Jag har under påskhelgen och veckan efter ägnat mig åt att läsa mycket fanfiction som har med Mass Effect-universat att göra. Det finns något kvar som jag behöver upptäcka i spelet och det finns ingen canon-litteratur som tillfredsställer mig på det området.

Jag har läst Drew Karpyshyns böcker*, och den nya av William C. Dietz, men de är lite för ytliga. De vågar inte gå ner på djupet, och jag tror det beror på att de har ett universa där tusentals olika Shepards springer omkring. För att inte bryta länken mellan spelarens Shepard och universats Shepard så kan de helt enkelt inte – officiellt från BioWares sida – tillskriva Shepard en egen identitet utöver den som redan existerar i spelen, men som lämnar stora hål att fylla av spelaren själv.

Så jag började läsa fanfiction. Jag har länge varit fascinerad av, men inte riktigt engagerad i, machinima- och vid-kulturen, som jag tycker är otroligt spännande, inte minst på grund av den uppfinningsrikedom som finns runt just de här fenomenen.

Det är väl ingen som har missat den absolut fantastiska tolkningen av Kirks och Spocks förhållande i vidden “Closer” av t.jonesy och killa? Ingen som har läst den här bloggen i alla fall. Jag bör kanske varna för att den är ganska rå.

Men fanfiction var det. Tyvärr är fanfic ett sådant där område där jag som läsare kan famla runt i mängder av material som egentligen inte är särskilt bra. Ibland handlar det om tur, ibland handlar det om att veta vad man skall leta efter.

På fanfiction.net finns enorma mängder text, och som tur är finns det också ett betygssystem som låter mig hitta lite lättare bland texterna. I mitt sökande (jag har nog läst i alla fall hundratalet fanfics vid det här laget, de flesta så kallade one shots, det vill säga små berättelser som inte går i någon form av följetång) så sprang jag bland sliskig romantik och mekanisk action på en hög författare som är alldeles för bra för att ägna sig åt fanfic. De borde skriva egna böcker.

Sinvraal är en sådan författare. Hens texter är insiktsfulla och framförallt lägger de en air av trovärdighet över Mass Effect-universat. De är skrivna ur en kvinnlig Shepards squad mates synvinkel och de vrider perspektivet på Shepard på ett sådant sätt att jag bara kan rysa av välbehag.

Sinvraals Inunctio är den första texten från den här författaren som tar mig djupare in i Shepards värld på ett sätt som jag kan sympatisera med. Det var någon som skrev i recensionerna att om Sinvraal var valet som författare för nästa canon-bok ifrån BioWare så skulle den personen inte gråta. Jag kan inget annat än att hålla med.

Men Sinvraals expertis och fingertoppskänsla blir starkast i Exitus, en känslomässig tour de force som förmodligen får många att höja på ögonbrynen, samtidigt som den oerhörda tyngden som vilar på Shepards axlar och hennes sårbarhet som inte bara syns i ärren hon bär blir synlig. Om något är Exitus den fanfic som har berört mig mest på djupet. Sinvraal låter Alenko och Shepard dansa runt varandra, fångade i Cerberus kontrollbehov. Det är en tung fanfic. Den är djup, men den är också förlösande, åtminstone för mig som aldrig fått se Shepard bryta ihop och vråla mot orättvisan i att hon måste vara den som bär den tyngsta bördan.

Raven Studios är ännu en mycket skicklig fanfic författare som med sin Cause and Effect ger en djup och välskriven bakgrund till Jalissa Shepard, en tech nörd vars föräldrar samtliga dog på Mindoir. Fanficen utspelar sig innan Mass Effect och är en trivsam upptakt till uppföljaren Newton’s First Law som utvecklar kringhändelser i Mass Effect. Raven Studios är mycket ljusare än Sinvraal i sitt uttryck, men det finns ändå mycket att hämta för en Mass Effect-nörd i författarens skriverier.

Båda de här författarna har enormt mycket material att läsa under sina profiler, men om du, som jag, är en ME-nörd av stora mått så lär du säkert hitta fler godbitar.

Tipsa gärna om fanfics och vids i kommentarerna. Jag är sugen på mer.

______________________________________
* Mass Effect: Revelation – recension
Mass Effect: Ascension – recension
Mass Effect: Retribution – recension

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,