ett sätt att sälja spel eller ett sätt att öka medvetenheten? Kanske båda?

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,