Recensionen publicerades ursprungligen i speltidningen Fenix nr 5, 2010.

The Alchemist’s Wife tar sin början redan i grundreglerna till Clockwork & Chivalry i det medföljande äventyret An Elementary Mistake, där rollpersonerna inleder en hektisk jakt på en vilsen Salamander. Det är upptakten till en äventyrskampanj som kan spelas fristående från varandra eller sammanhängande. Kampanjen heter Kingdom & Commonwealth och lovar att bli en rafflande berättelse om spioneri, urverk och alkemi.

Alkemisten Sir Reginald Perkins har genomlidit en enorm tragedi. Båda hans söner dog vid slaget vid Naseby, denna blodiga sammandrabbning mellan prins Ruperts och Cromwells styrkor som resulterade i en massaker. Till saken hör att hans fru Cecilia även fanns med i det rojalistiska lägret, och hon försvann i samband med slaget. Perkins själv är tillintetgjord – det har visat sig att han låg bakom den undin som dränkte hans söner. Rollpersonernas uppdrag blir att leta reda på Lady Cecilia, som Perkins har fått rapporter om skall ha siktats i Cambridge.

Utan att avslöja för mycket – för de som kan tänkas vilja spela äventyret – så kan jag i alla fall säga att The Alchemist’s Wife tar med äventyrarna på en lång resa genom England. Det är ett elegant sätt att introducera spelvärlden på för spelarna, måste jag säga. Äventyret lever verkligen upp till regeln “show, don’t tell” i så hög grad det är möjligt i ett rollspel.

Även för den som bara är intresserad av att bygga ut spelvärlden lite mer än det som finns tillgängligt i grundreglerna så finns mycket material. Bland annat beskrivs området där slaget vid Naseby ägde rum på ett mycket fantasieggande sätt. Mumma även för de som vill bygga egna äventyr.

The Alchemist’s Wife är ur spelarsynvinkel lite utav den första Ringarnas herre-boken. En lång resa genom Englands marker, som på ett snyggt sätt etablerar spelvärlden. I ärlighetens namn tror jag dock att spelledaren får ut mer av boken än spelarna, så jag säger så här – utmärkt introduktionsäventyr, ser fram emot nästa del.