VARNING: Den här bloggposten kan innehålla spoilers för dig som precis börjat spela Mass Effect 3. Läs på egen risk.

Fiendeintroduktion
Guardians dyker upp i Marsarkivet, under första långa sträckan inomhus. De har tunga sköldar som är näst intill omöjliga att ta sig igenom med konventionella vapen. Första gången jag träffade på dem kom de knatande, obarmhärtigt närmade de sig och till slut var de nästan på mig innan jag fattade vilken strategi jag skulle använda. Guardians får ingen särskilt introduktion, de bara finns där och gör livet surt för oss vanliga dödliga.

ME3_Guardian

Jag upptäckte dock att det finns en liten springa i skölden där guardian tittar fram. Det har nu blivit min favoritsysselsättning att pricka dem igenom den med prickskyttegevär. Det finns också en Achievement kopplad till detta som kallas Mail Slot. Jag har ett par Guardians kvar att pricka innan den sitter.

Egenskaper
Guardians har en pistol, så deras eldgivning är inte så kraftfull. Det som är farligt med Guardians är att de kan komma nära, snabbt och det finns inget du kan göra – utom att använda biotiska krafter – för att undvika dem eller att flanka dem och skjuta dem från sidan. Min favorittaktik har blivit att skicka en Singularity via Liara på dem eller en Shockwave.

När Guardians inte har kvar sin sköld längre fungerar de ungefär som Assault Troopers. De har Armor, men inga sköldar och är ganska veka. De har också den där eländes batongen som Assault Troopers också släpar på, så det är smart att bli av med dem, snabbt. Övriga trupper tar dessutom skydd bakom Guardians, vilket gör att om man inte får undan dem från slagfältet kan det bli riktigt hårigt i närkamp.

Nu när jag har börjat om som Engineer har jag också upptäckt att en välplacerad drone kan göra underverk för att ta ut Guardians. I princip alla taktiker som går ut på att rycka skölden, knuffa omkull fienden (som exempelvis Concussive Shot eller Carnage) och så vidare fungerar bra på Guardians.

Bakgrund
Ingen direkt introduktion eller bakgrund ges utom i Codex där Guardians introduceras som Cerberus tanksoldater, avsedda för lite annat än att dra fiendeeld och dö på slagfältet.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,