Eftersom jag får mest trafik när jag skriver om hur ILLA spelvärlden, både den analoga och digitala, behandlar oss womyns så tänkte jag kontra med en post som INGEN kommer att läsa. Den om bra förebilder. Idén fick jag imorse av @RadioSpeltorsk på Twitter, som har lyft en skara kvinnliga datorspelsmusikkompositörer på ett föredömligt sätt. Det är dock inte bara RadioSpeltorsk som är en positiv röst ute i etern. Vi har även Gone Gaming och RadioGamer som utan att blinka tar in intressanta personer. Oavsett vilket kön de råkar ha.

Till höger på den här bloggen syns en rad spelbloggar, både män och kvinnor, och de flesta med något vettigt att säga. Jag vill särskilt rekommendera Piruett – en nördblogg om framförallt analoga spel, Roleplaying is so gay – featuring den oefterhärmliga Teresa Axner, Border House – som tar spelvärlden på pulsen allt som oftast och lyfter positiva exempel från spelfloran, Mitt liv som nörd – Tove Bengtssons blogg, denna orädda och modiga spelrecensent som sätter fingret på spelen och trycker till så det känns, – STR/ +CHA – som inte bara är ett kollektiv av vassa skribenter, de samlar även på hunks och babes. På ett bra sätt. Det finns så klart mängder med fler duktiga skribenter, både män och kvinnor, som är medvetna om att spelkulturen HAR en inneboende problematik och aktivt jobbar med att förändra attityder och fördomar.

För att dra det här ett varv ytterligare tänkte jag ta upp ett par kvinnliga spelutvecklare som förändrat min syn på spel och vad spel kan vara.

Katarina Borg Gyllenbäck – Kvinnan som jobbar med metodik och narrativ på ett helt nytt sätt och som dessutom är ruskigt smart, uppmuntrande och trevlig. Hon har ett angreppssätt som är otroligt välgenomtänkt och som faktiskt *gasp* funkar.

Mirjam Palosaari Eladhari Spelforskare som arbetar med berättelsekonstruktion och identitet i MMORPGs. Hon är doktor i ämnet och har jobbat med produktion. Hon är en av mina första och största förebilder. Go Mirjam.

Ozma som består av Karin Ryding och Bobbi Augustine Sand, två superduktiga, drivna och jävligt kompetenta kvinnor som jobbar med spel på ett lite annorlunda sätt – genom att se och utnyttja potential. Jag träffade Karin genom det nu nedlagda projektet SuperMarit, som jag har att tacka för många av mina kontakter inom spelbranschen.

Annika Olofsdotter Bergström är också en av SuperMarits ledfigurer, hon var projektledare och en av de som öppnade ögonen på mig genom att samla ihop en mängd kvinnor som är intresserade av spel och visa oss att – hey – vi är inte ensamma.

Det finns otaliga fler, det här är bara ett skrap på ytan. Kommentera gärna om du vill lägga till någon som du tycker har varit tongivande för dig, eller skriv ett liknande blogginlägg och länka hit.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,