Hemma på kammaren har jag en tjock bok med regler som går under namnet “The Big Book of Rules”. I den hittar man allt möjligt, från cribbage till canasta. På discordia uppmuntras alla former av spel, så därav titeln: Fredagsregler

Killer
Killer spelas med fördel när deltagarna finns samlade på ungefär samma ställe, och i “vardagliga” situationer, som till exempel på en längre festhögtid, på en semesterresa eller varför inte, på korridoren.

Utrustning
Samma antal spelkort som spelare. Ett av dem måste vara spader äss.

Antal spelare
6 +

Mål
Om du är mördaren är det att komma undan med morden, om du inte är mördaren, så gäller det att gissa identiteten på mördaren.

Förberedelser
Korten placeras med framsidan nedåt på ett bord och alla spelare väljer varsitt kort, utan att låta någon annan se deras kort. Spelaren som får ässet är mördaren. Antalet mord hen måste komma undan med bestäms av hur många spelare som deltar. Ungefär en tredjedel av spelarna skall mördas för att mördaren skall vinna. Antalet mordoffer avgörs innan spelet börjar.
6 -7 spelare – 2 offer
8 – 10 spelare – 3 offer
11 eller fler – 4 offer
Spelarna bestämmer sig för en tid när de skall träffas och då alla deltagare måste vara med, döda eller levande. Mötet bör läggas efter ett par timmar eller kanske nästa dag.

Spela!
Spelaren som är mördaren visar upp spader äss för ett offer som måste stanna upp, pausa med sina aktiviteter, i en minut innan hen kan fortsätta det hen gjorde. Under den perioden är hen inte tillåten att prata eller röra sig. Efter en minut kan hen fortsätta med det hen gjorde utan att berätta att hen blivit mördad. Om en spelare har oturen att bevittna ett mord – och om mördaren vet att hen såg mordet – så måste mördaren mörda vittnet om hen har några mord kvar. Men om mördaren inte har några offer kvar kan vittnet anklaga mördaren på mötet. Innan dess får hen inte säga något.

Poäng
På mötet berättar offren först var och när de mördades, men de får inte avslöja mördaren. Efter att spelarna jämfört anteckningar och observationer röstar de på vem mördaren tros vara. Om de har rätt måste mördaren erkänna och de som gissat rätt får en poäng var. Om de gissat fel, så får mördaren en poäng för varje felgissning.