Jag gillar när människor är generösa och delar med sig av sina verk , på precis samma sätt som jag gillar att vara generös och dela med mig av mina verk.Därmed inte sagt att jag inte gillar att betala för grejer som jag tycker verkar bra, vilket än anledningen till att jag har pröjsat mängder med pengar till diverse olika kickstarterprojekt nu i höst. Robin Laws Hillfolk, Meguey Bakers A Thousand and One Nights och flertalet andra rollspel har jag med glädje kastat mig över och skänkt pengar till.

Puppetland


Men det finns ett projekt som jag aldrig har kunnat ge något pris och det är det fantastiska Puppetland, ett rollspel av John Tynes som dök upp på nätet innan nätet knappt fanns. Rollspelet släpptes löst bland oss vanliga dödliga 1995, och jag har varit ett fan ända sedan dess.

Det här är med andra ord ingen “vanlig” fredagsregler-post. Den innehåller enbart en vidarelänkning till andra ställen på nätet.

Puppetland är lite speciellt på ett par olika sätt. Det spelas på en timme, så om du vill spela rollspel och dessutom vill veta hur mycket tid du har på dig, så är det ett utmärkt spel. En timme i verkligheten alltså, i spelet kan mer tid än så gå. Det du säger är det din docka säger i spelet. Det betyder att det inte är läge att “åka till kiosken”, men eftersom spelet bara varar i en timme är det en begränsning som är helt okej. Den sista “regeln” är att spelet spelas för en publik som är frånvarande. Det är en berättelse som berättas för någon, även om någon inte råkar vara där. Målet med Puppetland är att besegra den onde Mr. Punch och hans nötknäckare. De få gånger jag har spelat Puppetland har det alltid blivit en succé och jag tror att det delvis beror på den begränsade tidsrymden som det spelas under.

The skies are dim always since the Maker died. The lights of Puppettown are the brightest beacon in all of Puppetland, and they shine all the time. Once the sun and the moon moved their normal course through the heavens, but no more. The rise of Punch the Maker-Killer has brought all of nature to a stop, leaving it perpetually winter, perpetually night. Puppets all across Puppetland mourn the loss of the Maker, and curse the name of Punch–but not too loudly, lest the Nutcrackers hear and come to call with a sharp rap-rap-rapping at the door.

Puppetland gavs också ut av Hogshead Publishing tillsammans med Powerkill i en inbunden bok som fortfarande finns att köpa på Amazon. Det är lite dyrt, men reglerna finns som sagt var även gratis.