Recensionen publicerades ursprungligen i speltidningen Fenix nr 5, 2010.

Albion's Ransom, Pelgrane Press

Albion’s Ransom, Pelgrane Press

Albion’s Ransom: Little Girl Lost är del ett i kampanjen Albion’s Ransom till Esoterrorists. Som namnet antyder – Albion är en gammal benämning på Storbritannien – så utspelar sig äventyret i England, närmade bestämt i Manchester och Derbyshire, och rör försvinnandet av Catriona Van Rijn. Catriona är dotter till den mycket framstående Frans Van Rijn som är en viktig person inom Ordo Veritatis (den orden rollpersonerna tillhör), men även en framstående FBI-agent.

Hans dotter har försvunnit medan hon studerade i England, och rollpersonerna blir inkallade för att ta reda på om försvinnandet har något med Frans samröre med Ordo Veritatis att göra. Om det har det kan det vara katastrofalt för både Frans och orden.

Rollpersonerna får helt enkelt åka till UK för att ta reda på vad det egentligen är som hänt, och väl där blir de inslängda i en härva av drogmissbruk och neopaganism som heter duga. Äventyret följer “standardmallen” för Gumshoe-äventyr, det vill säga en trigger (Catrionas försvinnande), en konspiration (vad ligger bakom), vilka är skurkarna och vad krävs för att hejda deras planer, och det är ett bra upplägg, inte minst för att jag som spelleder kan läsa äventyret en gång, markera de platser som är viktiga för mig och sedan spelleda. Enkelt och smidigt.

Utöver själva äventyret finns också regler för hur droger påverkar den mänskliga kroppen och en matig genomgång av UK, inklusive en lista med slangord som gör en språkgalning som jag varm i hela kroppen. Om du har tänkt att förlägga ett äventyr eller en kampanj i UK kan det alltså vara en god investering att införskaffa Albion’s Ransom, och du får ett bra äventyr på köpet.

Little Girl Lost är rakt igenom ett trevligt äventyr, om man räknar brända kroppsdelar, Esoterrorister som planerar ragnarök och ett överaktivt användande av droger som trevligt. Det märks tydligt att författaren som skrivit äventyret är en mycket kunnig person för det är välresearchat och innehåller precis så mycket fakta att det känns trovärdigt.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,