Det finns något förslaget och nästan lite elakt över Heroes of Dragon Age. Jag som är en sucker för BioWares skapelse Thedas går så klart genast med på att spela det här spelet, trots att det har väldigt lite med det ursprungliga Dragon Age att göra. Det det har gemensamt är dels namnen på hjältarna som man kan… ehum… samla på (bara där låser det sig för mig) och namnen på landen och platserna där det utspelar sig. Inte så mycket mer än så.

Gameplayet handlar mer om att samla på hjältar, levla upp och sedan samla fler hjältar än om att faktiskt spela. Strategi och taktik säger de som känner sig manade. Bah, humbug säger jag. Det är knappast en utmaning att ta sig an de olika uppdragen. Det handlar som så mycket annat om att köpa sig till så många fördelar som det bara går för att sedan gå ut och krossa motståndet. Tyvärr är det inte särskilt spännande något av det. Beroendeframkallande om man som jag är en completionist och vill ha en full uppsättning inklusive Alistair, men annars? Näe.

I stora drag går det ut på att sätta ihop en trupp, förse truppen med både snabba och svaga trupper samt långsamma och starka trupper, förstärka dem med runor och sedan trycka (mer eller mindre) på “slåss” knappen. Beroende på hur truppen är sammansatt vinner eller förlorar du mot motståndet, som även det varierar i styrka och sammansättning. Det går att genomföra sex strider på kort tid, sedan måste du vänta på att du skall få tillbaka questpoäng, alternativet är så klart att – häpp – betala för nöjet. Det går också att slåss emot andra spelares lag, och det görs med hjälp av Stamina. Stamina har också sex pluppar och tanken med att slåss mot andra spelare är så klart att klättra på leaderboards genom att tjäna trophies. Det verkar inte finnas någon särskilt bra urvalsmekanism dock, för jag har bara mosat allt motstånd jag har stött på hittills. Det kanske är för att göra mig glad, men… jag blir inte så lycklig av det, måste jag erkänna.

Kan jag ge ett råd så här i juletider så är det att hålla sig borta från freemium-spel och det inkluderar både Heroes of Dragon Age och Plants vs Zombies 2.

Spelet är buggigt som fan, hackar och hostar och stänger ner med jämna mellanrum, fryser mitt i strider och är inte särskilt responsivt. Huvudidén med spelet verkar vara att vi som spelar skall köpa så många hjältar vi kan, så att det går åt mycket juveler. Och juveler – häpp – tar aslång tid att skaffa, eller kostar pengar. Spelet är dessutom omständigt att ha att göra med. Det minns inte varifrån jag har kommit, vilket innebär att vissa moment tar mig tillbaka till hjältemenyn, och sedan får jag gå från hjältemenyn till questmenyn och tillbaka till den quest jag var på. Inga snabba genvägar här inte. Det är också lite godtyckligt var på skärmen eller hur många gånger jag måste trycka för att få det resultat jag vill ha, det vill säga att påbörja en strid, öppna en meny eller gå in i en quest.

För min del – återigen – hade jag hellre betalat pengar up front för ett spel som inte hindrar mig genom att jag inte har råd att spela det. Det är fulspel på hög nivå enligt mig. Det hindrar mig så klart inte ifrån att köpa de eländes figurerna, inte minst för att jag vill återse Alistair, Leliana och de andra gosingarna som jag bekantat mig med under mina strider i Thedas.

Mitt råd är att låta bli spelet. Det är för mig mest ett uttryck av EA:s kladdiga girighet som gör vad som helst för att få in lite kosing på ett etablerat varumärke utan att för den delen ge oss trogna BioWare-fans något tillbaka.

En drake av fem möjliga.