Jag läser att BioWare har beslutat sig för att göra en extended ending, där spelarna skall få lite mer avslut än vad som fåtts i originalslutet och jag välkomnar verkligen de nyheterna, för om det var något jag reagerade på i slutet så var det just bristen på closure för resten av mina squad mates. Kommer Kaidan vara olycklig resten av sitt liv, till exempel? Nåväl. Det är egentligen inte det jag vill prata om, för det känns ändå relativt hyfsat av BioWare att ta i beaktande.

ME3_Slutscen

Det jag är fundersam över är varför BioWare inte tar bort homosexuella relationer (främst mellan män) i sina spel? Fan-outragen har ju varit högljudd även där. Människor mailar och ringer EA för att de skall ta bort denna enligt dem vidriga företeelse från sina spel, så varför är det okej att ignorera de fansen och upprörda rösterna och inte de som vill ha ett nytt slut?

Anledningen till att jag undrar är så klart för att vissa protester anses vara okej, medan andra inte är det. Det jag funderar över är var gränsen i sådana fall går, och om det finns vissa moraliska beslut som är mer accepterade än andra (och det är ju givet, det är klart att det gör det), men jag undrar vad som skulle ha hänt om BioWare sagt “okej, vi har lyssnat på våra fans och nu har vi bestämt att samkönat sex bara inte är acceptabelt i våra spel”?

Hur mycket skall ett företag som BioWare lyssna på fansen? Vilka fans skall de lyssna på? Och vad händer – i förlängningen – när de gör det? Tänk om homofobmaffian inom spelkulturen helt plötsligt får för sig att organisera samma motstånd som de som ogillade slutet i Mass Effect 3? Var står vi då?

Betänk att det här kan hända i vilken spelserie eller i vilket spel som helst. Så fundera på det utifrån ett lite större perspektiv än enbart BioWare, även om BioWare gör saker som de flesta andra spelutvecklare inte vågar på just relationsområdet.

Det är en öppen fråga, jag vill absolut inte peka på de som krävt ett nytt slut till Mass Effect 3 och säga att det är fel, jag tycker inte att det är fel. Om något är det engagemang i en stark spelserie. Men jag vill ändå lyfta en tänkbar problematik med fan-baserat styre, mest för att jag tycker att frågan är både relevant och intressant.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,