jag tankade nästan i förbifarten igår hem Leliana’s Song, som är ett downloadable content till Dragon Age Origins för 63 kr. Det hela utspelar sig innan Leliana sökt sig till Chantryt och det ger en bättre förståelse för Leliana och vad hon varit med om innan hon kommer in i handlingen i Dragon Age. Tyvärr har jag inte gått igenom hela DLCt än, och nedan förklarar jag varför.

Det är ett omfattande DLC, måste jag väl säga till att börja med. För det första är musiken helt fantastisk, och den ger verkligen en “Leliana-känsla” när jag spelar. En annan sak som imponerar är att de tagit ett blad ifrån Mass Effect-serien och låter Leliana prata på egen hand. Det hänger förmodligen ihop med att Lelianamodellen redan är riggad för munanimationer, men jag tycker ändå att det är en nice touch. Så alla ni som blivit heligt förbannade på att ha en pappersdocka till spelarperson kan pusta ut. Det funkar bra i Dragon Age också.

Jag tycker dessutom om de små uppdragen som man till en början får för att “ställa till det” för adeln i Denerim och jag tycker också om det smarta utnyttjandet av resurser. Jag är ju spelutvecklare så när jag ser en textur som är fiffigt återanvänd eller resurser som utnyttjas på ett bra sätt blir jag glad. Kalla mig ekonomisk, men det ger oss som spelar potentiellt sett mer innehåll för potentiellt sett billigare peng.

Leliana’s Song är ett storytungt tillägg, vilket gör att jag på ett plan tycker mycket om det, och på ett annat plan blir irriterad över bristen på val jag har. Jag stänger som vanligt av mitt game-mode när jag tuggar mig igenom den här typen av material. Det som dock är bra med storyn är såpass bra att jag kan rekommendera det på rak arm.

Jag har dock ett problem med hanteringen av kvinnor i Dragon Age Origins som går igen igenom hela spelet, så även i Leliana’s Song. Antydan om våldtäkt och tvångsprostitution återkommer överallt i spelet. Det antyds i Originsberättelserna för female/ male casteless dwarf, det antyds i female/ male city elf-berättelsen och så vidare. Det finns till och med en underton av det i Brood Mother-sekvensen där Darkspawn matar ovilliga dvärgkvinnor med besudlat kött för att förvandla dem till jättelika groteskerier. Det här är egentligen ett ämne för en annan bloggpost, men eftersom det är så ruskigt tydligt efter ett par genomspelningar gör det mig beklämd att den här typen av tvång kopplas så starkt till sexualitet i ett spel som i övrigt har en mysigt romantisk syn på sex. Kanske är det det värsta utvecklarna kan tänka sig att en kvinna kan råka ut för? Jag vet inte. En annan sak jag inte tycker om är den “höhö”-mentalitet som omger Lelianas och Marjorlaines förhållande. Tug och Sketch ser på och kommenterar Lelianas och Marjorlaines interaktioner och jag får en sjuk känsla av att det är ett mycket manligt perspektiv vi får ta del av, eftersom det handlar inte så mycket mig/ Leliana och Marjorlaine som om en presumtivt manlig betraktare som tycker att lesbiskt sex är hett.

Åter till Leliana’s Song – det är definitivt ett DLC värt att ta hem för de av er som älskade Leliana i spelet, men det finns ett stooort caveat emptor med DLC:t. Det är svinsvårt på sina ställen. Nästan löjligt svårt. Och antingen är det en bugg i min version av det eller så är det helt enkelt så att drop-raten på health poultices är icke existerande. Det här betyder att du för slustriderna bör ha samlat på dig så mycket det bara finns i hela DLC:t. Köp av Bonny Lem (tee hee) när helst du har möjlighet och hoarda verkligen allt du kan komma över när det kommer till hälsa och lyrium. Du kommer att behöva det. Var otroligt återhållsam med hur du använder det. Sketch – som är en av dina kompanjoner, är Mage. Låt honom specialisera sig på helande. Svårighetsgraden i kombination med inga health poultices ledde till två ragequits för min del. Inte ett jättebra betyg mtp att jag brukar ha grymt tålamod med svåra partier i spel.

Vad får du för pengarna då? Jo, för ynka 63 pix får du minst en och en halv timmes spelande, en mycket trevlig (och i vissa fall inte så trevlig) insikt i Lelianas bakgrund, och Marjorlaines motivationer, du får göra bekantskap med en rad nya gosiga companions, bland annat dvärgen Tug, apostaten Sketch och Marjorlaine själv, även om du inte får spela med henne. Du får även åtskilliga questar att ha roligt med och tre achievements.

Leliana’s Song får fyra health poultices av fem möjliga. Det roliga utklassar det tradiga i det här fallet.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,