Solitaire, eller Harpan som den också kallas, luktar för mig regniga sommardagar och stugan på Torsö. Det var vad vi tysta satt och hittade en gemenskap omkring vid köksbordet på Torsö, eller inne i staden, beroende på var vi spenderade sommaren. För mig är patienser sommar, och julhelger.

Jag fick lite swag på Geek Girl Meetup i form av en kortlek från Ongame Network, så jag tänkte återuppliva mina gamla patiensskills med den.

Utrustning
Kortlek utan jokrar

Antal spelare
1

Mål
Att få patiensen att gå ut, i det här fallet att lägga alla kort i ordning och i färg från äss och upp till kung.

Förberedelser
Blanda kortleken, se till att du har en bordsyta som är stor nog för att korten skall få plats på bordet.

Regler
Lägg ut sex kort på rad. Låt alla utom det sista kortet ligga med baksidan uppåt.

Lägg sedan en rad kort till på den redan liggande raden. Nu är det alla utom de två sista korten som ligger med baksidan uppåt.

Fortsätt lägga ut kort på samma sätt tills alla kort i raden har ett uppvänt kort på sig.

I den rad du har lagt kan du börja flytta runt korten. I den här raden måste svarta kort ligga på röda och de skall sorteras i fallande ordning. Om du har en hjärter dam kan du lägga en spader eller klöver knekt på det kortet. Har du en klöver knekt kan du lägga en hjärter eller ruter tia på den och så vidare.

Får du upp ett äss lägger du det ovanför raden med kort. Där bygger du istället uppåt och i färg, det vill säga ett spader ess får en spader två på sig, ett hjärter äss ett hjärter två och så vidare.

Om någon av kortplatserna i raden med sex kort blir tom kan du flytta en kung (och alla korten som ligger på kungen) dit. Ligger det ett kort med baksidan uppåt under kungen får du vända upp det.

I handen har du nu kvar en hög med kort. Räkna upp tre kort åt gången och vänd. När du inte längre kan flytta kort, vare sig från raden eller från högen, har du förlorat patiensen. Du får vända högen och räkna kort så länge du vill.

Patiensen har gått ut när alla färger är sorterade från äss till kung.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,