Ibland när hjärnan känns allt för tung och tom är det läge att knata iväg någonstans dit inspirationen finns. Igår gick jag till Medelhavsmuseet och förlorade mig i Egypten i två timmar. Utan att märka det. Tidigare har jag tillbringat mycket tid på Livrustkammaren och Stockholms Stadsmuseum, men igår kände jag ett behov av att hitta ett sammanhang.

Egypten har alltid varit en av mina största inspirationskällor, både ur ett konstnärligt och ett mer personligt perspektiv.Tidigt i mitt liv hörde jag talas om Hatshepsut, en kvinna som bestämde att inte bara män kunde bli faraoner. Hon ledde Egypten under nya kungariket som Totmes den tredjes medregent. Hon var dock inte helt tillfredsställd med att bara vara drottning, så hon utnämde sig prompt till kung och tog över rollen som farao. Hon regerade i tjugo år över ett välmående Egypten. Hatshepsut blev en tidig förebild. Hon gjorde det omöjliga.

Men forna Egypten är mer än så för mig. Det är också inspiration i form av berättelser. Faraoner, präster och drottningar intrigerade och konspirerade, allt medan de gick och väntade på att få komma till andra sidan där livet var mer av ett paradis.

När jag vill ha ut något av min hjärna måste jag först hälla i en rad grejer i den. Det var det jag gjorde igår. Med andra ord är det nästan nödvändigt för mig att fylla på hjärnan för att kunna få ut någonting ur den.

För många år sedan var jag medhjälpare på Nordic Game och bodde vid det tillfället i Sten Selanders stuga tillsammans med en hög spelutvecklare, bland annat Tetsuya Mizuguchi som har gjort Rez. Han höll ett föredrag på Nordic Game där han bland annat tog upp hur han fått inspiration till Rez. Han hade inte tittat på spel. Han hade gått på konstmuseum, rave och lyssnat på musik. Min poäng med den berättelsen är inte att namedroppa Mizuguchi eller att jag bott i samma stuga som honom (han var VÄLDIGT blyg, btw) utan att för att få nya infallsvinklar är det bra att kombinera många olika sorters intryck, inte bara samma gamla grejer som alltid funnits där.

Så jag förlorade mig i en civilisation som hade sin höjdpunkt för typ 4000 år sedan. Och jag tog lite bilder.

EDIT: Innan någon påpekar att alla bilder minsann inte är av Egyptiska prylar – alla bilder är minsann inte av Egyptiska prylar, det är ifrån hela museet. Och jag har typ hundra bilder till eller så. Men de fick inte plats.

Inspiration_arg

Inspiration_bes

Inspiration_falk

Inspiration_lergubben

Inspiration_mannen

Inspiration_oxen

Inspiration_qua

Inspiration_skiss

Inspiration_votiv_brons

Inspiration_votiv