Mass Effect Datapad är en liten gratisapp som ger lite extra krydda åt Mass Effect 3. Den är gratis och går att tanka hem ifrån iTunes.

Den innehåller utöver ett inlogg på Origin – något du måste ha om du vill dra full nytta av den – Alliance News, Mail, Media, Galaxy at War och Codex.

ME3_datapad

Alliance News är egentligen inget mer än @masseffects twitterfeed, men det kan vara nog så intressant, särskilt nu när åtminstone jag följer utvecklingen runt eventuella DLC med spänning (bara för att jag inte tyckte att slutet var dåligt betyder inte det att jag inte vill ha MER MASS EFFECT). Mail innehåller meddelanden ifrån mina squad mates och andra personer som jag träffar när jag spelar Mass Effect 3. Bland annat skickar Joker, Kaidan, Liara och Javik små stämningshöjande meddelanden till datapaden som känns intressanta ur perspektivet att de höjer stämningen i spelet, men även för att jag känner att jag har kontakt med Mass Effect-universat även när jag inte spelar. Patetiskt, jag vet.

Media är en rad bilder och videos ifrån spelet. Det är mest ett småmysigt tillägg om jag är intresserad av att se screenshots och trailers, kanske inte så mycket utöver det.

Det som är riktigt spännande i datapaden – åtminstone för mig som inte spelar multiplayer – är Galaxy at War. Galaxy at War hjälper mig att höja Galactic Readiness utan att behöva ge mig in i multiplayerträsket. Jag gillar att jag slipper eftersom jag inte är särskilt social av mig. Det jag kan göra är att dels bygga upp min flotta med hjälp av upgrades, och dels skicka ut flottan på uppdrag i olika kvadranter av galaxen som ger mig pengar och readiness rating som hjälp i kampen mot Reapers. Readiness rating spelar in till viss del i slutet på Mass Effect 3, och det blir en skillnad, men jag vill inte gå in på exakt vad det innebär. Inga spoilers i det här inlägget.

Utöver det finns också Codex – eller åtminstone delar av Codex – i Datapaden. För oss som inte läser Codex (skyldig!) kan det vara trevligt att kunna läsa och lyssna på Codexet under till exempel buss och tunnelbanefärder. Jag har i alla fall ägnat mycket mer tid åt Codexet utanför spelet än inuti det.

Nackdelar med datapaden är att den ofta verkar missa att jag har en internetuppkoppling på min telefon. Den glömmer också ofta bort mitt Origin-inlogg och ett par gånger har den totalkraschat för mig. Om jag dessutom har för många mail från mina crew members kan appen låsa sig och inte gå att få igång igen utan att ta bort den och ominstallera den på telefonen.

Tre planeter av fem möjliga, och det är bara på grund av buggarna.

På det stora hela är Datapaden ett trevligt tillskott till ett annars komplett spel. Inte minst för att den inte kostar något att ta hem och för att den faktiskt knyter an till spelet. Den är kul att pyssla med då och då och den ställer inga höga krav på delaktighet, samtidigt som den ger påtagliga fördelar i spelet. Har du iOS och gillar Mass Effect, så skaffa även Datapaden.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,