UPPDATERING 26/7 kl 11:33Jag hittade ytterligare en artikel i SvD, som finns citerad i blogginlägget.SLUT UPPDATERING

UPPDATERING 25/7 kl 15:30 Sydsvenska dagbladet har ändrat i texten i artikeln, och klippt bort meningen ” Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling.” SLUT UPPDATERING

Jag är, precis som EmmyZ, lätt förbluffad över den koppling som görs mellan Anders Behring Breiviks World of Warcraft och e-sportsintresse och det vansinnesdåd han utförde den 22/7, en handling som ligger så långt ifrån empati man kan komma.

Utöver det faktum att han dessutom postat ett par YouTubevideos på sin Facebooksida (skall vi kanske kolla på sambanden mellan YouTube och våldsdåd som överstiger den mänskliga – eller i alla fall min – fattningsförmågan?) så har många tidningar också tagit upp att Breivik spelade WoW och “andra datorspel”. För att skapa något sorts perspektiv på datorspelandet och den koppling som kan finnas till den här typen av våldsdåd så är den uppskattade siffran på WoW-spelare 10 miljoner. Det gör Breiviks intresse av spelet tämligen irrelevant i sammanhanget.

Och ändå skriver Sydsvenskan så här:

Anders Behring Breivik tycks under senare år ha fört ett sorglöst ungkarlsliv, till stor del framför datorskärmen. Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling.

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för vad jag skriver nu, men raljerandet är riktat mot journalisten och inte de många vars liv Breivik med överlagd grymhet släckte i förtid.

Jaha. Du menar alltså att han gick till auktionshuset och sålde prylar? Eller att han red på en mount till Stormwind? Eller att han plockade blommor? Hur, min gode man, får du ihop den där meningen utan att ens ifrågasätta vad det är du själv skriver?

Den här attityden, som inte bara pekar på att journalisterna som skriver är helt oinsatta i spelet/ spelen i fråga, eller för den delen i antal spelare de har, är bara tanklösa spekulationer som dessutom inte tjänar annat till än, som Emmy sade i sin utmärkta bloggpost, att göra föräldrar oroliga över vad deras barn tillbringar sin tid med. Det finns många undersökningar som talar för att World of Warcraft kan vara både ett positivt och negativt inflytande, men det finns ännu inget som säger att datorspel är den utlösande faktorn i våldsdåd.

Expressens kommentar:

Enligt Anders Behring Breiviks Facebooksida är han singel och lyssnar på klassisk musik. Bland intressen skriver han bland annat jakt, e-sport och politisk analys.

SvD:

Breivik är medlem i en pistolskytteklubb och har flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat automatvapen. Han tycker också om att spela datorspelet World of Warcraft.

SvD:

Behring Breivik har ingen militär utbildning, däremot skriver han i sitt manifest att han ofta spelar våldsamma tv-spel, som han menar är utbildning inför dådet på Utøya.

Guardian:

Breivik’s Facebook page suggests he held strong Christian beliefs, enjoyed playing World of Warcraft fantasy games and was a fan of the psychologist William James and philosopher John Stuart Mill whose treatise On Liberty warns against the “tyranny of the majority”.

Kotaku – som för övrigt ger en inblick i en riktigt obehaglig individs hjärna:

His WoW page, under the handle Conservativism, was inaccessible as of this morning but Breivik had apparently stopped playing Warcraft five months ago.

Although Breivik calls “hardcore dungeon raiding” a “dream” of his in the manifesto, he suggests that friends found his Warcraft involvement a good explanation, as intended, for his double life. “I have managed to channel these suspicions far away from relating to my political convictions. Instead they suspect that I am playing WoW (and trying to hide it),” he wrote.

Kotakus bloggpost gör tydligt – i alla fall för mig – att Breiviks intresse av spelen inte handlade om spelglädje eller en adrenalinrush. Han såg dem som träningsredskap. Det i sig är oroväckande, men samtidigt måste man sätta det hela i relation till vem just han var och hur just han tänkte. För att ge er ett perspektiv på saken:

• Jag spelar World of Warcraft
• Jag har spelat många First person shooters
• Jag har en jägarexamen
• Jag har tillgång till vapen
• Jag gillar klassisk musik
• Jag har läst John Stuart Mill
• Jag är inte kristen

Aha. Jag är inte kristen! Det måste vara det som är grejen.

Betyder det att jag kommer att ge mig av till Almedalen nästa år med vapen i hand? Nej. Återigen ber jag om ursäkt om min ton låter raljant, jag har bara mycket svårt att hantera den glättiga och svart-vita synen på gamers i pressen när den här typen av samband dras. Det är en antydd koppling mellan det jag inte bara gillar att ägna mig åt men även jobbar med. Jag är också raljant för att det är det enda sättet jag kan hantera chocken och den enorma förtvivlan jag känner inför vad som hände i Norge, inte minst nu, dagarna efteråt när världen måste plocka upp bitarna av vad som tidigare var en värld som åtminstone bitvis var förståelig.

Ja, Breivik spelade datorspel.

Jag tvivlar på att det är därför han tillbringade åtskilliga timmar med att skoningslöst meja ner försvarslösa ungdomar.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,