Artefakten är 44 på listan och det 51:a äventyret jag skriver i 20.000-teckenprojektet och är skrivet för Cold and Dark.

20KTP_Omslag_Artefakten

Trampet av stövelklädda fötter kom närmare. Det fanns inte mycket tid kvar. Med händerna hala av sitt eget blod knappade Miranda in de sista siffrorna.

“Självförstöring aktiverad och auktoriserad av Jackson, M, löjtnant. Var vänliga utrym stationen omedelbart. Det är en minut kvar till självförstörelse.” Den datorsimulerade rösten upprepade meddelandet på kinesiska och spanska medan Miranda förtvivlat försökte få sina ben att lyda, att ta sig till kapseln innan stationen sprängdes. Stöveltrampet kom närmare. Det blöta, röda spåret på golvet var enkelt att följa, men knappast värt det. Huvudsaken var att skydda stationen, till alla pris.

Miranda hade precis spänt fast sig när datorrösten meddelade att nedräkningen var avbruten, auktoriserad av Lorenz, T, kapten.

Med ögonen fyllda av skräck och tårar såg hon sin förutvarande kapten komma gående mot räddningskapseln. Lorenz log det där otäcka leendet, samma leende som när Lorenz meddelade att stationen hade hittat en artefakt, och att deras order uppdaterats. I blind panik tryckte Miranda på avfyrningsknappen och såg hur kaptenens ansikte förvreds av ilska när insikten att en av förrädarna lyckats fly sjönk in. Kapseln försatte Miranda i djup stasissömn. När hon öppnade ögonen igen var det på ett främmande skepp och i en främmande säng.